Open voor aanvragen

Gebouwde omgeving en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gepubliceerd op:
9 mei 2019
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2022

Doet u een energie-investering in de gebouwde omgeving? Verbetert u bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw? Of investeert u in energiebesparing door het Energielabel te verbeteren? De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u fiscaal voordeel, als u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.

Op deze pagina vindt u onder meer een infographic met de investeringsmogelijkheden die de Energielijst 2023 voor de EIA biedt. De Energielijst maakt onderscheid in specifieke en generieke investeringen.

Specifieke mogelijkheden

In een klikbare afbeelding (interactieve infographic) vindt u de investeringsmogelijkheden die gericht zijn op energiebesparing. Van deze investeringen staan specifieke codes op de Energielijst 2023.

  Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over de gebouwde omgeving te gaan.

  • Kiest u in de interactieve versie op een blauw tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelcodes van de Energielijst 2023 waarvoor u EIA kunt aanvragen.
  • Kiest u een groen tekstkader? Dan vindt u ook de mogelijkheden van de Milieulijst 2023 van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Aanvragen voor deze milieu-investeringen doet u bij de MIA\Vamil.

  Generieke mogelijkheden

  Investeert u in energiebesparing in de gebouwde omgeving, maar is deze investering niet specifiek omschreven in de Energielijst? Ook dan kan uw project in aanmerking komen, onder een generieke code.

  De EIA biedt mogelijkheden zowel voor de verbetering van bestaande gebouwen (code 310000) als voor uitbreiding of nieuwe gebouwen (code 410000). Wilt u in aanmerking komen voor de EIA onder één van deze codes? Dan moet u de investering tussen 5 en 25 jaar terugverdienen. Zowel uw aanschafkosten als uw voortbrengingskosten komen in aanmerking.

  Verbeteren Energielabel

  U kunt de EIA aanvragen voor het verbeteren van de energieprestatie van een bestaand bedrijfsgebouw. Normaal vraagt u de EIA per techniek apart aan. Maar met code 210000 kunt u de EIA aanvragen voor een pakket van maatregelen uit een maatwerkadvies. Door dit pakket van maatregelen moet uw gebouw minimaal energielabel B bereiken. En het label moet met minimaal 3 labels verbeteren.

  De NTA 8800 is sinds 1 januari 2021 de rekenmethodiek voor het vastleggen van de energieprestatie van utiliteitsgebouwen. Maar de BRL-richtlijnen en het bijbehorend EPA-U maatwerkadvies (gebaseerd op deze rekenmethodiek), waren nog niet beschikbaar op 1 januari 2022. Wij verwachten deze in de loop van 2023. Daarom accepteren wij meldingen op basis van de 'oude' methodiek, beschreven in de NEN 7120. Om zo toch investeringen in het verbeteren van de energieprestatie van bestaande bedrijfsgebouwen te ondersteunen.

  Bedrijven kunnen dus de bestaande software blijven gebruiken voor het opstellen van het maatwerkadvies.

  Vragen over EIA?

  Neem contact met ons op

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?