Zakenpartners vinden in Spanje

Gepubliceerd op:
24 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
18 mei 2021

Heeft u concrete plannen om internationaal zaken te doen in Spanje? En zoekt u een zakenpartner? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Bekijk welke aanpak het beste bij u past.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

Het kan lastig zijn om de juiste zakenpartner te kiezen. Met onze hulp vindt u snel een geschikte buitenlandse partner. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de VN.

Ons buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs bijvoorbeeld zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Plan een adviesgesprek met ons! Dan gaan we samen op zoek naar mogelijke zakenpartners voor uw bedrijf.

Ik wil gratis advies

Ontmoet zakenpartners op een evenement

Een andere manier om zakelijke contacten te leggen, is door deel te nemen aan evenementen. Bij onze evenementen vindt u interessante seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen. Als u het juiste land selecteert ziet u gelijk de evenementen die relevant zijn voor uw plannen.

Agroberichten Buitenland

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de landbouwraad voor interessante evenementen in uw land en sector. Kies hiervoor uw land en 'agenda'.

Digitaal Handelskantoor

De Nederlandse ambassade in Spanje en het NBSO in Barcelona zijn goede netwerkpartners bij het aanboren van zakelijke contacten in Spanje. Het Digitale Handelskantoor dat zij beschikbaar stellen, is een interactief ondernemersplatform dat u uiteenlopende praktische informatie biedt. Bijvoorbeeld over regelgeving, Business clubs en evenementen in Spanje. Ook kunt u hier uw handelsvragen stellen en uw bedrijf op het bedrijvenplaza registreren. Via het bedrijvenplaza kunt u onder andere vacatures plaatsen en advertenties voor 'vraag en aanbod'. 

Verken de markt op een handelsbeurs

Op vak- en handelsbeurzen kunt u netwerken en u tegelijkertijd oriënteren op de Spaanse markt. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Wilt u persoonlijk advies op maat? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.

U kunt ook zelf beurzen uitzoeken. Er zijn websites die overzichten bieden van beurzen in Spanje, zoals de Asociación de Ferias Español of via het Digitale Handelskantoor van Nederland in Spanje.

Ook internationale websites bieden overzichten van Spaanse beurzen. Enkele voorbeelden zijn:

Exporteren via de juiste tussenpersoon

Neem de tijd om een tussenpersoon te kiezen die veel van de Spaanse markt weet én goede contacten heeft. Er zijn verschillende soorten tussenpersonen met wie u kunt samenwerken. Zij verschillen in werkwijze van elkaar:

Distributeur

Een distributeur koopt uw goederen en wordt vervolgens hiervan eigenaar. Hij werkt voor eigen risico en bepaalt zelf zijn winstmarge bij de verkoop. Een voordeel is dat u maar met één partij zaken hoeft te doen. Een nadeel kan zijn dat u weinig informatie krijgt over de Spaanse markt of doelgroep. De uiteindelijke afnemers zijn immers klanten van de distributeur en niet van u.

Importeur

Een importeur moet u zien als een doorgeefluik of verlengstuk naar de (buitenlandse) markt. Mocht u de goederen niet allemaal verkopen, of mochten ze beschadigd zijn, dan liggen de risico's bij u. Daar staat tegenover dat u meer invloed heeft op de markt dan wanneer u uw goederen verkoopt via een distributeur. Zo bepaalt u bijvoorbeeld zelf de verkoopprijs.

Agent

Ook bij de keuze voor een agent heeft u meer invloed op de markt dan bij een distributeur. De handelsagent bemiddelt tussen u en de Spaanse klant. Hiervoor ontvangt hij een provisie (bijvoorbeeld een percentage van de omzet). Het vinden van een agent in Spanje is echter niet eenvoudig, maar kan bijvoorbeeld via de website 'Agentes Comerciales de España' (Spaanstalig). Hou er rekeninig mee dat hun kennis van andere talen vaak beperkt is. Daarom kiest men bij het werken met een tussenpersoon in Spanje vaak voor een distributeur.

Overeenkomsten met agenten

De handelsagent heeft meestal meer bescherming dan de distributeur als het gaat om stopzetten van de samenwerking. Houd hier rekening mee wanneer u een overeenkomst met een handelsagent afsluit. Modelcontracten voor het werken met distributeurs of agenten vindt u bij de brancheorganisatie Verbond van Nederlandse Handelsagenten en Importeurs (VNHI) en de International Chamber of Commerce (ICC) Nederland.

Kunt u zelf niet goed beoordelen of de (standaard) afspraken voor u de juiste zijn? Schakel dan juridische ondersteuning in om uw overeenkomst te laten checken en daar waar nodig aan te passen aan uw specifieke situatie. Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vindt u advocaten op trefwoord (Agentuur en distributie) en postcode of plaatsnaam. Een overzicht van dienstverleners in Spanje is opgenomen op de website van de Nederlandse ambassade en NBSO Barcelona. Ook ondernemersvereniging evofenedex biedt informatie over contracten met tussenpersonen.

Kies uit een databank van duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank met zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • agenten
  • distributeurs
  • productiepartners
  • partners voor technologische ontwikkeling
  • partners voor licentieovereenkomsten
  • partners voor research & development

Lees meer over zakenpartners vinden via het Enterprise Europe Network.

Spaanse zakencultuur

Als u voor het eerst in zee gaat met een Spaanse zakenpartner, is het goed om u te verdiepen in hun zakencultuur. Onze zakelijke do's-and-don'ts voor Spanje helpen u daarbij op weg.

Zakenpartner vinden in het buitenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?