Slimme energiesystemen

Laatst gecontroleerd op:
26 november 2024
Gepubliceerd op:
6 mei 2016

In Nederland hebben we voldoende energie, maar we gebruiken steeds meer elektriciteit. Dit belast ons stroomnetwerk zwaar. Ondernemers, onderzoekers en gebruikers werken met subsidie samen aan innovatieve, flexibele en slimme oplossingen die het elektriciteitsnet minder belasten. Bekijk hun praktijkverhalen, waarin zij enthousiast vertellen over hun innovatieve projecten.

Praktijkvoorbeelden van innovaties met subsidie

De energie-innovaties die we nodig hebben, vragen om een technische, sociologische én juridische aanpak. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol. Het helpt ons om verspilling van energie te voorkomen. Ook kan het energiesysteem dan veel beter inspelen op vraag en aanbod van stroom.

Op dit moment werken we aan veelbelovende innovatieve projecten. Deze projecten krijgen subsidie van energie-innovatieregelingen. Onderstaande innovatieve projecten kregen bijvoorbeeld subsidie van de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).

Energie-opslag in gebouwen

FLEXINet: Slimme hybride oplossingen

Het FLEXINet-project ontwikkelt een slim systeem dat verschillende technieken van energieopslag in gebouwen combineert. Bijvoorbeeld batterijen en warmtepompen. Dit is belangrijk voor de overstap naar groene energie, zoals zonne-energie en windenergie. Het doel is om energie flexibeler en duurzamer te gebruiken. En op zo'n manier dat de oplossing aantrekkelijk is voor gebruikers.

Meer elektriciteit in gebouwen

GO-e

Het GO-e project onderzoekt de uitdagingen en kansen van het gebruik van meer elektriciteit voor voorzieningen (elektrificatie) in gebouwen. Het project richt zich op flexibele energiediensten. Het doel is schaalbare oplossingen ontwikkelen, die lokale energiebronnen beter benutten. En die de piekbelasting op het elektriciteitsnet verlagen. Samen met netbeheerders, dienstverleners en gebruikers, maakt GO-e flexibiliteit veilig en toegankelijk.

Verwarming, laadpalen en energieopslag in de wijk

LIFE

De overgang naar klimaatneutrale steden zorgt voor meer lokale opwek van zonne- en windenergie, en de overstap naar meer elektrische verwarming en elektrisch verkeer en vervoer. Dit leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie). Het LIFE-project ontwikkelt slimme, flexibele energiesystemen op wijkniveau, die deze netcongestie verlichten. Bijvoorbeeld door het beheren en onderling afstemmen van verwarming, laadpalen en energieopslag in gebouwen.

Vraag en aanbod van stroom beheren

Het toenemende gebruik van elektrische voertuigen leidt tot overbelasting in het Nederlandse stroomnet. En het vertraagt de overgang naar duurzame energie. Het SmoothEMS met GridShield is een systeem dat vraag en aanbod op het stroomnetwerk optimaal beheert. Het systeem biedt een veilige en betrouwbare oplossing voor netcongestie, met simulaties, een blauwdruk en validatietests als resultaten.

Energie-uitwisseling tussen gebouwen en gebieden

TROEF

Het TROEF-project pakt de uitdagingen aan van duurzaamheidsdoelstellingen en het energiesysteem. Het ontwikkelt een innovatief energie-ecosysteem dat CO₂-uitstoot vermindert. Het systeem optimaliseert de energie-uitwisseling tussen gebouwen en gebieden in Nederland. Het betrekt de gebouwen actief, waardoor overtollige energie gedeeld kan worden en het elektriciteitsnet in balans blijft. Resultaten zijn prototypes en gebruiksklare oplossingen.

Slim laden, batterijen en warmtepompen in de stad

ROBUST

Het ROBUST-project richt zich op de groeiende vraag naar duurzame energie, gasloze wijken en elektrisch vervoer in Nederland. Het doel is een flexibel energiesysteem op stadsregioniveau, dat lokale problemen met overbelasting van het net oplost. En het gebruik van duurzame energie en elektrisch vervoer stimuleert. Dit gebeurt door slim laden, stationaire batterijen en warmtepompen in te zetten voor meer flexibiliteit.

Lees ook het praktijkverhaal over ROBUST

"Met slim laden en ontladen van elektrische auto’s willen we het elektriciteitsnet stabieler maken"

Lees dit praktijkverhaal

Robin Berg
We Drive Solar, een van de partners binnen ROBUST

Ontdek meer innovaties waar we aan werken

Welke subsidies helpen u bij uw energie-innovatie?

Wilt u een slim energiesysteem ontwikkelen of verbeteren? Kijk dan of u een subsidie voor energie-innovatie aan kunt vragen. We geven subsidie voor (combinaties van) industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten. Deze subsidies zijn bedoeld voor ondernemers, wetenschappers en onderzoeksinstellingen.

Bekijk subsidies voor energie-innovatie

Vragen over slimme energiesystemen?

Neem contact met ons op: ses@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?