Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS)
Bent u ondernemer en investeert u in een efficiënt warmtenet om bestaande woningen aardgasvrij te maken? Vraag dan subsidie aan met de Warmtenet Investeringssubsidie voor het deel dat zich niet terugverdient (onrendabele top). Zo kan de investering voor u uit.
Vraag uw subsidie aan
U kunt subsidie aanvragen vanaf 1 juni 2023, 09:00 uur tot 16 december 2023, 17:00 uur.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft. Lees meer over Inloggen en machtigen.
Bent u intermediair?
De aanvrager is degene die de daadwerkelijke investering doet; die kosten maakt en betaalt. Doet u namens de aanvrager deze subsidieaanvraag? Huurt de aanvrager u in als adviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren? Dan bent u intermediair. Gebruik uw eigen inloggegevens voor eHerkenning.
Vraagt u aan namens een dochter- of zusterbedrijf? Ook dan bent u intermediair. Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel.
Na uw aanvraag
Binnen enkele uren na verzending ontvangt u per e-mail een bevestiging met een referentienummer. Gebruik dit nummer altijd als u contact met ons heeft over uw aanvraag.
Als u met uw eHerkenning (weer) inlogt in de online aanvraagomgeving vindt u onder 'Mijn aanvragen' uw aanvraag terug.
Bekijk wat er gebeurt nadat u uw subsidieaanvraag heeft ingediend:
Wij beoordelen de aanvragen voor deze subsidie op volgorde van binnenkomst. Zodra uw aanvraag volledig is, nemen wij uw aanvraag in behandeling. Ontvangen we op de dag dat het budget op is, meerdere volledige aanvragen? Dan bepalen we via loting de volgorde.
De beoordelingstermijn is 8 weken. Deze kunnen we éénmalig verlengen met 8 weken. Stellen wij u tijdens de beoordeling aanvullende vragen? Dan schuift de beoordelingstermijn op met het aantal dagen dat u nodig heeft voor het beantwoorden van die vra(a)g(en).
U ontvangt een brief met de beoordeling van uw project (subsidiebeschikking). Is deze positief? Dan ontvangt u subsidie. Deze brief bevestigt dat u subsidie krijgt en voor welk bedrag. Hierin leest u ook de details over de betaling. En de verplichtingen die u heeft als subsidieontvanger.
Heeft uw project subsidie gekregen en duurt het project langer dan 12 maanden? Dan levert u eenmaal per jaar een voortgangsrapportage in. Hiervoor gebruikt u het formulier dat staat in de online aanvraagomgeving. De data waarop u moet rapporteren, staan in uw brief (subsidiebeschikking)
U krijgt subsidie voor een (meerjarig) project. U moet daarom belangrijke wijzigingen in uw project direct aan ons doorgeven. Voor wijzigingen moet u vooraf toestemming vragen. Doet u dit toch niet? Dan kan het zijn dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project vraagt u vaststelling van uw subsidie aan. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Lees ook onze Subsidiespelregels en hoe wij uw subsidie berekenen.
De beoordelingstermijn is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13.
Stuur met uw vaststellingsaanvraag mee:
- Format eindrapportage; we werken hard aan het format voor de eindrapportage. U vindt deze zo snel mogelijk hier als download terug.
- Controleverklaring over projectsubsidie boven de € 125.000
Lees meer over de vaststelling en bekijk rekenvoorbeelden: Bereken uw subsidie.
Voor wie?
De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) is voor ondernemers die snel kunnen starten met de aanleg van een warmtenet. En dus al ver zijn met hun plannen. De subsidie helpt u om versneld te investeren in de aanleg van warmtenetten. Deze versnelling draagt bij aan de klimaatdoelen van de overheid om de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 met 49% te verminderen.
Hoe berekenen wij uw subsidie?
Bekijk welke kosten u vergoed krijgt. En hoe wij uw subsidie berekenen.
Voldoet u aan de voorwaarden?
Wilt u kans maken op subsidie? De belangrijkste voorwaarde is dat u investeert in warmtenetten voor kleinverbruikersaansluitingen (kleiner dan 100kW) en blokverwarmingsaansluitingen in de bestaande bouw. Met uw warmtenet verwarmt u ruimtes in woningen of kleinverbruikers in gebouwen zonder woonfunctie. Ook kan met het warmtenet warm tapwater voor deze gebouwen worden verwarmd.
Deze subsidie is niet voor een warmtenet (of onderdelen ervan) voor grootverbruikersaansluitingen (100kW of groter en geen blokaansluitingen). Bijvoorbeeld een grootverbruiker in gebouwen zonder woonfunctie, glastuinbouw of industrie. Dit geldt ook voor een warmtenet (of onderdelen ervan) voor nieuwbouw. Deze kosten vallen niet onder de subsidie.
Bekijk de voorwaarden:
De belangrijkste voorwaarde is dat u investeert in warmtenetten voor kleinverbruikersaansluitingen (kleiner dan 100kW) en blokaansluitingen in de bestaande bouw. Met uw warmtenet verwarmt u ruimtes in en verwarmt u tapwater voor woningen.
Waarop beoordelen wij uw aanvraag nog meer?
- U bent een ondernemer en investeert in een efficiënt warmtenet.
- U toont de duurzaamheid van de geleverde warmte aan.
- U zorgt met de aanleg van het warmtenet voor de levering van warmte aan tenminste 250 kleinverbruikersaansluitingen (kleiner dan 100 kW). Deze zijn verspreid over tenminste 5 gebouwen.
- De looptijd van uw project is niet meer dan 7 jaar:
- Binnen één jaar stuurt u ons een definitief investeringsbesluit.
- Binnen 3 jaar na de subsidieverlening stuurt u ons een opdrachtverstrekking. Hieruit blijkt dat u gestart bent met de fysieke aanleg van het warmtenet.
- Binnen 7 jaar na subsidieverlening realiseert u uw project. Hierna stellen wij de subsidie vast op basis van de werkelijke kosten die u maakte.
- U toont aan dat u minimaal 60% van het aantal kleinverbruikersaansluitingen binnen 7 jaar realiseert. Dit staat ook zo in uw projectplan.
- U toont aan dat alle benodigde ketenpartners en stakeholders vertegenwoordigd zijn. Dit zijn partijen die een belangrijke rol spelen in de keten van warmtelevering: van bron tot eindgebruiker. U maakte al afspraken met hen. U toont dit aan met bijvoorbeeld contracten, intentieverklaringen of samenwerkingsovereenkomsten.
Voorbeelden van partners zijn:- warmteproducent
- warmtebedrijf
- warmteleverancier
- afnemer
- gemeente
- Uw project is onrendabel. Dit betekent dat uw project zonder subsidie niet uit kan. Een deel van de investering zal zich niet terugverdienen.
- Uw nieuwe warmtenet voldoet aan de eisen voor een energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling; punt 124 van artikel 2 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV).
Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan wijzen wij uw aanvraag af. Ook dit zijn redenen waarom wij u geen subsidie kunnen geven:
- U bent gestart met uw project voordat u subsidie aanvraagt. U mag dus geen financiële verplichtingen aangaan vóórdat u een subsidieaanvraag doet. Dit geldt ook als u deze kosten nog niet heeft betaald.
- Uw aanvraag komt bij ons binnen na 17:00 uur op de dag dat de subsidieregeling sluit.
- Uw aanvraag is na sluiting van de regeling niet compleet.
- Uw project past niet in de beschrijving van de regeling.
- De activiteiten in uw project dragen onvoldoende bij aan de doelstelling van de subsidie.
- U ontving eerder al subsidie voor hetzelfde investeringsproject. U krijgt geen aanvullende subsidie, omdat u de maximale steunruimte daarmee al heeft gebruikt.
- Er is onvoldoende vertrouwen dat u het project kunt financieren. Lees hierover meer op Financiering subsidieproject.
- Er is onvoldoende vertrouwen dat de partners die u betrokken heeft, de capaciteiten hebben om uw project uit te voeren.
- Er is onvoldoende vertrouwen in de technische of economische haalbaarheid van uw project.
U vindt de precieze omschrijvingen van de voorwaarden in de regeling.
Toets uw projectidee
Toets uw projectidee bij ons met het projectideeformulier. Een projectidee is een korte beschrijving van uw project. Wij kijken of het projectidee aansluit bij de voorwaarden van de subsidie. Globaal kijken we naar de kwaliteit van het projectidee. De subsidieaanvraag is uitgebreider dan het projectidee. Wij controleren pas bij de subsidieaanvraag of deze écht voldoet aan de subsidievoorwaarden.
- Vul het projectideeformulier zo compleet mogelijk in.
- Stuur het projectideeformulier tot 3 weken voor sluiting van de regeling op. Dan adviseren wij u op tijd.
Bereid uw aanvraag goed voor
Wij behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Wij kunnen uw aanvraag alleen beoordelen als deze compleet is. Bereid uw aanvraag daarom goed voor. Zorg ervoor dat alles compleet en zo duidelijk mogelijk is.
Stuur deze bijlagen mee met uw aanvraag:
Uw subsidieaanvraag beoordelen wij inhoudelijk op basis van uw projectplan. Gebruik hiervoor het model Projectplan. Gebruik deze om alle belangrijke onderdelen te onderbouwen of toelichting te geven op andere bijlagen van uw aanvraag. Het projectplan is voor ons erg belangrijk om de kwaliteit en slaagkans van uw project te beoordelen.
De verwachte data waarop u het investeringsbesluit neemt en u de opdracht verstrekt, zijn erg belangrijk. Noem deze heel duidelijk in het projectplan en in de mijlpalenbegroting.
Onderbouw in het model Exploitatieberekening de investeringen en kosten die vallen onder de subsidie en de onrendabele top. Wij berekenen uw uiteindelijke subsidiebijdrage met dit model. In de mijlpalenbegroting geeft u de planning van het investeringsbesluit en opdrachtverstrekking.
Let op: dit model is per 16 mei 2023 gewijzigd. Gebruik de laatste versie. De wijziging heeft mogelijk invloed op het subsidiebedrag dat u kunt aanvragen.
In dit ontwerp of bouwbestek staat de afbakening (grenzen) van het aansluitgebied met de leidingen en het type gebouw. Uw ontwerp ziet er zo uit:
- Maak een tekening met leidingligging in het x-y vlak. Deze is afgestemd op andere ondergrondse en bovengrondse infrastructuur en overdrachtstations. Uit de ontwerptekening blijkt dat dit op elkaar aansluit. Of dit blijkt uit een aparte toelichting op de ontwerptekening.
- Maak een ontwerp van de huisaansluitingen (eventueel van enkele veel voorkomende referentiewoningen).
- Maak een ontwerp van moeilijke kruisingen met een dwarsdoorsnede. Denk hierbij aan vaarwegen, spoorwegen, dijken, snelwegen, enzovoort. Stem dit af met de betrokken partij(en). Voeg daarvoor toe: een scan op archeologie, bodemverontreiniging, bomen, enzovoort.
- Voor aansluitingen van particuliere woningeigenaren (binnen het project) is het ontwerp van enkele veelvoorkomende referentiewoningen voldoende.
- Lever het ontwerp als pdf-bestand aan.
Zet verder in het ontwerp:
- De fasering van de aanleg van het warmtenet.
- Leidingdelen voor de levering aan grootverbruikers en/of nieuwbouw, die niet onder de subsidie vallen. Nummer of label deze ‘niet-subsidiabele’ leidingdelen duidelijk. Gebruik deze nummering ook bij de uitsplitsing van de kosten (artikel 4.10.4 lid 3 van de regeling).
- Leidingloop door en/of langs de gebouwen.
- Bouwkundige werkzaamheden die nodig zijn.
- Positie van de afleverset(s).
- Afspraken (kaders) tussen het warmtebedrijf en de gebouweigenaar om de werkzaamheden voor aansluiting te realiseren.
- Verdere nodige aanpassingen die de gebouweigenaar moet doen aan isolatie en/of het afgiftesysteem.
Is er voor uw project een vergunning nodig? Of verstrekte de gemeente al een concessie voor uw project? Voeg deze toe.
Geef een duidelijk overzicht met uitleg van de kosten die u verwacht te maken voor uw project.
Leg uit hoe u uw eigen financiële bijdrage gaat regelen. Wij beoordelen dit met het Kaderbesluit nationale EZK-en LNV-subsidies. Lees meer over deze beoordeling en de opties die u heeft voor financiering van uw eigen bijdrage: Financiering subsidieproject.
De Europese Unie stelde sancties in tegen Rusland. Daarom moet een accountant de verbonden partijen van uw onderneming onderzoeken. Dit doet hij op basis van het sanctiebeleid en de daarbij behorende sanctielijst. Uw accountant stelt zijn onderzoek vast in een rapport van bevindingen. Hiervoor volgt hij een protocol. Dit protocol vindt u op wetten.nl bij de regeling.
Neem de volgende stappen:
- Stuur het protocol naar uw accountant. Dit is bijlage 4.10.1. onderdeel 4 van de regeling. Deze vindt u hieronder als download.
- Laat een rapport van feitelijke bevindingen opstellen. Hieronder vindt u het model voor dit rapport als download.
- Voeg het rapport van bevindingen toe aan uw aanvraagformulier.
Beschrijf de duurzaamheid van het warmtenet. Deze moet voldoen aan de eisen zoals in de regeling van de WIS staat. Gebruik hiervoor ons rapportageformat. Met dit ingevulde format toont u aan dat de uitstoot van het warmtenet na afloop van de werkzaamheden (en uiterlijk in 2030), niet hoger is dan 25 kg CO2 per geleverde GJ (gigajoule). Dit wordt zo voorgeschreven in artikel 7a, vierde lid, van de Warmteregeling. Gebruik voor kleine netten (minder dan 500 aansluitingen op het volledige warmtenet na uitvoering van het project) het eenvoudige format. Vul het format volledig in en stuur het mee als bijlage bij dit projectplan. Lees meer: Warmteregeling.
Heeft u meer bijlagen die belangrijk zijn voor het project? Wij adviseren u deze mee te sturen. Denk aan:
- rapporten ter onderbouwing van de technische of economische claims die u in het projectplan doet;
- offertes;
- toezeggingen van de bank of investeerder(s);
- intentieverklaringen, samenwerkingsovereenkomsten;
- contracten voor afname of levering van warmte;
- jaarrekening(en).
Bekijk de veelgestelde vragen
Heeft u vragen over deze subsidie? Bekijk de veelgestelde vragen.
Webinar Warmtenetten Investeringssubsidie
Kijk het webinar terug van 25 april 2023 over de nieuwe Warmtenetten Investeringssubsidie. U hoort over de achtergrond van de subsidie en u krijgt een inhoudelijke toelichting.
Meer weten?
- Warmtenetten
- Publicatie Staatscourant Warmtenetten Investeringssubsidie
- Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies
In de regelingstekst wordt verwezen naar onderstaand document:
De informatie op deze pagina is gebaseerd op de officiële wetteksten. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. De wetteksten zelf zijn altijd leidend (voorwaarden, afwijzingsgronden en beoordeling).
Vragen over de Warmtenetten Investeringssubsidie?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat