Zakenpartners vinden in Spanje

Gepubliceerd op:
24 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 november 2023

Heeft u concrete plannen om zaken te doen in Spanje? En zoekt u een zakenpartner in dit land? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Bekijk welke aanpak het beste bij u past.

Heeft u vragen over het vinden van een zakenpartner in Spanje? Of over andere exportzaken? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over uw exportmogelijkheden.

Zakenpartners vinden tijdens evenementen

De overheid organiseert regelmatig seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen naar verschillende landen, waaronder ook Spanje.

Bekijk voor een actueel overzicht onze evenementenkalender. Verfijn bij landen op Spanje (als er geen evenementen gepland staan voor Spanje, kunt u niet filteren op dit land).

U kunt ook terecht op de website van het Digitaal handelskantoor, Handelmetspanje.nl, voor een overzicht van evenementen in Spanje.

Evenementen in de agri & foodsector

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan ook naar de website van LNV-raad Spanje.

Nieuwe contacten opdoen? Bezoek een handelsbeurs in Spanje

Vak- en handelsbeurzen zijn (commerciële) evenementen waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Beurzen zijn een goede manier om potentiële zakenpartners persoonlijk te moeten.

Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Een paar voorbeelden van handelsbeurzen in Spanje die interessant kunnen zijn voor Nederlandse ondernemers:

Overzichten van Spaanse beurzen

Bezoek websites die overzichten bieden van beurzen in Spanje:

Verder zijn er ook veel internationale websites met overzichten van Spaanse beurzen. Selecteer hierbij 'Spanje' en de onderwerpen die voor u belangrijk zijn, zodat u een nuttig overzicht krijgt. Enkele voorbeelden zijn:

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

Ondanks alle mogelijkheden kan het lastig zijn om de juiste zakenpartner te kiezen. Schakel in dat geval onze hulp in om snel een geschikte buitenlandse partner te vinden. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de VN.

Ons buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs bijvoorbeeld zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek met één van onze adviseurs.

Digitaal Handelskantoor: netwerkpartners

De Nederlandse ambassade in Spanje en het NBSO in Barcelona zijn goede netwerkpartners bij het aanboren van zakelijke contacten in Spanje.

Het Digitale Handelskantoor is een interactief ondernemersplatform dat u uiteenlopende praktische informatie biedt. Bijvoorbeeld over regelgeving, Business clubs en evenementen in Spanje. Ook kunt u hier uw handelsvragen stellen en uw bedrijf op het bedrijvenplaza registreren. Via het bedrijvenplaza kunt u onder andere vacatures plaatsen en advertenties voor 'vraag en aanbod'. 

Kies uit een databank van duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank met zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • agenten
  • distributeurs
  • productiepartners
  • partners voor technologische ontwikkeling
  • partners voor licentieovereenkomsten
  • partners voor research & development

Lees meer over zakenpartners vinden via het Enterprise Europe Network.

Exporteren via tussenpersonen

Neem de tijd om een tussenpersoon te kiezen die veel van de Spaanse markt weet én goede contacten heeft. Er zijn verschillende soorten tussenpersonen met wie u kunt samenwerken. Zij verschillen in werkwijze van elkaar:

Agent, importeur of distributeur?

Een distributeur koopt uw goederen en wordt vervolgens hiervan de eigenaar. Hij werkt voor eigen risico en bepaalt zelf zijn winstmarge bij de verkoop. Een voordeel is dat u maar met één partij zaken hoeft te doen. Een nadeel kan zijn dat u weinig informatie krijgt over de Spaanse markt of doelgroep. De uiteindelijke afnemers zijn immers klanten van de distributeur en niet van u.

Een importeur moet u zien als een doorgeefluik of verlengstuk naar de (buitenlandse) markt. Mocht u de goederen niet allemaal verkopen, of mochten ze beschadigd zijn, dan liggen de risico's bij u. Daar staat tegenover dat u meer invloed heeft op de markt dan wanneer u uw goederen verkoopt via een distributeur. Zo bepaalt u bijvoorbeeld zelf de verkoopprijs.

Ook bij de keuze voor een agent heeft u meer invloed op de markt dan bij een distributeur. De handelsagent bemiddelt tussen u en de Spaanse klant. Hiervoor ontvangt hij een provisie (bijvoorbeeld een percentage van de omzet).

Het vinden van een agent in Spanje is echter niet eenvoudig, maar kan bijvoorbeeld via de website 'Agentes Comerciales de España' (Spaanstalig). Houd er rekening mee dat hun kennis van andere talen vaak beperkt is. Daarom kiest men bij het werken met een tussenpersoon in Spanje vaak voor een distributeur.

Sluit u een overeenkomst met agenten? Maak dan goede afspraken

De handelsagent heeft meestal meer bescherming dan de distributeur als het gaat om stopzetten van de samenwerking. Houd hier rekening mee wanneer u een overeenkomst met een handelsagent afsluit.

Modelcontracten voor het werken met distributeurs of agenten vindt u bij de brancheorganisatie Verbond van Nederlandse Handelsagenten en Importeurs (VNHI), en de International Chamber of Commerce (ICC) Nederland.

Kunt u zelf niet goed beoordelen of de (standaard)afspraken voor u de juiste zijn? Schakel dan juridische ondersteuning in om uw overeenkomst te laten checken en daar waar nodig aan te passen aan uw specifieke situatie.

Bekijk voor meer informatie:

  • De website van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hier vindt u advocaten op trefwoord (Agentuur en distributie) en postcode of plaatsnaam.
  • Een overzicht van dienstverleners in Spanje is opgenomen op de website van de Nederlandse ambassade en NBSO Barcelona.
  • Ook ondernemersvereniging evofenedex biedt informatie over contracten met tussenpersonen.

Zakenpartner vinden in het buitenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?