Uw akkerbouwbedrijf toekomstbestendig

Gepubliceerd op:
29 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 december 2022

Wilt u meehelpen om de biodiversiteit te vergroten? Zoekt u naar manieren om water vast te houden bij uw akkers? Door duurzame keuzes maakt u uw akkerbouwbedrijf meer toekomstbestendig. Met regelingen en projecten helpen we u om te verduurzamen. Wat past bij uw akkerbouwbedrijf?

Wat verandert er voor u in 2023?

Als akkerbouwer maakt u gebruik van onze regelingen. Het kan zijn dat er voor u iets verandert vanaf 1 januari 2023.

Regelingen om te verduurzamen

Eco-regeling in het nieuwe GLB

Subsidie uit het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dat in 2023 begint. Voor eco-activiteiten die biodiversiteit en de bodem-, lucht- en waterkwaliteit verbeteren.

 

Bloem

Doe mee in ANLb-collectief

Vergoeding voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Werk samen in een collectief om het agrarische landschap te beheren, de biodiversiteit te herstellen, en water- en klimaatdoelen te behalen.

 

Koe in de wei

Akkers omzetten naar natuur

Compensatie voor de waardedaling als u landbouwgrond omzet naar natuur. En subsidie voor bijvoorbeeld de aanleg van landschapselementen, zoals een houtwal of poel.

 

Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u

Verduurzaming in de praktijk

Hoe werkt verduurzaming in de praktijk? Lees in het praktijkverhaal hoe het akkerbouwbedrijf van Nico Rodenburg verduurzaamt en daarmee toekomstbestendig is. En bekijk in de video hoe de akkerbouw zich kan aanpassen aan het veranderende klimaat.

"Verbreding en verduurzaming van mijn akkerbouwbedrijf biedt toekomstperspectief"

In 2015 nam Nico Rodenburg het akkerbouwbedrijf van zijn vader over. Sindsdien werkt hij aan de verbreding en verduurzaming van het bedrijf. Bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen. Rodenburg: "Door te investeren wil ik mijn bedrijf toekomstbestendig maken."

Hoe pas ik me als akkerbouwer aan op het veranderende klimaat?

Hoe past u zich aan op het veranderende klimaat?

Als akkerbouwer heeft u te maken met het veranderende klimaat. Of u heeft er zelfs last van. Hoe past u zich aan? Bekijk in deze video welke maatregelen u kunt nemen.

Laat u inspireren op demobedrijf

Benieuwd wat collega-akkerbouwers vertellen over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Maak kennis met een demobedrijf bij u in de buurt. En laat u inspireren voor de volgende stap van uw bedrijf. Vind demobedrijven in de akkerbouw en de agroforestry.

Projecten en programma's

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)

Doe mee aan een DAW-project in uw regio om de waterkwaliteit en bodem te verbeteren. Dit helpt u bij het toekomstbestendig maken van uw bedrijf. Meer informatie leest u op de website van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Natuurinclusieve landbouw (Staatsbosbeheer)

Wilt u natuur en biodiversiteit op een rendabele manier integreren in uw bedrijfsvoering? Neem dan deel aan het meerjarige project Natuurinclusieve landbouw van Staatsbosbeheer. Met dit project krijgt u als akkerbouwer meer grond tot uw beschikking en neemt de biodiversiteit in natuurgebieden toe. Denkt u na om over te schakelen op natuurinclusieve landbouw? Meer informatie leest u op de website van Staatsbosbeheer.

Onderzoek naar gebruik mineralenconcentraat

Kan mineralenconcentraat het gebruik van kunstmest vervangen? Als u mineralenconcentraat gebruikt op uw akkers, kunt u zich aanmelden als gebruiker in dit onderzoek. U helpt dan mee om tot betrouwbare uitkomsten te komen. Meer weten? Lees de veelgestelde vragen over het onderzoek naar mineralenconcentraat.

  Skal-certificering biologische boer

  Wilt u biologisch boeren? Als Skal-gecertificeerde boer hoeft u aan bepaalde voorwaarden van het GLB niet te voldoen. Meer informatie over Skal-certificering.

  Vakinformatie voor de akkerbouwer

  Wilt u uw kennis over verduurzaming van de akkerbouw bijhouden? Op de website van Groen Kennisnet vindt u veel actuele vakinformatie zoals:

  • het laatste nieuws;
  • aankondigingen van evenementen, bijeenkomsten en studiedagen;
  • een uitgebreide bron van actuele kennis.

  Bekijk vakinformatie voor de akkerbouwer op Groen Kennisnet.

  Wetten en regels

  Hier doen we het voor

  Om toekomstbestendig te kunnen boeren, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor boeren en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie leest u op Duurzame landbouw.

  Bent u tevreden over deze pagina?