WBSO: fiscale regeling voor research en development

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, duurzame kinderwagens; zomaar een paar voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.
De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Het budget voor de WBSO in 2018 bedraagt:

  • € 1.163 miljoen voor bedrijven die vallen onder de loonbelasting;
  • € 8 miljoen voor bedrijven die vallen onder de inkomstenbelasting.

Voor 2019 bedraagt het budget € 1.205 miljoen. Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Aanvraagproces

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Lees meer over het aanvraagproces.

Als u WBSO heeft aangevraagd en een S&O-verklaring heeft ontvangen voor S&O-werkzaamheden, dan moet u aan een aantal verplichtingen voldoen. Lees meer over de verplichtingen.

Wel of geen intermediair?

U kunt eenvoudig zelf WBSO aanvragen. Als u daarbij vragen heeft, helpen onze adviseurs u graag. Dit is kosteloos. U kunt ook besluiten om iemand anders (een intermediair) in te schakelen om de WBSO-aanvraag voor te bereiden, in te dienen en eventueel de verdere correspondentie te voeren. Lees meer over het inschakelen van een intermediair.

WBSO in de praktijk

"Je kunt op deze regeling rekenen; het is een consistente subsidievorm. En daarmee een vast onderdeel van onze R&D. Bovendien dwingt de WBSO je na te gaan waar je de ontwikkelcapaciteit op inzet. Het geeft je innovatieve werkzaamheden focus." 

Aan het woord is directeur Dick Aalderink van VDL Weweler. Lees meer over zijn ervaringen met de WBSO. Of bekijk een animatiefilmpje over de WBSO.

Wet- en regelgeving/publicaties

Overzicht van de wet- en regelgeving over de WBSO of raadpleeg de publicaties die u informeren over de WBSO (of voorgangers WBSO en RDA).

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragen over:

Meer weten?

Service menu right