Handel Nederland - Rusland

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022

Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie (EU) verregaande sancties ingesteld tegen Rusland. De handelscijfers op deze pagina zijn gebaseerd op voorgaande jaren. Door de EU-sancties tegen Rusland en de Russische tegensancties vermindert of stopt de handel van een aantal productgroepen. De cijfers van 2022 zijn daarom waarschijnlijk anders.

Wilt u meer weten over Rusland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Rusland.
 

Recente economische ontwikkelingen in Rusland

Ruslands inval in Oekraïne heeft grote gevolgen gehad voor de Russische economie. De Wereldbank voorspelt voor 2022 een krimp van 8,9%. In 2023 krimpt de Russische economie waarschijnlijk met 2%.

De sancties hebben negatieve invloed op de handel, externe financiering, financiële bemiddeling en het vertrouwen. Doordat veel buitenlandse bedrijven zich terugtrekken en de economische vooruitzichten slecht zijn, lopen de investeringen in Rusland terug. De consumptie daalt door stijgende prijzen en dalende inkomens. Het was al een uitdaging voor Rusland om de gemiddelde levensstandaard van de bevolking te verbeteren. Dit staat nu nog meer onder druk.

Meer weten?

Handel Nederland - Rusland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Rusland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,6 miljard 2021
Totale invoer € 18,4 miljard 2021
Handelsbalans € -11,8 miljard 2021

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Rusland in de databank Statline van het CBS.
 

Belangrijkste exportproducten naar Rusland

Top 3 exportproducten naar Rusland

Productgroep Bedrag Jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 895 miljoen 2021
Elektrische apparaten € 609 miljoen 2021
Voertuigen voor wegvervoer € 514 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Rusland bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle uitvoerproducten van Nederland naar Rusland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Rusland. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.
 

Belangrijkste importproducten uit Rusland

Top 3 importproducten uit Rusland

Productgroep Bedrag Jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 11,5 miljard 2021
Non-ferrometalen € 903 miljoen 2021
IJzer en staal € 504 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Rusland bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Rusland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Rusland. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.
 

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Rusland en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers Nederland – Rusland

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Let op: Dit rapport is van februari 2022 en houdt nog geen rekening met de impact van de oorlog in Oekraïne.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Russische economie? De onderstaande bronnen helpen u verder op weg.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?