Hoe regelt u een gedragscode soortenbescherming en houtopstanden?
Wilt u zelf een gedragscode opstellen of uw huidige gedragscode vernieuwen? We bespreken graag met u de mogelijkheden. We leggen uit waar u rekening mee moet houden. En u leest stap voor stap hoe u een gedragscode opstelt en hoe het aanvraagproces verloopt. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u van ons mag verwachten.
Stap 1: U bereidt zich voor
Om u voor te bereiden, vindt u hieronder een aantal documenten. Hierin leest u waarmee u rekening moet houden als u een gedragscode opstelt.
Wilt u weten welke onderdelen u in elk geval in uw gedragscode moet opnemen? Bekijk dan het document Beoordelingscriteria gedragscodes.
De activiteiten die u gaat uitvoeren, bepalen de reikwijdte van uw gedragscode. Daarom hebben wij een Reikwijdtedocument gemaakt. Hierin vindt u:
- welke activiteiten u kunt uitvoeren onder de vrijstelling van een gedragscode;
- welke soorten vallen onder de vrijstelling van een gedragscode bij ruimtelijke ingrepen;
- welke maatregelen u in elk geval moet uitvoeren om negatieve effecten op deze soorten te voorkomen of te beperken.
Het Reikwijdtedocument heeft 2 bijlagen:
- Bijlage 1 Reikwijdtedocument: Soortenlijst voor kleinschalige ruimtelijke ingrepen
U vindt in deze bijlage een uitleg over waarom soorten wel of niet in het Reikwijdtedocument zijn opgenomen.
- Bijlage 2 Reikwijdtedocument: Maatregelencatalogus
In de maatregelencatalogus vindt u welke maatregelen u moet opnemen in de gedragscode. Per type activiteit en per soort (groep). Dit zijn maatregelen die effectief zijn gebleken. De maatregelen komen uit publicaties, kennisdocumenten op de website van BIJ12 of (andere) adviezen van deskundigen.
Hieronder kunt u de documenten downloaden.
Betrokken partijen
RVO heeft het Reikwijdtedocument opgesteld met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). RVO werkt dit document regelmatig bij met nieuwe kennis over de Staat van Instandhouding van soorten (SvI). En met nieuwe kennis over het effect van de maatregelen. U vindt op deze pagina altijd de meest actuele versie.
Waarom een Reikwijdtedocument?
Met de invoering van de Wet natuurbescherming in 2017 is de vrijstelling van een gedragscode verruimd. Deze is vanaf die tijd ook te gebruiken voor werkzaamheden binnen ruimtelijke ontwikkeling of inrichting. Vanaf dat moment moest in een gedragscode ook rekening worden gehouden met de soorten uit de Habitat- en Vogelrichtlijn.
De bredere toepasbaarheid van het instrument gedragscodes en de ervaring hiermee leiden tot het Reikwijdtedocument. Hierin leest u welke activiteiten, soorten en maatregelen onder de vrijstelling van een gedragscode kunnen vallen. Wij gebruiken dit document als hulpmiddel om ingediende gedragscodes te beoordelen. Zo kunt u hiermee rekening houden bij de voorbereiding.
Een aantal gedragscodes maakt gebruik van natuurkalenders. Er is een natuurkalender voor vogels en een voor overige soorten. Deze kalenders geven informatie over het leefgebied van soorten. Ook laten ze zien in welke periode u werkzaamheden het beste kunt uitvoeren.
Tijdens uw werkzaamheden moet u rekening houden met het broedseizoen van vogels. Nesten die vogels het hele jaar gebruiken, zijn eigenlijk het hele jaar beschermd. U kunt daarvoor de lijst Jaarrond beschermde vogelnesten gebruiken. Deze indicatieve lijst helpt u om na te gaan welke soorten hun nest het hele jaar door gebruiken.
Gebruik definitie ecologisch deskundige
Voor gedragscodes geldt een definitie voor een ecologisch deskundige. Deze definitie moet u in de gedragscode opnemen.
Stap 2: U neemt contact met ons op voor een afspraak
U stuurt daarvoor een e-mail naar wnb@rvo.nl. We nemen meestal binnen een week contact met u op. We bespreken in een eerste afspraak samen de mogelijkheden. En we vertellen u waar u rekening mee moet houden.
Misschien is er al een gedragscode die uw organisatie kan gebruiken. Is een vrijstelling voor uw werkzaamheden niet (meer) mogelijk? Dan bespreken we welke andere mogelijkheden u heeft.
Stap 3: U stelt uw concept-gedragscode op en stuurt deze naar ons
Zien wij mogelijkheden voor een (nieuwe) gedragscode? Dan stelt u een concept-gedragscode op. U stuurt die via e-mail naar ons met de vraag om deze te beoordelen. Wij sturen u een ontvangstbevestiging.
Uw factuur betalen
De kosten om een gedragscode soortenbescherming te regelen zijn € 3.000. U krijgt van ons een factuur als wij uw concept-gedragscode hebben ontvangen.
Stap 4: Wij beoordelen uw concept-gedragscode
We vragen hiervoor advies aan een ecologisch deskundige en de taakgroep gedragscodes van het IPO. U krijgt van ons een Nota van Aanbevelingen. Dit is een beoordeling waarin we alle adviezen hebben meegenomen.
Stap 5: U verwerkt mogelijke aanbevelingen en stuurt uw gedragscode naar ons
Heeft u nog vragen over de Nota van Aanbevelingen? We gaan hierover graag met u in gesprek. U verwerkt daarna de aanbevelingen in de gedragscode. En u stuurt de concept-gedragscode opnieuw naar ons.
Stap 6: U krijgt van ons akkoord of beantwoordt extra vragen
Wij zijn akkoord met uw gedragscode. Of wij stellen u nog een aantal vragen. De antwoorden daarop verwerkt u in de concept-gedragscode.
Stap 7: U dient na akkoord uw definitieve gedragscode bij ons in
Heeft u van ons akkoord gekregen? Dan dient u uw definitieve gedragscode bij ons in. U vraagt ons om de gedragscode goed te keuren. Daarmee start de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure. U kunt het ontwerp-goedkeuringsbesluit binnen 8 tot 10 weken van ons verwachten.
Stap 8: Wij publiceren de gedragscode en het ontwerpbesluit
Wij keuren uw gedragscode in ontwerp goed. U kunt dan nog niet met de gedragscode werken. De minister voor Natuur en Stikstof ondertekent het ontwerpbesluit. Dit ontwerpbesluit en de gedragscode publiceren we op Overzicht gedragscodes. In de Staatscourant vindt u de kennisgeving. U krijgt het ontwerpbesluit van ons per post en via e-mail. Vanaf de publicatie in de Staatscourant heeft iedereen die wil reageren 6 weken de tijd om een zienswijze bij ons in te dienen.
Stap 9: U kunt uw gedragscode gebruiken of u moet deze aanpassen
Een zienswijze kan zorgen voor aanpassingen van de gedragscode en/of het besluit. Zijn er geen zienswijzen? Dan ondertekent de minister voor Natuur en Stikstof het definitieve goedkeuringsbesluit. Nu is het besluit definitief. Is iemand het niet eens met dit besluit? Dan kan hij of zij binnen 6 weken in beroep gaan bij de rechtbank. Wij publiceren het definitieve besluit in de Staatscourant en op Overzicht gedragscodes. U krijgt dit besluit van ons per post en via e-mail.
Melden bij provincies of RVO
U meldt de ruimtelijke ingreep onder een gedragscode soortenbescherming en houtopstanden bij ons of de provincies. Een melding doen is niet verplicht. De provincies en RVO willen graag weten welke werkzaamheden u gaat uitvoeren. Zo houden we zicht op ruimtelijke ingrepen.
U vindt in het bestand hieronder de contactgegevens van de provincies. Zo ziet u waar u de melding naartoe kunt sturen. Is RVO het bevoegd gezag? Dan stuurt u de melding naar wnb@rvo.nl en geeft u in uw e-mail aan om welke gedragscode het gaat.
Meer weten?
Heeft u inhoudelijke vragen? Neem dan contact met ons op via wnb@rvo.nl.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit