Vergunningsaanvraag voor twee spuigroepen in het spuicomplex Afsluitdijk
Rijkswaterstaat vroeg een vergunning aan voor de aanleg en het gebruik van 2 extra spuigroepen in het spuicomplex van de Afsluitdijk bij Den Oever. Het spuicomplex bevindt zich tussen de Natura 2000-gebieden Waddenzee en IJsselmeer. De vergunning is aangevraagd volgens de Wet natuurbescherming. De minister voor Natuur en Stikstof liet weten dat zij van plan is om hiervoor een vergunning te geven.
De minister maakte hierover een ontwerpbesluit bekend. U kon hierop reageren met een zienswijze van 30 juni tot en met 10 augustus 2022. Wij hebben geen zienswijzen ontvangen. Daarom heeft de minister het ontwerpbesluit omgezet in een definitief besluit. De inhoud hiervan blijft hetzelfde.
Rijkswaterstaat heeft de vergunning nodig om de waterafvoer vanuit het IJsselmeer te vergroten. In het spuicomplex van de Afsluitdijk bij den Oever is een combinatie van pompen en spuigroepen voorzien. Met de 2 extra spuigroepen wordt de totale spuicapaciteit vergroot. Zo kan tot ver in de toekomst water worden afgevoerd onder vrij verval. Dit is een duurzame optie voor afvoer die relatief weinig energie kost. Spuien als het kan, pompen als het moet.
Besluit bekijken
In het definitieve besluit over de vergunningsaanvraag leest u de beslissing van de minister. Ook vindt u hier het ontwerpbesluit en alle bijlagen die bij het besluit horen. De inhoud van het besluit blijft hetzelfde.
Definitief besluit vergunningsaanvraag spuisluizen Afsluitdijk
Ontwerpbesluit vergunningsaanvraag spuisluizen Afsluitdijk
Passende beoordeling aanleg en gebruik spuisluizen Afsluitdijk
Morfologische gevolgen aanleg en gebruik nieuwe spuimiddelen Afsluitdijk
Saliniteitseffecten gebruik nieuwe spuimiddelen Afsluitdijk
Reageren op definitief besluit
Bent u het niet eens met het definitieve besluit? Als belanghebbende kunt u hiertegen in beroep gaan. Bent u geen belanghebbende? Dan kunt u in beroep gaan als u op tijd een zienswijze heeft doorgegeven. Verschilt het definitieve besluit inhoudelijk van het ontwerpbesluit? Dan kunt ook in beroep gaan als u geen belanghebbende bent en geen zienswijze heeft doorgegeven.
Op Reageren op projecten met invloed op natuur leest u meer over de vervolgprocedure en over de regels rondom de beroepsprocedure.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur