Visreis doorgeven vaartuigen van 12 meter of langer

Gepubliceerd op:
8 juni 2021
Laatst gecontroleerd op:
13 februari 2023

Bent u kapitein van een vissersvaartuig van 12 meter of langer? Dan houdt u de gegevens van uw visreizen bij in het elektronisch logboek aan boord. Wij verwerken deze gegevens voor het beheer van quota. En ook voor meer inzicht in de visserij en visbestanden.

Visreis doorgeven

U stuurt berichten met de software van uw provider E-Catch, Pefa of Chartworx. Deze systemen sturen de gegevens naar ons. Daarna komen deze in het vangstregister.

Wij controleren of u de berichten op tijd heeft gestuurd en of deze compleet zijn.

Vraag stellen of storing melden?

U kunt ons een WhatsApp-bericht sturen of bellen op het nummer 088 042 00 00. Of stuur een e-mail naar vangstregistratie@rvo.nl.

Tijdens kantoortijden reageren wij zo snel mogelijk. U kunt ons bellen buiten kantoortijden, maar wel alleen als er spoed is bij uw situatie. Bijvoorbeeld als u een bericht niet op tijd verstuurd krijgt door een storing.

Verplichte berichten

Welke berichten u doorgeeft, hangt af van uw visreis. U stuurt in ieder geval de berichten in de tabel Verplichte berichten.

Verplichte berichten

Bericht Uitleg
Vertrekbericht (DEP) U stuurt altijd een vertrekbericht voor vertrek uit een haven. Het maakt niet uit waarom of hoelang het vaartuig buiten de haven is. Heeft u een bevestiging (retourbericht) ontvangen op dit bericht? Dan werkt het ERS-systeem en kunt u vertrekken.
Dagelijkse melding (FAR)

U stuurt iedere dag voor 24:00 uur UTC een bericht met uw vangstopgave. Er zijn geen uitzonderingen. U stuurt ook een FAR-bericht als u die dag (nog) niet gevist heeft. Of als u nog niets gevangen heeft. Duurt uw visreis meer dan een week? Stuur op zondag ook altijd een FAR-bericht, ook als u niet heeft gevist.

Laat vertrek uit de haven
Vertrekt u laat uit de haven, maar wel voor middernacht? Ook dan is deze melding verplicht. U stuurt dan een FAR-bericht zonder vangst.

Einde vissen (EOF)

Stopt u met vissen? Stuur dan een EOF-bericht direct nadat u de laatste trek heeft binnengehaald. En voordat u teruggaat naar de haven.

Blijft u na uw EOF-bericht op zee, maar vangt u geen vis meer? Dan hoeft u geen FAR-bericht te sturen.

Vooraankondiging aankomst haven (PRN)

U stuurt tenminste 4 uur voordat u de haven in wilt varen een PRN-bericht.
Binnenvarenbericht (RTP) U stuurt het binnenvaren bericht (RTP) als u bijna de haven binnenvaart. U mag pas lossen als u een bevestiging (retourbericht) op het RTP-bericht heeft ontvangen.
Definitieve vangstopgave (LAN) U geeft alle gevangen vissoorten door met uw definitieve vangstopgave (LAN-bericht). Ook hoeveelheden kleiner dan 50 kg. Zorg ervoor dat u de goede FAO-code, staat en aanbiedingsvorm doorgeeft. U stuurt uw vangstopgave uiterlijk 24 uur na verkoop. Het weekend en feestdagen tellen niet mee.

 

Extra berichten Noorse zone

Noorwegen hoort niet bij de Europese Unie. In Noorse wateren gelden daarom andere regels. Vist u in de Noorse zone? Dan stuurt u extra berichten.

Extra berichten Noorse zone
Bericht Uitleg
Noorse vis activiteitenrapport (DCA)

Dit is een uitgebreide vangstopgave voor Noorwegen. U stuurt iedere dag voor 24:00 uur UTC een bericht met uw vangstopgave. Dit doet u ook als u die dag (nog) niet gevist heeft. Of als u nog niets gevangen heeft.

Als u een DCA-bericht stuurt, hoeft u geen FAR-bericht te sturen.

Binnenkomst zone (COE) U stuurt dit bericht als u een buitenlands gebied binnengaat. Dus ook als u de Noorse zone binnenvaart.
Verlaten zone (COX) U stuurt dit bericht als u een buitenlands gebied verlaat. Dus ook als u de Noorse zone verlaat.

 

Tips voor een goede vangstregistratie

Gebruik onze tips voor een goede vangstregistratie. Zo voorkomt u dat u een bericht moet aanpassen.

Veelgestelde vragen

Wetten en regels

Wilt u meer weten over de berichten die u aan ons doorgeeft? Of over de regels buiten de Europese wateren? U leest hier meer over in de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 404/2011 van de Commissie.

Vragen over elektronisch logboek?

Neem contact met ons op:

088 042 00 00
vangstregistratie@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?