Onderzoek naar urine als kunstmestvervanger
Bent u melkveehouder? En heeft u uiterlijk 1 juli 2025 een stalsysteem van Lely of Hanskamp dat urine kan scheiden? Dan kon u zich aanmelden voor de onderzoekspilot Reinventing Circular Dairy Farming. Deelnemers krijgen een ontheffing voor het gebruik van hoogwaardige urine boven de vastgestelde gebruiksnormen voor dierlijke mest. Aanmelden kon van 11 november tot en met 22 november 2024.
Waarom dit onderzoek?
Het doel van deze pilot is onderzoeken of urine geschikt is als kunstmestvervanger. Kunstmestvervangers zijn bewerkte dierlijke mest. Dit wordt ook wel RENURE genoemd. RENURE staat voor REcovered Nitrogen from manURE, herwonnen stikstof uit dierlijke mest. Kunstmestvervangers zijn te vergelijken met kunstmest. Ze hebben daarom geen hoger risico op nitraatuitspoeling. Uiteindelijk kan deze pilot een bijdrage leveren in de Europese discussie over kunstmestvervangers.
Ontheffing gebruik urine
Als u meedoet aan deze pilot krijgt u een ontheffing voor het gebruik van urine. De urine telt dan niet mee voor de gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest. Zo kunt u meer van uw dierlijke mest kwijt op uw eigen bedrijf. De urine telt wel mee voor de totale hoeveelheid stikstof die u mag gebruiken.
Voor wie?
U kunt meedoen als u melkveehouder bent met één van de volgende stalsystemen:
- Lely Sphere
- Hanskamp CowToilet
- Hanskamp VrijLevenStal
Heeft u het stalsysteem op dit moment nog niet? Dan kunt u meedoen als het stalsysteem uiterlijk 1 juli 2025 op uw bedrijf in gebruik is.
In totaal kunnen 100 melkveebedrijven meedoen aan het onderzoek. De ontheffing krijgt u voor één jaar. Er zijn 50 ontheffingen beschikbaar voor het stalsysteem van Lely en 50 voor de stalsystemen van Hanskamp. Bij de beoordeling van de aanvragen kijken we verder naar de volgende zaken:
- U heeft al een ontheffing.
- U heeft nog geen ontheffing, maar u gebruikt wel een van de genoemde stalsystemen.
- U heeft nog geen ontheffing. Ook heeft u nog niet een van de genoemde stalsystemen in gebruik. Deze heeft u wel uiterlijk 1 juli 2025 werkend op uw bedrijf.
Bij een te hoog aantal aanmeldingen beoordelen we de aanmeldingen binnen elke categorie op volgorde van binnenkomst. Hoe eerder u zich aanmeldt, hoe groter de kans dat er nog plek is in de pilot.
Voorwaarden
Om u aan te melden voldoet u in ieder geval aan de volgende voorwaarden:
- U bent van plan de hele periode van 4 jaar mee te doen. De ontheffing is één jaar geldig. U vraagt dus ieder jaar een ontheffing aan.
- U verleent medewerking aan het onderzoek naar het gebruik van urine als kunstmestvervanger.
- U gebruikt en bewaart de hoogwaardige urine alleen op uw eigen bedrijf. U vervoert de urine niet en u verkoopt de urine niet.
- U vangt de hoogwaardige urine apart op, in een gescheiden mestopslag.
- U houdt zich bij gebruik van de hoogwaardige urine aan de gebruiksnormen voor (dierlijke) meststoffen. De urine heeft een werkingscoëfficiënt van 100%.
- U gebruikt de urine emissiearm. U bent daarbij niet gebonden aan de best beschikbare techniek zoals omschreven in de Omgevingswet.
- U heeft in de jaren 2022, 2023 en 2024 in totaal maximaal € 5.000 euro aan boetes gekregen door overtredingen van de mestregelgeving.
- Als u in het voorgaande jaar al een ontheffing had, heeft u zich gehouden aan de voorwaarden die daarvoor golden.
- De hoogwaardige urine voldoet binnen een jaar na ingangsdatum van de eerste ontheffing aan de kwaliteitseisen die hieronder staan.
Samenstelling urine
De urine die u gebruikt als kunstmestvervanger moet bepaalde kenmerken hebben. U heeft na het begin van uw deelname één jaar de tijd om hieraan te voldoen:
- De stikstof in de urine is voor minimaal 90% ammonium, of de verhouding tussen totale koolstof en totale stikstof is lager dan 3.
- De urine bevat niet meer dan 300 milligram koper per kilogram droge stof.
- De urine bevat niet meer dan 800 milligram zink per kilogram droge stof.
Administratie
U verzamelt gegevens op uw bedrijf voor zowel de mestboekhouding als het onderzoek. Deze deelt u als dat gevraagd wordt. Hiermee verleent u medewerking aan het onderzoek. Voor uw mestboekhouding bestaan standaardregels. Lees meer op Welke administratie landbouwer.
Regels voor verkopen en vervoeren
U mag de urine niet verkopen of naar iemand anders vervoeren. U gebruikt deze alleen op uw eigen bedrijf.
Documenten voor uw aanmelding
Bij uw aanmelding vragen wij naar de opslagcapaciteit voor urine op uw bedrijf. Daarnaast vragen wij u op te geven hoeveel urine per jaar uit uw stalsysteem komt. U geeft dit door in kilogrammen stikstof en fosfaat. Ook vragen wij hoeveel kilogram stikstof en fosfaat uit uw stalsysteem komen in andere eindproducten. Bij de verschillende eindproducten kunt u denken aan urine, drijfmest, vaste mest en spuiwater. Als u wilt kunt u een bijlage toevoegen met informatie over de samenstelling van uw eindproducten. De leverancier van uw stalsysteem kan hiervoor een berekening maken.
Daarnaast heeft u 2 documenten nodig:
Voor uw aanmelding stuurt u bewijs mee dat u één van de gevraagde stalsystemen op uw bedrijf heeft. Wij vragen u om een factuur van het stalsysteem of een foto van het stalsysteem op uw bedrijf.
Heeft u het stalsysteem nog niet? Dan stuurt u bewijs mee dat u het stalsysteem gaat kopen. U bewijst dit met bijvoorbeeld:
- Een aankoopbevestiging of contract voor de levering van het stalsysteem.
- Een offerte van de leverancier voor de levering van het stalsysteem.
- Een voorlopig koopcontract voor het stalsysteem.
- Een schriftelijke bevestiging van de leverancier van de verwachte leveringsdatum van het stalsysteem.
Deze beschrijving wordt door de fabrikant van uw stalsysteem gemaakt.
In de beschrijving staat wat het eindproduct van het stalsysteem is. In dit geval is het eindproduct urine. Ook staat in deze beschrijving hoe het stalsysteem aan de kwaliteitseisen kan voldoen.
Wanneer en hoe aanmelden?
U kunt zich niet meer aanmelden voor de pilot. Aanmelden kon van 11 november tot en met 22 november 2024.
Na uw aanmelding
Na het versturen van uw aanmelding ziet u direct een ontvangstbevestiging in het scherm. De ontvangstbevestiging kunt u zelf bewaren, maar staat ook op Mijn RVO.
U vindt de berichten over uw aanvraag op Mijn RVO in Mijn dossier, onder Documenten. U krijgt een e-mail als er een bericht klaarstaat.
Als uw aanmelding voor de onderzoekspilot niet goed is gegaan kunt u zich opnieuw aanmelden. Dit doet u via het hetzelfde aanmeldformulier op onze website. U kunt bij de nieuwe aanvraag de juiste informatie doorgeven. Bij de beoordeling van uw aanvraag voor een ontheffing gebruiken we de informatie uit uw nieuwe aanmelding.
Heeft u zich aangemeld, maar wilt u toch niet meedoen? Neem dan contact op via 088 042 42 42.
Wij beoordelen uw aanvraag zo snel mogelijk. U krijgt binnen 6 weken na sluiting van de aanvraagperiode een ontwerpbesluit. Dat ontwerpbesluit wordt gepubliceerd zodat iedereen hierop kan reageren met een zienswijze. Die kan mondeling of schriftelijk naar voren worden gebracht. De termijn voor het indienen van zienswijzen is 6 weken. Deze termijn begint op de dag waarop het ontwerpbesluit gepubliceerd is. Hierna ontvangt u ons definitieve besluit. Zowel het ontwerpbesluit als het definitieve besluit vindt u in Mijn dossier. U krijgt een e-mail als de brief voor u klaarstaat.
Wie voert het onderzoek uit?
Dit onderzoek is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding, Hanskamp en Lely.
Veelgestelde vragen
Wij beoordelen de aanmeldingen in het eerste jaar van deze pilot op volgorde van binnenkomst. U krijgt voorrang als u al een van de stalsystemen op uw bedrijf heeft. In het tweede jaar krijgen alle mensen die een ontheffing en stalsysteem hebben voorrang.
Voorbeeld
Er zijn 60 aanvragen binnengekomen voor een ontheffing voor de staltechniek 1. 30 daarvan zijn van aanvragers die al beschikken over een ontheffing en 30 zijn van aanvragers die nog niet beschikken over een ontheffing maar wel reeds over een voor het onderzoek geschikt en werkend stalsysteem. Dat betekent dat, gelet op het ontheffingenplafond van 50 ontheffingen, niet alle aanvragers een ontheffing kunnen krijgen.
Allereerst krijgen bij de verdeling alle aanvragers die al een ontheffing hebben een nieuwe ontheffing. Er zijn dan nog 20 ontheffingen te verdelen, terwijl er nog 30 aanvragen zijn. Deze 20 ontheffingen worden dan verdeeld op volgorde van ontvangst van de volledige aanvraag.
Voor de aanschaf van een stalsysteem komt u mogelijk in aanmerking voor de Sbv-regeling of de MIA\Vamil-regeling. De Sbv is voor agrarisch ondernemers met een veehouderijlocatie die onder de aanpak piekbelasting valt. De MIA\Vamil-regeling is er voor ondernemers die investeren in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel.
Belangrijk: aanmelden voor of deelname aan de pilot biedt geen zekerheid voor toekenning van de subsidie. Andersom betekent toekenning van de subsidie geen zekerheid voor deelname aan de pilot.
Voor goede onderzoeksresultaten is het belangrijk dat bedrijven langere tijd meedoen. Het maakt de verzamelde informatie betrouwbaarder. Ook kunnen onderzoekers ontwikkelingen dan beter bijhouden. De gevolgen van de hoogwaardige urine op bodem en gewassen op de lange termijn kunnen dan beter onderzocht worden.
Door uw deelname aan het onderzoek krijgt u een ontheffing. Daarmee mag u urine gebruiken boven de vastgestelde gebruiksnormen voor dierlijke mest. Deze normen gelden per kalenderjaar. Ook biedt de jaarlijkse aanvraag de mogelijkheid om te kijken of u nog steeds aan de voorwaarden van de ontheffing voldoet.
Volgens het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet bewaart u de informatie in uw mestadministratie 5 jaar. Voor dit onderzoek gebruiken we de bewaartermijn uit dit besluit.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur