Energie besparen en opwekken als agrarisch ondernemer

Gepubliceerd op:
7 juli 2023
Laatst gecontroleerd op:
26 juli 2023

Bent u agrarisch ondernemer en wilt u energie besparen? Of zelf energie opwekken? Wij zetten verschillende regelingen op een rij die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld subsidies voor duurzame installaties of fiscaal voordeel voor investeringen in energiezuinige technieken.

Regelingen voor energie besparen en opwekken

Led-verwarmingslamp

Investeringsaftrek duurzame energie

Wilt u investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst én uw energierekening. Bekijk of uw investering past in een van de codes van de Energielijst.

Zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp voor bedrijfspand

Uw bedrijfspand verduurzamen met zonnepanelen, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp? Vraag dan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan vóór 31 december 2023. Doorloop eerst het stappenplan. Let op: u kunt deze subsidie niet combineren met het fiscale voordeel van de EIA.

Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u

Duurzame maatregelen voor uw bedrijf

Bent u benieuwd welke installaties en onderdelen van uw bedrijf verduurzaamd kunnen worden? De Erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) helpt hierbij. Alle maatregelen zijn binnen 5 jaar terug te verdienen. 

Wetten en regels zonne-energie opwekken

Wilt u zonne-energie opwekken op uw agrarisch bedrijf? Lees welke wetten en regels hiervoor zijn. Zo weet u bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft. En of u rekening moet houden met de netcapaciteit en of er fiscale gevolgen zijn.

Deze ondernemers gingen u voor

Hoe bespaar je energie en wek je energie op in een agrarisch bedrijf? Zo ziet dat eruit in de praktijk.  

“Verbreding en verduurzaming van mijn akkerbouwbedrijf biedt toekomstperspectief”

Akkerbouwer Nico werkt sinds 2015 aan de verbreding en verduurzaming van zijn bedrijf. Bijvoorbeeld door de investering in zonnepanelen. Nico: “Verduurzaming is belangrijk voor de bedrijfskansen van een agrarisch ondernemer. Denk niet te snel: ‘mijn aanvraag past niet bij deze subsidie’, want er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Energiebesparing in de glastuinbouw

Vanaf 1 juli 2023 geldt de energiebesparingsplicht ook voor de glastuinbouw. Chrysantenkweker U-Grand bespaart 25% energie door een combinatie van maatregelen toe te passen in de nieuwbouwkas. Bijvoorbeeld door SON-T lampen te vervangen door ledverlichting en door de inzet van luchtbehandelingskasten. Het ministerie van EZK heeft een lijst gepubliceerd met erkende maatregelen

Regelingen per sector

Wilt u weten welke regels voor u gelden en van welke regelingen u gebruik kunt maken? We hebben deze op een rij gezet voor:

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie vindt u via Landbouw.

Bent u tevreden over deze pagina?