Eco-activiteiten 2023

Laatst gecontroleerd op:
23 oktober 2023
Gepubliceerd op:
30 juni 2021

Voor de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voert u eco-activiteiten uit. In 2023 kunt u kiezen uit 22 activiteiten. Elke eco-activiteit heeft punten en waarde. Scoort u op alle 5 doelen voldoende punten? Dan mag u meedoen aan de eco-regeling. U kunt eco-activiteiten combineren om meer punten en waarde te halen.

Laatste aanpassingen op deze pagina:

  • 8 juni 2023: Heeft u zich aangemeld voor de eco-regeling? Dan krijgt u nog tot en met 29 juni de tijd om eco-activiteiten toe te voegen. 
  • 12 mei 2023: De startdatum voor het weiden bij Verlengde weidegang is verschoven naar 1 juni (was 1 mei).
  • 11 mei 2023: Bij Verlengde weidegang kunnen externe partijen zich tot en met 14 juni aanmelden voor de controle op deze eco-activiteit in 2024.

Overzicht eco-activiteiten

U kiest zelf welke activiteiten passen bij uw bedrijf en percelen. En misschien doet u een aantal van deze activiteiten al. In 2024 komen er eco-activiteiten bij. Houdt u rekening met de verplichte bufferstroken? De meeste activiteiten mag u op een bufferstrook doen. Behalve groene braak. En een bufferstrook met kruiden moet zelfs voor een deel overlappen met een bufferstrook. Lees meer over bufferstroken op Alles over bufferstroken.

Dit zijn de 22 eco-activiteiten die u nu kunt doen:

Hoofdteelt

Bodemgewas

Teeltmaatregelen

Veemaatregelen

Niet-productief landbouwgrond

Duurzaam bedrijf

Punten en waarde eco-activiteiten

Bekijk welke punten en waarde u per eco-activiteit moet halen op Punten en waarde eco-activiteiten 2023. Daar vindt u ook voorbeelden die u helpen uw bouwplan te maken. Ze staan op die pagina onder het kopje Welke situatie past bij uw bedrijf.

De Simulatietool

Met de Simulatietool krijgt u een idee van de eco-activiteiten die goed passen bij uw bedrijf. Ook ziet u welke punten u daarmee haalt. En wat uw geschatte eco-premie is. Bekijk de uitleg op Hoe werkt de Simulatietool voor de eco-regeling.

Eco-activiteiten toevoegen en wijzigen in de Gecombineerde opgave

Heeft u zich uiterlijk 15 juni aangemeld voor de eco-regeling in de Gecombineerde opgave? Dan mag u tot en met 29 juni eco-activiteiten toevoegen en wijzigen. Dit mag alleen op percelen die u al heeft opgegeven in de Gecombineerde opgave. U mag geen nieuwe percelen toevoegen en daarop eco-activiteiten opvoeren. U mag ook geen nieuwe landschapselementen toevoegen en daarop eco-activiteiten opvoeren.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?