Windpark Windplan Groen
Diverse ondernemers in oostelijk Flevoland hebben zich verenigd in “Windkoepel Groen” en hebben plannen ontwikkeld voor de realisatie van een nieuw windpark in de noordoost-hoek van Flevoland. Het project draagt de naam “Windplan Groen”.
Stand van zaken
De procedure voor dit project is afgerond.
In verband met mogelijke nadeelcompensatie zijn de documenten van dit project tot 5 jaar nadat het inpassingsplan (RCR procedure voor 1 januari 2024 is het ontwerp inpassingsplan gepubliceerd) of het projectbesluit (na 1 januari 2024) onherroepelijk is geworden op te vragen.
RCR procedure (voor 1 januari 2024):
- Kennisgeving coördinatiebesluit: 30 mei 2023.
- Intrekkingsverzoek onherroepelijk: 21 januari 2023.
- Terinzagelegging besluiten intrekkingsverzoek: 9 december 2022 tot en met 20 januari 2023.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Windplan Groen is een windpark van 300-400 MW in de noordoost-hoek van Flevoland (gemeenten Dronten en Lelystad). Gelijktijdig wordt ook een plan uitgewerkt voor het saneren van de oude windturbines in het gebied. Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Windplan Groen.
Om dit project mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. Dat gebeurt via een inpassingsplan van de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Binnenlandse Zaken (BZK). Daarnaast worden de besluiten die voor het project nodig zijn, in één procedure voorbereid, de rijkscoördinatieregeling (RCR), onder coördinatie van de minister van EZK.
Ter onderbouwing van de besluitvorming over de locatie en de inrichtingsvarianten (plaatsing, masthoogte, rotordiameter, enz.) wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dit gebeurt binnen de kaders van het Regioplan Flevoland van de provincie.
Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende fasen van dit project.
- In het geval van 2 vergunningen heeft de minister voor Klimaat en Energie besloten deze buiten de rijkscoördinatieregeling (RCR) te plaatsen. Daarmee worden de besluiten op die aanvragen dus niet gecoördineerd voorbereid en bekend gemaakt (zoals bedoeld in artikel 3.35, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet ruimtelijk ordening). In de Staatscourant van dinsdag 30 mei 2023 is kennisgeving gedaan van het zogeheten coördinatiebesluit. Het is niet mogelijk om tegen dit coördinatiebesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen.
- Terinzagelegging besluiten fase 4: 1 april tot en met 13 mei 2022.
- Terinzagelegging besluiten fase 3: 12 februari tot en met 26 maart 2021. Er is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State zal hier te zijner tijd uitspraak over doen.
- Besluiten fase 2 onherroepelijk: 30 januari 2021.
- Terinzagelegging besluiten fase 2: 18 december 2020 tot en met 29 januari 2021. Er is geen beroep ingesteld.
- Uitspraak Raad van State besluiten fase 1: 16 september 2020.
- Terinzagelegging besluiten fase 1: 1 november tot en met 13 december 2019. Er zijn 14 beroepen ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
- Inpassingsplan (ruimtelijkeplannen.nl).
- Toetsingsadvies over het milieueffectrapport van de Commissie m.e.r..
Meer informatie
Voor meer informatie over de realisatie van dit project kunt u terecht op de website van Windplan Groen.