Circulair ondernemen: 5 tips voor slim omgaan met innovatieve kennis en intellectueel eigendom

Gepubliceerd op:
12 februari 2024

Als circulaire ondernemer speelt u een cruciale rol in de transitie naar een duurzamere en toekomstbestendige economie. Uw innovatieve ideeën zijn daarom nog waardevoller. Als u deze ideeën vastlegt, vormt u een basis die nodig is om uw innovaties succesvol in te zetten, en zo bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Maar waar moet u zoal op letten als u uw uitvinding wilt beschermen? Octrooicentrum Nederland geeft u op deze pagina 5 tips.

Groep mensen in gesprek in een kantoorruimte

Tip 1: denk goed na over welke kennis u deelt

Door het delen van kennis komt u verder en helpt u anderen vooruit te komen. Zeker als circulaire ondernemer wilt u uw ideeën misschien graag delen, om elkaar te inspireren of te helpen innoveren. Maar denk goed na over welke kennis u deelt met de buitenwereld. Heeft u een innovatief idee? Dan kunt u dit via een octrooi beschermen, zodat u uw innovatie én de toekomst van uw bedrijf zeker stelt. Zo ervaarde ook Olivier Gossink, eigenaar van circulaire onderneming Shelduck.

"Toen ik begon met Shelduck, deelde ik alles. Want veel kennis rond 3D-printen is juist open source, vrij beschikbaar voor iedereen. Ik zag octrooien als destructief voor technologische ontwikkeling. Bovendien: mijn doel is een duurzamere wereld en om dat te bereiken, wilde ik mijn innovatie graag delen. 

Dankzij de gratis informatie van mijn octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland weet ik nu hoe belangrijk het is om rekening te houden met kennisborging. En ze zette me aan het denken; ik vind het ook belangrijk om uiteindelijk terug te verdienen wat ik in mijn innovatie stop."

Olivier Gossink
Eigenaar van Shelduck
Olivier Gossink, Shelduck portret
Close-up van een hand met pen en een opgesteld contract

Tip 2: stel een geheimhoudingsverklaring op als u waardevolle kennis gaat delen

Heeft u een samenwerkingspartner gevonden, is er vertrouwen en gaat u vervolgstappen zetten? Dan is het misschien nodig om waardevolle kennis te delen. Dat is de kennis die u een concurrentievoordeel kan opleveren. Of misschien wilt u er later octrooi op aanvragen. Met een geheimhoudingsverklaring (ook wel: NDA of non-disclosure agreement) voorkomt u dat een ander er zomaar met uw kennis vandoor gaat. In een NDA legt u vast welke kennis u deelt. Ook staat hier in dat uw samenwerkingspartner daar zorgvuldig mee moet omgaan.

Tip 3: denk op tijd na of u octrooi wilt aanvragen

Octrooi aanvragen staat misschien niet bovenaan uw takenlijstje. Maar het is wel handig om te onthouden dat u de innovatie geheim moet houden als u octrooi gaat aanvragen. De techniek van uw innovatie moet namelijk wereldwijd nieuw zijn. Of het – zakelijk gezien – verstandig is om octrooi aan te vragen, hangt af van uw persoonlijke situatie en de toekomstplannen. U voorkomt in ieder geval dat iemand anders met uw innovatie aan de haal gaat. En met een octrooi op zak kunt u makkelijker kennis delen of samenwerken met grotere bedrijven. Bekijk de video en zie waarom circulaire meubelmaker Cooloo octrooi heeft aangevraagd.

"Wij vinden dat we een zo groot mogelijke impact moeten kunnen genereren met onze techniek. Daarvoor moeten we onze intellectuele eigendommen beschermen en met het octrooi kunnen we onze kennis met de buitenwereld delen."

Ricco Fiorito
Commercieel circulair directeur Cooloo

Tip 4: regel ook andere intellectuele eigendomsrechten

Naast octrooien en geheimhouding zijn er nog meer beschermingsvormen die uw bedrijf verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan merkenrecht. Uw bedrijfsnaam en het logo op uw producten voegen waarde toe aan uw bedrijf. Of misschien heeft u te maken met auteursrecht of modelrecht? 

Meer weten over uw IE-rechten? Meld u dan aan voor het gratis webinar op 4 april: 'Intellectueel Eigendom - introductie rechten en beschermingsvormen'.

Tip 5: schakel hulp in van een octrooigemachtigde

Wilt u octrooi aanvragen? Het is dan aan te raden om de expertise van een octrooigemachtigde in te schakelen. Een octrooigemachtigde kijkt wat er te beschermen valt aan uw uitvinding en weet dat op de goede manier technisch en juridisch te verwoorden, zodat u het maximale haalt uit de beschermingsmogelijkheden. Ook kan een octrooigemachtigde u helpen om uw uitvinding in het buitenland te beschermen als u internationaal de markt op gaat. 

Maar voordat u de stap naar een octrooigemachtigde zet, kunt u gebruik maken van de gratis informatie van Octrooicentrum Nederland. Een octrooiadviseur kan op maat met u meedenken wat voor u de beste beschermingsmogelijkheden zijn. Ook krijgt u hulp bij het zoeken in octrooidatabanken, zodat u weet wat anderen al beschermd hebben. Zo gaat u nog beter voorbereid het gesprek in met een octrooigemachtigde. Bekijk de video en zie hoe Hydraloop dit aanpakte.

"Omdat we een product hebben dat we wereldwijd vermarkten, zijn octrooien voor ons natuurlijk essentieel. Maar dat is best complex en daarom hebben wij daarvoor een octrooigemachtigde in de arm genomen om dat voor ons te regelen."

Sabine Stuiver
CMO en mede-oprichter van Hydraloop

Vragen?

Heeft u vragen over intellectueel eigendom en octrooien? Plan een gratis gesprek in met een octrooiadviseur.

Kennis- en netwerkevent voor circulaire ondernemers

Bent u een ondernemer of zit u in een organisatie en wilt u meer weten over hoe u succesvol circulair onderneemt? Laat u inspireren door andere circulaire ondernemers en krijg een-op-een advies over financiële steun. Ontdek ook hoe u de aandacht van investeerders trekt met intellectueel eigendom in een dag vol kennis en netwerken, tijdens de bijeenkomst Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen.

  • woensdag 13 maart 2024 13:30 - 18:00
    Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen
Bent u tevreden over deze pagina?