Waterstof als bron voor een schonere bouwplaats

Gepubliceerd op:
4 mei 2023

Bouwmachines die diesel als brandstof gebruiken, veroorzaken flinke luchtvervuiling op de bouwplaats. Daarom schakelt de bouwsector steeds verder om naar elektrisch aangedreven machines. Helaas ‘slurpen’ die voertuigen stroom terwijl het stroomnet steeds vaker overbelast is. Aannemersbedrijf Oosterhof Holman onderzoekt sinds januari 2023 met ketenpartners of waterstof uitkomst biedt.

Bouwwerktuig SSEB

Onderzoek naar stroom uit waterstof

Dat elektrisch aangedreven bouwmachines sterk in opkomst zijn, weet ook Ömer Türkmen, Lead R&D Engineer bij Oosterhof Holman. Türkmen: “De bouwsector wil graag mee in de ‘elektrificatie’ van Nederland, om uiteindelijk steeds minder stikstof en CO2 uit te stoten. Een lastig punt is alleen dat zware bouwmachines heel veel stroom verbruiken, terwijl het stroomnet steeds vaker overbelast is. Een aannemer kan dus niet volledig op dat net vertrouwen. In dit onderzoek verkennen we de risico’s en kansen van autonome stroomvoorzieningen die stroom uit waterstof maken. Met als leidende vraag: wat komen we tegen bij de inrichting van een waterstof-gedreven bouwplaats?”

Voor het onderzoek biedt de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel - Innovatie (SSEB Innovatie) financiële steun. Türkmen is de hoofdaanvrager van de subsidie.

Extra aandacht voor veiligheid

Veiligheid krijgt volgens Türkmen extra aandacht binnen het onderzoek. “De potentie van waterstof is bekend, maar het zal pas écht een uitkomst zijn in de bouw als aannemers weten wat passende veiligheidszones, routing en vergunningen zijn om ermee te werken. Wat moet personeel bijvoorbeeld over het bedienen van opslagsystemen en generatoren leren? Ook omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s doen aan het onderzoek mee.”

Routekaart voor de bouwsector

Türkmen legt uit dat de geleerde lessen van het onderzoek beschikbaar komen in de vorm van een routekaart voor de hele sector. “Naast de bijdrage aan het hogere doel – een schonere bouwsector – was die kennisdeling voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een belangrijke factor voor het toekennen van de subsidie. Wij zijn er blij mee, want met dit onderzoek helpen we de sector vooruit.”

SSEB aanvragen

Heeft uw bedrijf ook een innovatieve oplossing voor emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur? Vraag dan net als Oosterhof Holman de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel Innovatie aan.

Bent u tevreden over deze pagina?