Handel Nederland - Rusland

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023

Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie (EU) verregaande sancties ingesteld tegen Rusland. Hierdoor exporteerde Nederland in 2022 een stuk minder naar Rusland: de Nederlandse uitvoerwaarde nam af met 38% vergeleken met het jaar ervoor. Bekijk de cijfers.

Wilt u meer weten over Rusland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Rusland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Rusland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Ruslands inval in Oekraïne heeft negatieve gevolgen gehad voor de Russische economie. Volgens de Wereldbank kromp deze met 2,1% in 2022. In 2023 krimpt de Russische economie waarschijnlijk met 0,2%.

De sancties hebben negatieve invloed op Russische bedrijven door veel onzekerheid, beperkte toegang tot de internationale markt, import- en exportbeperkingen en hogere kosten.

Doordat veel buitenlandse bedrijven zich terugtrekken en de economische vooruitzichten slecht zijn, lopen de investeringen in Rusland terug. De consumptie daalt door hogere prijzen en dalende inkomens. Het was al een uitdaging voor Rusland om de gemiddelde levensstandaard van de bevolking te verbeteren. Dit staat nu nog meer onder druk.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Rusland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Rusland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,9 miljard 2022
Totale invoer € 18,6 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Rusland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Rusland

Uitvoer vanuit Nederland naar Rusland

Productgroep Bedrag Jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 826 miljoen 2022

Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten

€ 351 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening of wetenschap € 295 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Rusland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Rusland

Invoer uit Rusland

Productgroep Bedrag Jaar
Non-ferrometalen € 1,2 miljard 2022
Steenkool, cokes en briketten € 675 miljoen 2022
IJzer en staal € 199 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Rusland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Rusland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers Nederland – Rusland

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Russische economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Russische markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?