WBSO: fiscale regeling voor research en development

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, duurzame kinderwagens; zomaar een paar voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.
De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Voor 2019 bedraagt het budget € 1.205 miljoen.
Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Aanvraagproces

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Lees meer over het aanvraagproces of raadpleeg de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.

Bereken uw voordeel

De berekening van het financiële voordeel van de WBSO hangt onder andere af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Lees meer over de voordeelpercentages en bedragen per rechtsvorm of bereken zelf uw voordeel met de WBSO regelhulp.

WBSO in de praktijk

"Ik raad iedere andere innovatieve start-up absoluut aan te onderzoeken hoe RVO.nl kan helpen. Als je goede ideeën hebt en tijd en moeite in het aanvragen steekt, is er ontzettend veel mogelijk."

Aan het woord is Eveline Klumpers, medeoprichter van Katalysis. Lees meer over haar ervaringen met de WBSO. Of lees over andere inspirerende voorbeelden van innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt door de WBSO.
Bekijk ook een animatiefilmpje over de WBSO.

Wet- en regelgeving/Publicaties

Bekijk een overzicht van de wet- en regelgeving over de WBSO of raadpleeg de publicaties die u informeren over de WBSO (of voorgangers WBSO en RDA).

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragen over:

Service menu right