Apparatuur gebruiken en goedkeuring

Laatst gecontroleerd op:
30 januari 2024
Gepubliceerd op:
29 november 2019

Als intermediair gebruikt u apparatuur die de locatie van uw vervoermiddel bepaalt en waarmee gegevens automatisch aan ons verstuurd worden. Dat noemen we GR-apparatuur. Ook voor het bemonsteren en verpakken van mestmonsters van drijfmest gebruikt u apparatuur. U mag alleen apparatuur gebruiken die goedgekeurd is. Deze apparatuur heeft een typegoedkeuring.

Typegoedkeuring apparatuur drijfmest

Wageningen UR Livestock Research in Wageningen (A&F) bepaalt of apparatuur goedgekeurd wordt. Werkt een apparaat volgens de eisen? Dan krijgt het een typegoedkeuring. Een aantal fabrikanten heeft een typegoedkeuring gekregen. Deze apparatuur mag u gebruiken.

Apparatuur laten keuren

Bent u een fabrikant van GR-apparatuur, bemonstering en verpakking, en wilt u een typegoedkeuring voor uw product(en)? Neem dan contact op met Wageningen UR Livestock Research (afdeling Milieu).

GR-apparatuur vaste mest

Voor het vervoer van vaste mest maakt u gebruik van GR-apparatuur. Deze apparatuur zit onlosmakelijk vast aan het chassis van het vervoermiddel, bijvoorbeeld een tractor of een laadbak. Gebruikt u meerdere laadbakken? Dan moet elk chassis met een laadbak eigen GR-apparatuur hebben.

De GR-apparatuur moet verbonden zijn met apparatuur voor satellietvolgsysteem (GPS), en verstuurt automatisch en elektronisch het moment van laden en lossen naar ons. U registreert de voertuigen van vaste mest bij ons. Ook registreert u het kenteken samen met de unieke GR-apparatuur. Dit doet u op Mijn RVO.

Registratie GR-apparatuur

Heeft u een apparaat met typegoedkeuring gekocht? Dan laat u het monteren. Daarna meldt u dit bij ons. U registreert het kenteken van het trekkende voertuig en ook de kentekens van de aanhangers die u gebruikt voor het vervoer van vaste mest. Gebruikt u een landbouwvoertuig zonder kenteken voor het vervoer van vaste mest? Dan registreert u het chassisnummer. Dit doet u op Mijn RVO.

Export vaste mest met GR-apparatuur

Bij export van verwerkte vaste mest moet het vervoer uitgevoerd worden met een vervoermiddel dat goedgekeurde apparatuur heeft voor gegevensregistratie en een satellietvolgsysteem (GPS). Dat noemen we GR-apparatuur.

Welke apparatuur heeft typegoedkeuring

Deze bedrijven hebben voor bepaalde apparatuur typegoedkeuring gekregen.

    Veelgestelde vragen

    Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de Veelgestelde vragen over uw intermediaire bedrijf verzameld.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    Bent u tevreden over deze pagina?