5 tips voor circulaire ondernemers: slim omgaan met innovatieve kennis

Gepubliceerd op:
27 december 2022

Of u nu tafels maakt van landbouwafval of kleding van paddenstoelenwortels: zonder goede samenwerkingspartners is circulair ondernemen lastig. Maar wat kunt u de verschillende partijen in de samenwerkingsketen nu wel en niet vertellen over uw innovatie? Op deze pagina leest u 5 tips van Octrooicentrum Nederland over slim omgaan met kennis om innovatieve circulaire producten te maken.

Tip 1: deel alleen dat wat nodig is voor de fase van de samenwerking

Technische vakmensen zijn vaak enthousiast over waar ze mee bezig zijn. Maar als u een samenwerkingspartner zoekt, hoeft u niet gelijk alle kennis te delen. Soms is een partner al tevreden als hij weet dat het businessplan goed in elkaar zit. Sterker nog; soms is een partner niet eens geïnteresseerd in de technische details. Houd deze kennis dan voor uzelf.

Tip 2: stel een geheimhoudingsverklaring op als u waardevolle kennis gaat delen

Heeft u vertrouwen in uw samenwerkingspartner en gaan jullie vervolgstappen zetten? Dan kan het nodig zijn om waardevolle kennis te delen. Dat is de kennis die u een concurrentievoordeel kan opleveren. Of misschien wilt u er later octrooi op aanvragen? Met een geheimhoudingsverklaring (ook wel: NDA of non-disclosure agreement) beschermt u uw innovatie. In een NDA legt u vast welke kennis u deelt. Ook staat hier in dat uw samenwerkingspartner daar zorgvuldig mee moet omgaan.

Tip 3: denk op tijd na of u octrooi wilt aanvragen

Octrooi aanvragen staat misschien niet bovenaan uw ‘to do lijstje’. Maar het is wel handig om te onthouden dat u de innovatie geheim moet houden als u octrooi gaat aanvragen. De techniek van uw innovatie moet namelijk wereldwijd nieuw zijn. Of het – zakelijk gezien – verstandig is om octrooi aan te vragen, hangt af van uw persoonlijke situatie en de toekomstplannen. U voorkomt in ieder geval dat iemand anders met uw innovatie aan de haal gaat. En met een octrooi op zak kunt u makkelijker kennis delen of samenwerken met grotere bedrijven. Ook kan een octrooi interessant zijn om investeerders aan te trekken.

Tip 4: regel ook andere intellectuele eigendomsrechten

Naast octrooien en geheimhouding zijn er nog meer intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) die uw bedrijf verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan merkenrecht. Uw bedrijfsnaam en het logo op uw producten zijn geld waard. Of misschien heeft u te maken met chipsrecht? Wilt u weten welke rechten voor u van belang zijn én wat u moet doen om ze te beschermen? De online ideeSCAN brengt alles snel en makkelijk voor u in kaart.

Tip 5: schakel professionele hulp in

Iedereen kan en mag zelf octrooi aanvragen. Maar als u een octrooigemachtigde inschakelt, haalt u meer uit uw innovatie. Een octrooigemachtigde kan uw uitvinding in een octrooiaanvraag precies zo verwoorden dat alles waarvoor u bescherming wilt, onder het octrooi valt. En de octrooigemachtigde zorgt ervoor dat wat al bestaat, er juist niet onder valt. Ook kan een octrooigemachtigde u geld besparen. Bijvoorbeeld door te adviseren af te zien van een octrooiaanvraag, of ermee te stoppen.

Bent u tevreden over deze pagina?