Energie besparen en opwekken als agrarisch ondernemer
Bent u agrarisch ondernemer en wilt u energie besparen? Of zelf energie opwekken? Wij zetten verschillende regelingen op een rij die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld subsidies voor duurzame installaties of fiscaal voordeel voor investeringen in energiezuinige technieken.
Regelingen voor energie besparen en opwekken
Investeringsaftrek duurzame energie
Wilt u investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst én uw energierekening. Bekijk of uw investering past in een van de codes van de Energielijst.
Zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp voor bedrijfspand
Uw bedrijfspand verduurzamen met zonnepanelen, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp? Vraag dan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan vóór 31 december 2023. Doorloop eerst het stappenplan. Let op: u kunt deze subsidie niet combineren met het fiscale voordeel van de EIA.
Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u
Wilt u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kunt u profiteren van fiscaal voordeel met de MIA\Vamil. Uw belastingvoordeel kan oplopen tot 40% van het investeringsbedrag, bovenop uw normale investeringsaftrek. Bekijk de rekenvoorbeelden op de pagina.
Wilt u grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of gaat u een techniek gebruiken die de CO2-uitstoot vermindert? Vraag dan subsidie aan met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Lees meer over de werking van de regeling, cijfers en praktijkverhalen op SDE++: Oriënteren.
Met de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) kunnen glastuinders en samenwerkingsverbanden hiervan energiebesparende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld voor een luchtbehandelingssysteem, ledverlichting of een tweede energiescherm. Zo bespaart u energie en vermindert u uw CO2-uitstoot.
Meer lezen over duurzame keuzes voor uw glastuinbouwbedrijf? Kijk op Uw glastuinbouwbedrijf toekomstbestendig.
Duurzame maatregelen voor uw bedrijf
Bent u benieuwd welke installaties en onderdelen van uw bedrijf verduurzaamd kunnen worden? De Erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) helpt hierbij. Alle maatregelen zijn binnen 5 jaar terug te verdienen.
Wetten en regels zonne-energie opwekken
Wilt u zonne-energie opwekken op uw agrarisch bedrijf? Lees welke wetten en regels hiervoor zijn. Zo weet u bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft. En of u rekening moet houden met de netcapaciteit en of er fiscale gevolgen zijn.
Energiebesparing in de glastuinbouw
Vanaf 1 juli 2023 geldt de energiebesparingsplicht ook voor de glastuinbouw. Chrysantenkweker U-Grand bespaart 25% energie door een combinatie van maatregelen toe te passen in de nieuwbouwkas. Bijvoorbeeld door SON-T lampen te vervangen door ledverlichting en door de inzet van luchtbehandelingskasten. Het ministerie van EZK heeft een lijst gepubliceerd met erkende maatregelen.
*Inspirerende muziek*
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Welke mogelijkheden biedt de energiebesparingsplicht voor de glastuinbouw?
Voiceover:
Wilt u met uw glastuinbouwbedrijf energie besparen? Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Chrysantenkweker U Grand heeft grote energiebesparende en milieubeschermende stappen gezet in hun kas. Door een optimale combinatie van technieken verbruiken zij sinds november 2021 bijna 25 procent minder energie. Een adviseur van RVO kan u adviseren over diverse subsidiemogelijkheden. Vanaf 1 juli 2023 gaat de energiebesparingsplicht ook voor glastuinbouwbedrijven in. U kunt energiebesparende maatregelen nemen die u binnen vijf jaar terugverdient. Een mooi voorbeeld is SON-T lampen vervangen door LED-verlichting. Dit bespaart U Grand de helft van de elektra. Hogedrukverneveling zorgt voor een beter kasklimaat op warme dagen. De luchtbehandelingskasten zorgen voor een optimaal groeiklimaat in de kas. De kasten brengen buitenlucht naar binnen, wat vocht uit de kas afvoert. Het bedrijf hoeft dit nu niet te doen met kunstmatige warmte. Zo besparen zij gas. De kas heeft een tweede energiescherm. Dit houdt kou buiten en warmte in de kas. Dit maakt dat er minder aardgas nodig is om de juiste temperatuur te regelen. Er is diffuus glas voor optimaal gebruik van het buitenlicht. Dat is belangrijk voor goede, gelijkmatige groei en de kwaliteit van de chrysanten. Het zorgt voor veel natuurlijk licht, waardoor de kweker minder energie voor kunstlicht verbruikt. Naast deze energiebesparende voorbeelden heeft het bedrijf ook milieubeschermende maatregelen genomen. Zo heeft de kas insectengaas in de luchtramen. Dit houdt schadelijke insecten buiten en daardoor is er minder gewasbescherming nodig. Kijk voor meer informatie over subsidiemogelijkheden en de energiebesparingsplicht op rvo.nl.
*Muziek eindigt*
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld.
Beeldtekst: www.rvo.nl/glastuinbouw.
www.rvo.nl/energiebesparingsplicht.
Regelingen per sector
Wilt u weten welke regels voor u gelden en van welke regelingen u gebruik kunt maken? We hebben deze op een rij gezet voor: