Open voor aanvragen

BAR: Tegemoetkoming nog te maken kosten

Gepubliceerd op:
19 oktober 2022
Laatst gecontroleerd op:
24 november 2022

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) bedrijfslevenregeling geeft een tegemoetkoming voor aanpassingskosten door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit). De regeling bestaat uit 2 delen: een regeling voor gemaakte kosten en een regeling voor nog te maken kosten. Het gaat daarbij onder meer om kosten als opleiding, voorlichtingscampagnes en ICT-aanpassingen en niet om omzetverlies. De Tegemoetkoming nog te maken kosten is bedoeld om kosten die u door de Brexit nog gaat maken te compenseren.

Deze regeling is open van 1 november 2022 09:00 uur tot 13 december 2022 17:00 uur.

Begrippenlijst

Bekijk de begrippenlijst van deze regeling.

Budget

Voor de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten is in totaal € 33 miljoen beschikbaar. Aanvragen beoordelen wij op volgorde van binnenkomst.

Belangrijkste voorwaarden

Voor deze subsidie moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden gelden voor zowel het mkb als het niet-mkb. Een enkele keer komt u alleen voor een module in aanmerking als u een mkb-onderneming bent. Bekijk de belangrijkste voorwaarden BAR: Tegemoetkoming nog te maken kosten.

Bekijk of u recht heeft op BAR

Regelhulp

Wilt u weten of u voor tegemoetkoming in aanmerking komt en voor welke module? Vul dan de Regelhulp in. Na het invullen ontvangt u een document met een indicatie van de tegemoetkoming.

Naar de Regelhulp

De uitkomst is een indicatie en niet bindend, u kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Modules

Aanvragen

U kunt de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten aanvragen van 1 november 2022 09:00 uur tot en met 13 december 2022 17:00 uur.

Voor uw aanvraag heeft u minimaal eHerkenning niveau 2+ met machtiging RVO diensten op niveau 2+ nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Let op: dit kan enige tijd in beslag nemen.

Per module vindt u welke informatie u nodig heeft om uw aanvraag te doen. Zorg ervoor dat u uw aanvraag snel indient. Dat doet u via onderstaande knop. Heeft u vragen of twijfelt u of uw aanvraag compleet is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Al kosten gemaakt?

Heeft u ook al kosten gemaakt? Bekijk dan onze pagina BAR: Tegemoetkoming gemaakte kosten.

Stand van zaken

In onderstaande afbeelding ziet u hoeveel aanvragen er zijn ingediend en voor hoeveel subsidie. Ook ziet u voor welke modules het meest wordt aangevraagd.

Praktijkverhaal - ondernemer aan het woord

Daily Logistics Group (DLG), een grote transportonderneming, is actief in heel Europa. Ongeveer 40% van de omzet komt uit het VK. DLG heeft bedrijfslocaties in Nederland en ook 2 in het VK. CEO Joost Visbeen en Nicole Visbeen, Tradelane Manager Fresh, vertellen over de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf. 

'Met de BAR kunnen we gemaakte kosten, maar ook toekomstige kosten compenseren. Het compenseert niet de volledige kosten, maar het verzacht wel.'

Joost Visbeen
CEO Daily Logistics Group

Neem ook kosteloos deel aan het EU-Handelsprogramma

Doet u een aanvraag voor één of beide regelingen van de BAR Bedrijfslevenregeling? Meld u dan ook aan voor deelname aan het EU-Handelsprogramma. Het EU-Handelsprogramma biedt u de mogelijkheid om andere afzetmarkten te ontwikkelen. U regelt uw aanmelding met 1 vinkje in het aanvraagformulier.

Heeft u vragen over de BAR of deze compensatieregelingen?

Wij staan voor u klaar. Neem contact op.

Info in English

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?