Handel Nederland - Rusland

Laatst gecontroleerd op:
13 maart 2024
Gepubliceerd op:
2 januari 2012

Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie (EU) verregaande sancties ingesteld tegen Rusland. Hierdoor is de handel tussen Nederland en Rusland flink verminderd sinds 2022. Zowel de import- als de exportwaarde daalde tussen 2021 en 2023 met ruim 60%. Bekijk de cijfers.

Wilt u meer weten over Rusland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Rusland.

Recente economische ontwikkelingen

De Russische oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor de Russische economie. De sancties hebben negatieve invloed op Russische bedrijven door veel onzekerheid, beperkte toegang tot de internationale markt, import- en exportbeperkingen en hogere kosten.

Na een krimp in 2022, groeide de Russische economie in 2023 met 2,6%, volgens een inschatting van de Wereldbank. Dit kwam omdat de Russische overheid veel geld uitgaf, onder meer aan het leger.

De Wereldbank verwacht echter dat de Russische economische groei in 2024 vertraagt naar 1,3%, en in 2025 naar 0,9%. Dat komt doordat de economie op de lange termijn met steeds meer uitdagingen te maken krijgt. Zo zorgt de oorlog voor een tekort aan Russische werknemers, beperkte import van technologische producten en minder buitenlandse investeringen.

De toegenomen handel met landen als China, India en Turkije vervangt de weggevallen handel met Europa maar deels. Ook verwacht de Wereldbank dat de binnenlandse vraag zal dalen door strenger Russisch financieel beleid.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Rusland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Rusland
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,6 miljard 2023
Totale invoer € 6,5 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Rusland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Rusland

Uitvoer vanuit Nederland naar Rusland
Productgroep Bedrag Jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 672 miljoen 2023
Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 301 miljoen 2023
Groenten en fruit € 222 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Rusland. Wilt u de voorlopige exportcijfers over het lopende jaar bekijken? Selecteer dan onder 'Perioden' de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Rusland

Invoer uit Rusland
Productgroep Bedrag Jaar
Non-ferrometalen € 262 miljoen 2023
Vis, schaal- en weekdieren € 107 miljoen 2023
Natuurlijke meststoffen en ruwe minerale producten € 97 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Rusland naar Nederland. Wilt u de voorlopige importcijfers over het lopende jaar bekijken? Selecteer dan onder 'Perioden' de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Rusland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Russische economie? Deze websites helpen u op weg:

Vragen over ondernemen in Rusland

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?