Veelgestelde vragen over verantwoorde groei melkvee
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over verantwoorde groei melkvee.
Er zijn voorwaarden voor de landbouwgrond en de openbare landschappelijke elementen (infrastructuur). Houdt u zich aan deze voorwaarden? Dan telt de grond wel mee voor de Grondgebonden groei melkveehouderij. Let op: De grond telt niet mee voor de andere mestregelingen zoals de gebruiksnormen en de mestverwerkingsplicht.
Voorwaarden voor landbouwgrond
- U gebruikt de landbouwgrond als aan- en afvoerweg van materiaal;
- De grond is tijdelijk niet te gebruiken voor de landbouw.
Voorwaarden voor infrastructuur
De infrastructuur is voor een algemeen doel: openbare infrastructuur. De grond telt niet mee als de aanleg van de infrastructuur voor privé-doelen is. Bijvoorbeeld de aanleg van een windmolen waarbij de melkveehouder deelt in de opbrengst.
Bij openbare infrastructuur gaat het vooral om:
- netten (kabels of pijpleidingen voor het vervoer van gas, elektriciteit, (afval)water of data);
- wegen;
- waterwegen;
- waterkeringen.
Vanaf 1 januari 2016 is het niet meer mogelijk om de extra fosfaatproductie alleen te verwerken. Dit stond eerst in de Algemene Maatregel van Bestuur verantwoorde groei melkveehouderij (AMvB grondgebondenheid). Sinds 1 januari 2018 staat het in de Meststoffenwet als de maatregel Grondgebonden groei melkveehouderij.
Met de vrijstelling mag u het hele Melkvee Fosfaat Overschot (MFO) verwerken. Om aan de regels over grondgebondenheid te voldoen hoeft u niet meer grond te gebruiken of minder melkvee te houden. Aanmelden voor de vrijstelling kan niet meer. Dit kon tot 31 januari 2016. Hieronder leest u nog wat de voorwaarden waren:
- U meldde zich uiterlijk 31 januari 2016 aan voor de vrijstelling.
- U stuurde uiterlijk 31 januari 2016 digitaal of per post bewijsstukken. U liet daarmee zien dat u voor 30 maart 2015 financiële verplichtingen was aangegaan om uw MFO te laten verwerken.
- U kon binnen 3 maanden na afloop van het kalenderjaar laten zien dat u het MFO heeft laten verwerken door degene met wie u de financiële verplichtingen bent aangegaan.
- U gaf bij de aanmelding aan tot en met welk jaar u de financiële verplichtingen bent aangegaan.
De uitzondering geldt tot uiterlijk 31 december 2025. Hoe het daarna verder gaat hangt af van de uitwerking van het nieuwe mestbeleid. Voor deze uitzondering heeft u een contract afgesloten. Loopt uw contract eerder af? Dan geldt de einddatum van uw contract. U houdt zich wel aan deze voorwaarden:
- U bent voor 30 maart 2015 financiële verplichtingen aangegaan om uw hele Melkvee Fosfaat Overschot (MFO) te laten verwerken. Hetzelfde contract is nog steeds geldig. De einddatum van uw verplichtingen in het contract ligt na 31 december 2020.
- U heeft voor 1 februari 2016 laten zien dat u recht heeft op de uitzondering. Een nieuw bedrijf kan geen gebruik maken van de uitzondering. Dit is bijvoorbeeld zo na een bedrijfsoverdracht met een nieuw KVK-nummer.
- U laat elk jaar het hele MFO verwerken door de verwerker(s) waarmee u het contract heeft afgesloten.
Houdt u zich niet meer aan deze voorwaarden? Dan kunt u geen gebruik maken van de uitzondering. Zorg er dan voor dat de fosfaatproductie van uw melkvee niet groter is dan het toegestane MFO. Of dat u genoeg grond heeft. Zo voorkomt u een boete.
U kunt verschillende dingen doen:
- U neemt meer landbouwgrond in gebruik om de gebruiksruimte te vergroten. Dit geeft u dan wel uiterlijk 15 mei op met de Gecombineerde opgave;
- U verlaagt uw fosfaatproductie door uw melkvee ander voer te geven;
- U houdt andere soorten melkvee, met lagere excretienormen;
- U houdt in het jaar waar het om gaat minder melkvee, waardoor de fosfaatproductie van uw melkvee afneemt.
Ja, maar er is één uitzondering. De drempelwaarde bij de Mestverwerkingsplicht gebruikt u niet bij Verantwoorde groei melkvee. De andere vrijstellingen zijn hetzelfde. Lees ze op Mestverwerkingsplicht veehouder.
- Melk- en kalfkoeien: koeien die tenminste eenmaal hebben gekalfd en die voor de melkproductie of de fokkerij worden gehouden, inclusief de koeien die zijn drooggezet en koeien die worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken (categorie 100).
- Jongvee jonger dan één jaar: runderen jonger dan één jaar voor de melkveehouderij, en vrouwelijke opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot één jaar (categorie 101).
- Jongvee van één jaar en ouder: runderen van één jaar en ouder, inclusief overig vleesvee, met uitzondering van roodvleesstieren en fokstieren (categorie 102).
Ja, bij de berekening van het MFO mag u de bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) gebruiken. Lees meer op Administratie met BEX.
Als de forfaits veranderen, dan gebruikt u deze nieuwe forfaits om de fosfaatproductie van 2014 te berekenen. Ook voor de berekening van de fosfaatproductie in het vorige kalenderjaar gebruikt u de nieuwe forfaits.
Ja, ook als u bij de Mestverwerkingsplicht een vrijstelling heeft, is de Grondgebonden groei melkveehouderij van toepassing. Er is namelijk een bovengrens aan de hoeveelheid van het Melkvee Fosfaat Overschot (MFO) die u mag verwerken. De omvang van het MFO is dus ook in die gevallen beperkt door de Grondgebondengroei melkveehouderij.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit