WBSO: fiscale regeling voor research en development

Meer artikelen

Start u een R&D-project? Dan kunt u uw R&D-kosten verlagen via de WBSO. Met de WBSO stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat innovaties door Nederlandse bedrijven.

U kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via uw belastingaangifte.

Snel meer weten? Bekijk dan de korte voorlichtingsfilm (4 minuten) of het webinar over de WBSO in 2018 (30 minuten).

Voor wie?

De WBSO is bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Kijk voor meer informatie op de pagina Kom ik in aanmerking?

Budget WBSO

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Het budget voor de WBSO in 2018 is € 1.163 miljoen.

Aanvragen

Wilt u gebruik maken van de WBSO, dan moet u uw aanvraag indienen voordat u met uw R&D-project(en) begint. U kunt alleen digitaal een aanvraag indienen. U heeft hiervoor eHerkenning (niveau 2+) nodig. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Aanvraaginformatie’.

Op de hoogte blijven

Wilt u het laatste nieuws rond de WBSO lezen? Raadpleeg dan onze nieuwsberichten over de WBSO, word lid van de RVO.nl-nieuwsbrief of kopieer onze WBSO-feed naar uw feedreader. In onze agenda vindt u evenementen over de WBSO.

Inspiratie opdoen

Wilt u lezen hoe andere ondernemers gebruik maken van de WBSO? Lees hun ervaringen en tips in de praktijkverhalen.

Benieuwd naar goedgekeurde projecten? Bekijk dan het projectenoverzicht. U kunt onder meer filteren op locatie, sector en jaar.

Leeswijzer: WBSO, S&O en R&D

De afkorting WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. In de WBSO-regeling wordt de Nederlandse wettelijke term ‘speur- en ontwikkelingswerk’ (afgekort tot S&O) gebruikt en niet de Engelse term ‘research & development’ (R&D). De afkorting S&O wordt ook wel gebruikt op de website, in publicaties en in de correspondentie.

Service menu right