Wind op zee - Ten noorden van de Waddeneilanden kavel I
Het Rijk wil een kavelbesluit nemen voor een windpark op zee van circa 700 MW in het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden zoals aangewezen in het Nationaal Waterplan en de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee Aanvulling gebied Hollandse Kust.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Projectinformatie
Het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer van de kust en heeft een oppervlakte van in totaal 200 km2. Dit is inclusief het windpark Gemini dat al binnen het windenergiegebied in gebruik is. Binnen het aangewezen windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden is besloten om één kavel uit te geven. In de kavel kan een windpark gerealiseerd worden van circa 700 megawatt. De minister voor Klimaat en Energie heeft de kavel aangewezen als een voorkeurslocatie voor een demonstratieproject voor de productie van groene waterstof.
Het Programma Aansluiting Wind Op Zee (PAWOZ) – Eemshaven, onderzoekt de mogelijkheden voor toekomstige kabel- en leidingroutes vanaf windenergiegebieden Doordewind en Ten noorden van de Waddeneilanden naar de Eemshaven. Begin 2025 wordt het concept programmabesluit vastgesteld en weten we wat de beoogde routes zijn vanaf zee naar de Eemshaven.
Waarom dit project?
Nederland heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het terugdringen van CO2-uitstoot, en daarmee samenhangend, het produceren van duurzame energie. Windenergie op zee speelt daarin een prominente rol. Het Nederlandse deel van de Noordzee biedt ruimte voor windparken. In een aantal windenergiegebieden op zee zijn al windparken in bedrijf. In andere windenergiegebieden mogen bedrijven nieuwe windparken bouwen.
Stand van zaken
De minister voor Klimaat en Energie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben onlangs voor dit project een voorbereidingsbesluit genomen. In het kavelbesluit wordt de uiteindelijke locatie bepaald. Het voorbereidingsbesluit is op donderdag 2 mei 2024 gepubliceerd in de Staatscourant.
Met een voorbereidingsbesluit wordt, tot het moment van publiceren van het projectbesluit, voorkomen dat ontwikkelingen plaatsvinden in het gebied die de aanleg van het project belemmeren of onmogelijk maken. Als bevoegde gezagen een vergunningaanvraag ontvangen voor bouw- en andere werkzaamheden in dit gebied, moeten zij rekening houden met het voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 2 mei 2024.
Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of in beroep te gaan. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en onderdeel C, subonderdeel 2 van de bijlage bij de Algemene wet bestuursrecht.
Voorgeschiedenis
Voor dit project is al eerder een voorbereidingsbesluit genomen. Dit voorbereidingsbesluit is in werking getreden op 18 augustus 2023. Hiervan is toen kennisgeving gedaan in de Staatscourant. Het voorbereidingsbesluit dat in werking treedt op 2 mei 2024 vervangt het eerder genomen voorbereidingsbesluit.
Voor dit project heeft een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen van 29 januari tot en met 11 maart 2021. Na verwerking van ingekomen zienswijzen is er op 8 november 2021 een definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld. De procedure voor de ontwikkeling van de aanlanding van windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden wordt gecombineerd met het nieuwe windenergiegebied Doordewind. Hierdoor heeft het project vertraging opgelopen. Ook is windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden inmiddels aangewezen als voorkeurslocatie voor een demonstratieproject voor de productie van groene waterstof. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe concept-NRD.
De oude concept-NRD, definitieve NRD en bijbehorende documenten zijn hieronder nog te vinden.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.