Klimaatverandering: zo verandert u mee

Gepubliceerd op:
6 september 2024

Het klimaat verandert. In de zomer hebben we vaker last van droogte, hittegolven of juist extreme buien. Winters worden steeds natter. Klimaatverandering heeft een grote invloed op uw agrarische bedrijf. Hoe verandert u mee?

Een betere bodem

Goed voor de bodem zorgen helpt bij droge en natte periodes. Een goede bodem neemt water beter op en slaat minder snel dicht. Zo houdt deze het water beter vast voor droge periodes. De structuur en samenstelling van de bodem verbeteren, kan bijvoorbeeld door uw teeltplan aan te passen. Er zijn ook regelingen om te investeren in machines. Bijvoorbeeld om te zorgen dat de banden van de tractor minder druk geven.

Eco-activiteiten voor een betere bodem

Er zijn verschillende eco-activiteiten, waarmee u werkt aan een betere bodem. Deze horen bij de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarmee kunt u een extra betaling krijgen, bovenop de basispremie. U kiest zelf welke eco-activiteit het best bij uw bedrijf past.

Meer over de eco-regeling 2024

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een subsidie voor agrarische collectieven vanuit provincies, waterschappen en het GLB. U kunt hierbij kiezen uit verschillende beheerpakketten. Sommige hiervan helpen bij het verbeteren van de bodem. Bijvoorbeeld:

  • kruidenrijk grasland
  • ruige mest
  • bodemverbetering op grasland en bouwland

Meer over deze en andere beheerpakketten vindt u op de website van BoerenNatuur

Meer over ANLb

Fiscaal voordelig investeren in uw bodem

Met de MIA\Vamil kunt u fiscaal voordelig investeren in apparatuur om uw bodem te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:

Bekijk onze infographic Meer over landbouw en MIA\Vamil 

Water gebruiken en opslaan

Het is belangrijk dat we zuiniger zijn met water. Bijvoorbeeld door regenwater op te vangen tijdens natte periodes. Is er een droge periode, maar mag u nog wel beregenen? Er zijn mogelijkheden om dit op een zuiniger manier te doen. Deze regelingen kunnen u hierbij helpen:

Sloot zonder talud, grens landbouwperceel op waterlijn

Samen water vasthouden met Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) heeft beheerpakketten die u helpen om water vast te houden: 

  • Beheer peilscheidingen
  • Water bergen
  • Hoog waterpeil veenweide

Meer over deze en andere beheerpakketten vindt u op de website van BoerenNatuur

Meer over ANLb

EIA en MIA\Vamil: voordeliger beregenen of water opslaan

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil kunt u belastingvoordeel krijgen als u een duurzaam bedrijfsmiddel koopt. Bijvoorbeeld om akkers te beregenen of om zuiniger om te gaan met water. Bekijk uw mogelijkheden hieronder of ga naar de interactieve infographic.

Zilte teelt of veengrond? Regeling groenprojecten

Bent u ondernemer of projectbeheerder en zoekt u steun voor uw duurzame project? Bijvoorbeeld om uw bedrijf aan te passen aan het veranderende klimaat? Via de regeling Groenprojecten kunt u bij uw bank of beleggingsinstelling een groenverklaring aanvragen. Met deze verklaring krijgt u een lening tegen een lagere rente dan de rente op de markt.

Uw project moet binnen een bepaalde categorie vallen. Er is bijvoorbeeld een categorie voor projecten met zilte teelt en om grondwater te verhogen in veenweidegebieden.

Meer over de regeling groenprojecten

Hitte: uw dieren beschermen

Door klimaatverandering zijn er vaker hittegolven. Het is dan extra belangrijk om uw dieren goed te beschermen tegen de warmte. Regelingen die u hierbij kunnen helpen, vindt u op Goede zorg voor uw vee in de zomer.

Schade door extreem weer

Hagelbuien, regen en droogte kunnen uw gewassen beschadigen. Schade is helaas niet altijd te voorkomen. Toch kunt u iets doen om uw bedrijf hiertegen te beschermen:

Meer ideeën opdoen?

Wilt u verder lezen over hoe u uw bedrijf kunt aanpassen aan het veranderende klimaat? Hieronder vindt u een paar tips.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?