Visreis doorgeven vaartuigen van 12 meter of langer
Bent u kapitein van een vissersvaartuig van 12 meter of langer? Dan houdt u de gegevens van uw visreizen bij in het elektronisch logboek aan boord. Wij verwerken deze gegevens voor het beheer van quota. En voor meer inzicht in de visserij en visbestanden.
Visreis doorgeven
U stuurt berichten met de software van uw provider E-Catch, Pefa of Chartworx. Deze systemen sturen de gegevens naar ons. Daarna komen deze in het vangstregister. Welke berichten u doorgeeft, hangt af van uw visreis. U stuurt in ieder geval deze berichten:
- vertrek uit de haven: DEP-bericht
- vangstopgave: FAR-bericht (voor 24:00 uur UTC)
- verwachte terugkeer naar haven: PRN-bericht
- stoppen met vissen: EOF-bericht
- aankomst in haven: RTP-bericht
- aangifte van aangelande vangst: LAN-bericht
Wij controleren of u de berichten op tijd heeft gestuurd en of deze compleet zijn.
Vraag stellen of storing melden?
U kunt ons een WhatsApp-bericht sturen of bellen op het nummer 088 042 00 00. Of stuur een e-mail naar vangstregistratie@rvo.nl.
Tijdens kantoortijden reageren wij zo snel mogelijk. U kunt ons bellen buiten kantoortijden, maar wel alleen als er spoed is bij uw situatie. Bijvoorbeeld als u een bericht niet op tijd verstuurd krijgt door een storing.
5 tips voor een goede vangstregistratie
Zorg ervoor dat u de berichten goed doorgeeft. Daardoor krijgt u het aan boord makkelijker en voldoet u aan alle verplichtingen. Volg de tips hieronder voor een goede vangstregistratie. Deze tips gaan over de vangstregistratie in uw elektronisch logboek aan boord.
U stuurt ook een FAR-bericht als u nog geen vangst aan boord heeft. Ook als u die dag pas laat bent uitgevaren. U stuurt dan een leeg FAR-bericht, zonder vangsten en hoeveelheden. Vaart u de haven uit en weet u zeker dat u die dag geen vangst aan boord krijgt? Dan raden wij u aan om meteen een leeg FAR-bericht te sturen. Zo voorkomt u dat u dit later op de dag vergeet.
Stuurt u meerdere berichten kort na elkaar? Wacht dan op het retourbericht op uw eerste bericht voordat u het tweede bericht verstuurt. Zo voorkomt u dat de berichten worden afgekeurd en wij deze niet binnenkrijgen. Of dat de berichten in de verkeerde volgorde bij ons binnenkomen en u foutmeldingen krijgt in uw systeem.
Heeft u een foutmelding gekregen? Stuur dan een correctie als dat nodig is. Doe dit voordat u een volgend bericht stuurt.
U kunt de aanbiedingsvorm BMS niet meer gebruiken. Als u dit toch probeert, krijgt u een foutmelding en wordt het bericht niet verzonden. Gebruik voor ondermaatse vis de selectie “J” (ja) bij vakje ondermaats.
Zet de reden van vertrek alleen op FSH (vissen) als u ook echt gaat vissen. En de reden van binnenvaren alleen op lossen als u dat gaat doen. Soms zet het systeem de reden van binnenvaren automatisch op lossen (reden 16). Let dus goed op als u om een andere reden binnenvaart.
Andere reden om uit te varen
De kans is groot dat u uitvaart om te gaan vissen, maar soms heeft u een andere reden. Bijvoorbeeld als u alleen opstoomt naar een andere haven, zonder onderweg te gaan vissen. Let dan extra goed op uw reden van vertrek. Pas deze aan als u niet uitvaart om te vissen.
Andere reden om terug te keren
Let ook goed op de reden van terugkeer in de haven. Gaat u niet lossen? Maar gaat u bijvoorbeeld schuilen met slecht weer of uw vaartuig repareren? Zorg er dan voor dat u de goede reden van terugkeer opgeeft in uw RTP-bericht. Heeft u aangegeven dat u gaat lossen, maar doet u dit toch niet? Neem dan contact met ons op.
Reden van terugkeer aanpassen
Heef u een andere reden opgegeven, maar gaat u toch lossen? Pas dan de reden van binnenkomst aan met een correctiebericht. Zet hierin dat u gaat lossen. Heeft u eerst aangegeven dat u gaat lossen, maar doet u dit toch niet? U kunt u dat bericht niet meer aanpassen. Neem contact met ons op.
De hoeveelheid garnalen en ziftsel moet apart in uw definitieve vangstopgave (LAN-bericht) staan. Dit doet u door het aantal kilogrammen ziftsel te registreren in uw vangstopgave. U gebruikt vissoortcode CSH en aanbiedingsvorm OTH. De verwerkingscode is voor beide BOI (gekookt). U gebruikt dus niet de aanbiedingsvorm WHL voor ziftsel. U hoeft het ziftsel niet te registreren als ondermaats. Selecteer “N” (nee) bij het vakje ondermaatse vis.
Hoe blijf ik binnen de marge van 10% ziftsel?
U geeft door hoeveel garnalen en ziftsel u aan boord heeft. Het verschil tussen het aantal kilogram in uw FAR-berichten en in uw LAN-bericht mag niet meer zijn dan 10%. Veel vissers gaan over deze 10% heen. Dit komt vaak door het verschil in dood en levend gewicht. Dit verschil zit in het ziftsel dat bij het zeven eruit wordt gehaald.
In uw LAN-bericht (de definitieve vangstopgave) geeft u altijd uw vangst door in dood gewicht. Maar in FAR-berichten (de dagelijkse vangstopgave) wordt dood gewicht automatisch omgerekend naar levend gewicht. Levend gewicht is zwaarder dan dood gewicht. Dat verschil is 18%. Door dit verschil kunt u over de 10% marge raken. Geef dus altijd het goede gewicht op. Wilt u het levend gewicht berekenen? Dat doet u op deze manier:
(Hoeveelheid garnalen + hoeveelheid ziftsel in dood gewicht van alle FAR-berichten) x 118 = hoeveelheid garnalen en ziftsel in levend gewicht
Wetten en regels
Wilt u meer weten over de berichten die u aan ons doorgeeft? Of over de regels buiten de Europese wateren? U leest hier meer over in de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 404/2011 van de Commissie.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit