Gebouwde omgeving en Energie-investeringsaftrek (EIA)
Doet u een energie-investering in de gebouwde omgeving? Verbetert u bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw? Of investeert u in energiebesparing door het Energielabel te verbeteren? De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u fiscaal voordeel, als u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.
Op deze pagina vindt u onder meer een infographic met de investeringsmogelijkheden die de Energielijst 2023 voor de EIA biedt. De Energielijst maakt onderscheid in specifieke en generieke investeringen.
Specifieke mogelijkheden
In een klikbare afbeelding (interactieve infographic) vindt u de investeringsmogelijkheden die gericht zijn op energiebesparing. Van deze investeringen staan specifieke codes op de Energielijst 2023.
Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over de gebouwde omgeving te gaan.
- Kiest u in de interactieve versie op een blauw tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelcodes van de Energielijst 2023 waarvoor u EIA kunt aanvragen.
- Kiest u een groen tekstkader? Dan vindt u ook de mogelijkheden van de Milieulijst 2023 van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Aanvragen voor deze milieu-investeringen doet u bij de MIA\Vamil.
Generieke mogelijkheden
Investeert u in energiebesparing in de gebouwde omgeving, maar is deze investering niet specifiek omschreven in de Energielijst? Ook dan kan uw project in aanmerking komen, onder een generieke code.
De EIA biedt mogelijkheden zowel voor de verbetering van bestaande gebouwen (code 310000) als voor uitbreiding of nieuwe gebouwen (code 410000). Wilt u in aanmerking komen voor de EIA onder één van deze codes? Dan moet u de investering tussen 5 en 25 jaar terugverdienen. Zowel uw aanschafkosten als uw voortbrengingskosten komen in aanmerking.
Verbeteren energielabel
U kunt de EIA aanvragen voor het verbeteren van de energieprestatie van een bestaand bedrijfsgebouw. Normaal vraagt u de EIA per investering apart aan. Maar met code 210000 kunt u de EIA aanvragen voor een pakket van maatregelen uit een maatwerkadvies. Door dit pakket van maatregelen moet uw gebouw minimaal energielabel B bereiken. En het label moet met minimaal 3 labels verbeteren.
Let op
In 2023 is een nieuwe rekenmethodiek gepubliceerd voor het opstellen van dit maatwerkadvies: de ISSO 75.2 gebaseerd op de NTA 8800. Met ingang van juli 2023 mag u naast de 'oude' methodiek ook deze nieuwe methodiek (volgens de NTA 8800) gebruiken om een maatwerkadvies op te stellen voor code 210000.
Houd rekening met de volgende punten als u uw pakket van maatregelen wilt melden onder code 210000:
- In het maatwerkadvies staan de investeringen die u voor EIA meldt;
- Het maatwerkadvies is opgesteld voordat u de eerste investeringsverplichting aangaat;
- Het pakket van energiebesparende maatregelen meldt u in één keer onder deze code;
- Het maatwerkadvies is opgesteld door een vakbekwaam energieadviseur die aangesloten is bij een Certificerende Instelling (CI). Een gecertificeerde instelling vindt u bijvoorbeeld via Stichting Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO).
Vragen over EIA?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat