Lbv en Lbv-plus: uw rol als gemeente
Als gemeente heeft u een belangrijke rol in de regelingen van de aanpak piekbelasting. Bijvoorbeeld de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus.
Deze pagina is voor medewerkers van gemeenten. Bent u veehouder en wilt u de Lbv-plus aanvragen? Ga dan naar Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus).
Webinar Samenwerken aan de vermindering van stikstof in de veehouderij
Op 1 oktober 2024 organiseren wij een webinar voor gemeenten over de regelingen die de stikstofuitstoot van veehouderijen verminderen. U krijgt informatie over bestaande en nieuwe regelingen. En we delen praktijkvoorbeelden met u. Wij organiseren dit webinar samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Uw rol bij de Lbv en Lbv-plus
Komt er een aanvraag voor de Lbv of Lbv-plus uit uw gemeente binnen? Dan laten wij u dit weten. U krijgt ook bericht van ons als we een beslissing naar de veehouder hebben gestuurd.
Krijgt een veehouder een positieve beslissing? Hij heeft u nodig bij de stappen die daarna volgen:
Vergunning intrekken of wijzigen
U trekt een vergunning in of wijzigt deze als de veehouder hierom vraagt. Houd er rekening mee dat de veehouder niet langer landbouwhuisdieren mag houden op de locatie. En de nieuwe activiteiten die de veehouder uitvoert op de locatie, mogen niet voor te veel stikstofneerslag zorgen. De uitstoot mag maximaal 15% zijn van de stikstofuitstoot die eerder toegestaan was voor die locatie vanuit de vergunning.
Omgevingsplan zo snel mogelijk aanpassen
Neem de vraag om het omgevingsplan te wijzigen zo snel mogelijk in behandeling. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een veehouder een verzoek indienen om het omgevingsplan te laten aanpassen. Zodat op de locatie niet langer een veehouderij kan worden gevestigd. Dit verzoek moet door de gemeente in behandeling zijn genomen. Meer hierover leest u hieronder bij Omgevingsplan aanpassen. Hier vindt u ook een voorbeeld van een bericht dat u aan de veehouder kunt sturen. Met zo’n soort bericht kan de veehouder aantonen dat u het verzoek tot aanpassen omgevingsplan in behandeling heeft genomen.
Veehouder wijzen op standaard procedures bij slopen
De veehouder doet een sloopmelding. U wijst de veehouder op de standaard procedures die nodig zijn bij het slopen van de productiecapaciteit. Bijvoorbeeld een flora- en faunaonderzoek.
Bevestigen dat de sloop heeft plaatsgevonden
Vraagt de veehouder een vaststelling van de subsidie aan? Dan vragen wij u om aan ons te bevestigen dat de sloop heeft plaatsgevonden. Wij stellen hiervoor een format op. Hierop geeft u aan dat alle productiecapaciteit is gesloopt en de puin van de locatie is verwijderd.
Lbv en Lbv-plus combineren met Rood voor Rood
Veehouders mogen de Lbv of Lbv-plus combineren met de Rood voor Rood-regeling. Houd er wel rekening mee dat ze niet 2 keer subsidie mogen krijgen voor hetzelfde doel. Doet een veehouder bijvoorbeeld mee aan de Lbv-plus? Dan krijgt deze een vergoeding voor de sloopkosten. De veehouder mag dan geen subsidie voor het slopen krijgen vanuit de Rood voor Rood-regeling.
Omgevingsplan aanpassen
De veehouder vraagt u om het omgevingsplan van de deelnemende locatie aan te passen. Zodat hier niet langer een veehouderij kan worden gevestigd. Vraagt de veehouder zijn 60% voorschot van de subsidie aan? Dan moet hij onder andere laten zien dat hij dit verzoek heeft ingediend. En dat u dit verzoek in behandeling heeft genomen. In uw reactie moet duidelijk staan dat:
- de veehouder u vraagt om het omgevingsplan aan te passen;
- de locatie een andere bestemming krijgt dan de bestemming veehouderijlocatie;
- u als gemeente het verzoek van de ondernemer in behandeling heeft genomen. Met andere woorden, dat u de procedure van het aanpassen van het omgevingsplan gestart heeft.
Het is belangrijk dat u volledig reageert op het verzoek. Daarom hebben we een voorbeeld van een reactie die u naar de veehouder kunt sturen. Dit bericht kan de veehouder dan meesturen als hij zijn voorschot aanvraagt.
BOPA of akkoord op principeverzoek is niet genoeg
Een BOPA (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit) of een akkoord op een principeverzoek is niet genoeg. Hiermee wordt de bestemming van de locatie niet gewijzigd. Zo voldoet de veehouder niet aan de eisen uit de Lbv en Lbv-plus. Een BOPA of akkoord op principeverzoek zorgt er namelijk niet voor dat er geen veehouderij meer op de locatie mag plaatsvinden.
TAM-IMRO techniek gebruiken
Heeft u de veehouder een bericht gestuurd waarin staat dat u zijn verzoek in behandeling heeft genomen? Het is daarna aan u hoe u de procedure van het wijzigen van het omgevingsplan verder invult. U kunt daarbij gebruik maken van de TAM-IMRO techniek. Daarmee zorgt u ervoor dat op de deelnemende locatie niet langer een veehouderij kan worden gevestigd.
Houd er wel rekening mee dat u TAM-IMRO omgevingsplannen voor 2032 om moet zetten in een STOP/TPOD omgevingsplan. Dit vraagt dus een extra handeling van u.
Handreiking voor gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een handreiking gemaakt. Daarin leest u alles wat u moet doen voor de Lbv en Lbv-plus. En welke hulp u hierbij kunt krijgen. U vindt de handreiking op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Veehouders op weg helpen
Zijn er veehouders in uw regio dicht bij een overbelast Natura 2000-gebied? En denken ze na over de toekomst van hun bedrijf? Deze ondernemers staan voor een moeilijke keuze. Hierbij kunt u hen als gemeente op weg helpen. Denk bijvoorbeeld hieraan:
- Stuur veehouders door naar onze website. Bijvoorbeeld naar de Lbv-plus of naar Minder stikstof uitstoten als agrarisch ondernemer.
- Vertel veehouders dat ze een zaakbegeleider kunnen krijgen.
- Bekijk alvast welke mogelijkheden er zijn voor herbestemming: over welke ruimte gaat het en welke activiteiten zijn daar mogelijk?
Feiten en cijfers
Bent u benieuwd hoeveel aanvragen er in uw regio zijn gedaan en uit welke soort veehouderij? U vindt deze informatie op Lbv en Lbv-plus actueel. We werken de cijfers elke week bij.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur