"We wilden inzicht krijgen in buitenlandse markten"

Gepubliceerd op:
23 september 2022

Het EU-Handelsprogramma van RVO ondersteunt ondernemers die geraakt zijn door Brexit, bij het realiseren van hun internationale ambities. Medeoprichter Derk de Jong van start-up Zoof Wheelchairs vertelt wat de RVO-ondersteuning voor hen heeft betekend (fotografie: Rob Lipsius). 

Zoof wheelchair (fotografie: Rob Lipsius)

Een nieuw soort rolstoel

RVO ondersteunde Zoof bij het verkennen van buitenlandse afzetmarkten voor hun eigentijdse, makkelijk inklapbare rolstoel.

Derk de Jong: "Ik vind het leuk om mensen die minder mobiel zijn een goed gevoel te geven door een mooi en slim product." De doelgroep van Zoof bestaat uit mensen die gedeeltelijk rolstoelafhankelijk zijn. De Jong: "Mensen die slecht ter been zijn of een aandoening hebben, willen eropuit kunnen. Voor ouderen en andere groepen zijn allerlei nieuwe producten ontwikkeld, maar de standaard transportrolstoel blijft achter. Dat willen wij veranderen."

De doorsnee transportrolstoel laat zich moeilijk inklappen en heeft een ouderwets uiterlijk. Zoof heeft daarom 3 jaar gewerkt aan een nieuw soort rolstoel. Volgens De Jong voldoet hun nieuwe concept aan de wensen van de doelgroep:  "Hij is eenvoudig in te klappen, heeft een modern design en is beter ontworpen voor een betere zithouding. Je kunt hem helemaal passend maken door zijn modulaire design. Je kunt bijvoorbeeld de wielen veranderen of een manuele rolstoel in een paar stappen ombouwen tot een elektrische rolstoel."

Ondernemen over de grens

Toen het ontwerp klaar was, ging het bedrijf op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Er volgden gesprekken met RVO over financiële mogelijkheden en afzetmarkten in het buitenland. De Jong: "Nederland is bekend terrein. We wilden inzicht krijgen in buitenlandse markten, welke regels daar gelden en met welke partijen we kunnen samenwerken."

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Zij krijgen tot eind 2023 de kans om op kosten van het programma – zonder verplichtingen – nieuwe en bestaande afzetmarkten te ontwikkelen. Zo kunnen deelnemers op internationale vakbeurzen staan of meegaan op handelsmissies. Daarnaast kunnen zij netwerken en kennisdelen in een besloten community. Het aanbod van trainingen en opleidingen biedt hen de mogelijkheid om hun exportkennis te vergroten. Het EU-Handelsprogramma wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Zoof wheelchair (fotografie: Rob Lipsius)

De Zoof wheelchair (fotografie: Rob Lipsius)

RVO hielp Zoof aan waardevolle contacten via het netwerk van ambassades en buitenlandse contactpersonen. Adviseur Frans Kortekaas maakte een quickscan van potentiële afnemers in Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Met succes, zo vertelt De Jong: "Er zijn partijen die de rolstoelen willen kopen en de productie van de rolstoelen is inmiddels gestart. Zodra de certificering volledig rond is, kunnen we beginnen met verkopen."
 

Verkoop start in december

Op de website van Zoof staan 2 modellen: de Zoof classic en de Zoof urban. Ze verschillen qua design, en ook de voetsteunen zijn anders. De Jong: "De urban heeft een wat jongere uitstraling, terwijl de classic meer een klassieke vormgeving heeft voor een breder publiek. Vanaf december dit jaar zijn ze online te bestellen."

Verleg ook uw grenzen met het EU-Handelsprogramma

Raakte Brexit ook uw bedrijf? Bekijk dan hoe u kosteloos uw grenzen kunt verleggen met het EU-Handelsprogramma. Check op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u in aanmerking komt. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?