Bedrijf starten in Rusland

Gepubliceerd op:
25 maart 2013
Laatst gecontroleerd op:
11 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Rusland? Of misschien een partnerschap aangaan met een Russisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Op deze pagina vindt u bruikbare hulpbronnen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Vind alle informatie op de overzichtspagina Oekraïne/Rusland.

Een eigen bedrijf starten in Rusland

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waar u zich aan moet houden. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Een goed voorbereidend onderzoek is daarom essentieel. De onderstaande bronnen helpen u hiermee.

Ease of Doing Business

De website Ease of Doing Business van de Wereldbank is een handige bron om uw onderzoek mee te beginnen. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf in Rusland. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Als u in het overzicht onder 'Topics' klikt op de onderwerpen, komt u bij de betreffende informatie. Klik op een link met 'figure' of 'details' om een grafiek of tabel met uitleg uit te vouwen. Let op: u kunt deze website het beste bekijken op een desktop.

Bovenstaande website beantwoordt concrete vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geeft Rusland een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. In 2020 staat het land op de 28e plek.

Het is in Rusland relatief gemakkelijk om een bedrijf te starten, elektriciteit te regelen en vastgoed te registreren. Het land scoort minder goed als het gaat om investeerders beschermen en kredietproblemen oplossen.

Rapport Doing Business: Russian Federation

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in Russian Federation 2020 (pdf)

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

MVO in Rusland

Rusland heeft een vrij moderne wetgeving, maar de uitvoering en handhaving ervan laat soms te wensen over. Zo scoort het land volgens het World Justice Project erg matig op ongepaste overheidsinvloed op het strafrecht, en op corruptie in de wetgevende macht. De arbeidsomstandigheden in Rusland zijn over het algemeen redelijk. Overheid en vakbonden letten op arbeidswetgeving voor veiligheid en gezondheid op het werk. In de praktijk is de rechtszekerheid van de werknemer soms nog minimaal. Ook zijn migranten een kwetsbare arbeidsgroep.

Milieubewustzijn leeft steeds meer in Rusland. Er is aandacht voor vervuiling, veroorzaakt door de verouderde industrie uit het Sovjettijdperk, afvalverbranding en het lozen van afvalwater. De afvalverwerking en -opslag voldoet niet aan moderne ecologische veiligheidsvoorwaarden. Rusland kent milieuwetten, maar de handhaving blijft een aandachtspunt.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Welke Russische ondernemingsvorm past het beste bij uw bedrijf? Dit is een belangrijke vraag om te stellen. Als het gaat om rechtsvormen, zijn er 2 interessante mogelijkheden voor buitenlandse investeerders:

  • Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC), in het Russisch: Obschestvo s Ogranichennoi Otvetstvennosti (OOO)
  • Joint Stock Company (JSC)

Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC)

De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid wordt ook wel aangegeven met de Engelse term Limited Liability Company (LLC). Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Joint stock company (JSC)

De JSC kent 2 vormen: een besloten en een open aandelenvennootschap. Het belangrijkste verschil is dat in een open JSC de aandelen vrij verkocht mogen worden aan 3e partijen. Dit mag niet in een gesloten aandelenvennootschap. Verder is het belangrijk te weten dat:

  • de besloten aandelenvennootschap (Zakrytoe Akzionernoe Obschestvo (ZAO)) aandelen uitgeeft en maximaal 50 aandeelhouders heeft;
  • bij de open aandelenvennootschap (Otkrytoe Akzionernoe Obschestvo (OAO)) het maatschappelijk kapitaal wordt gevormd door het totaal van de aandelen dat in het bezit is van de aandeelhouders. Er is geen beperking aan het aantal aandeelhouders.

Voor buitenlandse investeerders zijn vooral de ondernemingsvormen OOO en ZAO interessant. De OOO is een geschikte vorm voor kleine bedrijven en de joint stock company voor grotere.

Andere ondernemingsvormen

Wilt u weten welke ondernemingsvormen er nog meer zijn in Rusland? Onze adviseurs geven u graag informatie over de mogelijkheden. Neem contact op met ons.

Speciale Economische Zones

Om buitenlandse investeerders aan te trekken heeft de Russische regering Special Economic Zones (SEZ) opgezet. In deze gebieden krijgen bedrijven belastingvoordelen bij het doen van een directe investering. Ook is de infrastructuur er goed geregeld. Op de website van JSC Special Economic Zones vindt u het overzicht met zones en op welke specifieke sectoren zij zich richten.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over een bedrijf starten in Rusland. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, belastingen, arbeidswetgeving en wat je verder nodig hebt om een bedrijf op te zetten. Hieronder vindt u de investeringsgids van de Russische overheid. Ook noemen we een paar voorbeelden van consultancybureaus.

Investeringsgidsen Russische overheid

Het National Agency for Direct Investment (NAPI) biedt buitenlandse investeerders informatie over investeren en economische groei in Rusland.

Investeringsgidsen consultancy’s

Consultancybureaus en advocatenkantoren bieden informatie over bijvoorbeeld belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Rusland zijn:

Rapport over lokale wet- en regelgeving

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?