Onderzoek naar urine als kunstmestvervanger

Laatst gecontroleerd op:
25 november 2024
Gepubliceerd op:
8 november 2024

Bent u melkveehouder? En heeft u uiterlijk 1 juli 2025 een stalsysteem van Lely of Hanskamp dat urine kan scheiden? Dan kon u zich aanmelden voor de onderzoekspilot Reinventing Circular Dairy Farming. Deelnemers krijgen een ontheffing voor het gebruik van hoogwaardige urine boven de vastgestelde gebruiksnormen voor dierlijke mest. Aanmelden kon van 11 november tot en met 22 november 2024.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van deze pilot is onderzoeken of urine geschikt is als kunstmestvervanger. Kunstmestvervangers zijn bewerkte dierlijke mest. Dit wordt ook wel RENURE genoemd. RENURE staat voor REcovered Nitrogen from manURE, herwonnen stikstof uit dierlijke mest. Kunstmestvervangers zijn te vergelijken met kunstmest. Ze hebben daarom geen hoger risico op nitraatuitspoeling. Uiteindelijk kan deze pilot een bijdrage leveren in de Europese discussie over kunstmestvervangers.

Ontheffing gebruik urine

Als u meedoet aan deze pilot krijgt u een ontheffing voor het gebruik van urine. De urine telt dan niet mee voor de gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest. Zo kunt u meer van uw dierlijke mest kwijt op uw eigen bedrijf. De urine telt wel mee voor de totale hoeveelheid stikstof die u mag gebruiken. 

Voor wie?

U kunt meedoen als u melkveehouder bent met één van de volgende stalsystemen:

  • Lely Sphere
  • Hanskamp CowToilet
  • Hanskamp VrijLevenStal

Heeft u het stalsysteem op dit moment nog niet? Dan kunt u meedoen als het stalsysteem uiterlijk 1 juli 2025 op uw bedrijf in gebruik is.

In totaal kunnen 100 melkveebedrijven meedoen aan het onderzoek. De ontheffing krijgt u voor één jaar. Er zijn 50 ontheffingen beschikbaar voor het stalsysteem van Lely en 50 voor de stalsystemen van Hanskamp. Bij de beoordeling van de aanvragen kijken we verder naar de volgende zaken:

  • U heeft al een ontheffing.
  • U heeft nog geen ontheffing, maar u gebruikt wel een van de genoemde stalsystemen.
  • U heeft nog geen ontheffing. Ook heeft u nog niet een van de genoemde stalsystemen in gebruik. Deze heeft u wel uiterlijk 1 juli 2025 werkend op uw bedrijf.

Bij een te hoog aantal aanmeldingen beoordelen we de aanmeldingen binnen elke categorie op volgorde van binnenkomst. Hoe eerder u zich aanmeldt, hoe groter de kans dat er nog plek is in de pilot.

Voorwaarden

Om u aan te melden voldoet u in ieder geval aan de volgende voorwaarden:

  • U bent van plan de hele periode van 4 jaar mee te doen. De ontheffing is één jaar geldig. U vraagt dus ieder jaar een ontheffing aan.
  • U verleent medewerking aan het onderzoek naar het gebruik van urine als kunstmestvervanger.
  • U gebruikt en bewaart de hoogwaardige urine alleen op uw eigen bedrijf. U vervoert de urine niet en u verkoopt de urine niet. 
  • U vangt de hoogwaardige urine apart op, in een gescheiden mestopslag.
  • U houdt zich bij gebruik van de hoogwaardige urine aan de gebruiksnormen voor (dierlijke) meststoffen. De urine heeft een werkingscoëfficiënt van 100%. 
  • U gebruikt de urine emissiearm. U bent daarbij niet gebonden aan de best beschikbare techniek zoals omschreven in de Omgevingswet.
  • U heeft in de jaren 2022, 2023 en 2024 in totaal maximaal € 5.000 euro aan boetes gekregen door overtredingen van de mestregelgeving.
  • Als u in het voorgaande jaar al een ontheffing had, heeft u zich gehouden aan de voorwaarden die daarvoor golden.
  • De hoogwaardige urine voldoet binnen een jaar na ingangsdatum van de eerste ontheffing aan de kwaliteitseisen die hieronder staan.

Samenstelling urine

De urine die u gebruikt als kunstmestvervanger moet bepaalde kenmerken hebben. U heeft na het begin van uw deelname één jaar de tijd om hieraan te voldoen:

  • De stikstof in de urine is voor minimaal 90% ammonium, of de verhouding tussen totale koolstof en totale stikstof is lager dan 3.
  • De urine bevat niet meer dan 300 milligram koper per kilogram droge stof.
  • De urine bevat niet meer dan 800 milligram zink per kilogram droge stof.

Administratie

U verzamelt gegevens op uw bedrijf voor zowel de mestboekhouding als het onderzoek. Deze deelt u als dat gevraagd wordt. Hiermee verleent u medewerking aan het onderzoek. Voor uw mestboekhouding bestaan standaardregels. Lees meer op Welke administratie landbouwer.

Regels voor verkopen en vervoeren

U mag de urine niet verkopen of naar iemand anders vervoeren. U gebruikt deze alleen op uw eigen bedrijf.

Documenten voor uw aanmelding

Bij uw aanmelding vragen wij naar de opslagcapaciteit voor urine op uw bedrijf. Daarnaast vragen wij u op te geven hoeveel urine per jaar uit uw stalsysteem komt. U geeft dit door in kilogrammen stikstof en fosfaat. Ook vragen wij hoeveel kilogram stikstof en fosfaat uit uw stalsysteem komen in andere eindproducten. Bij de verschillende eindproducten kunt u denken aan urine, drijfmest, vaste mest en spuiwater. Als u wilt kunt u een bijlage toevoegen met informatie over de samenstelling van uw eindproducten. De leverancier van uw stalsysteem kan hiervoor een berekening maken.

Daarnaast heeft u 2 documenten nodig: 

Wanneer en hoe aanmelden?

U kunt zich niet meer aanmelden voor de pilot. Aanmelden kon van 11 november tot en met 22 november 2024.

Na uw aanmelding

Na het versturen van uw aanmelding ziet u direct een ontvangstbevestiging in het scherm. De ontvangstbevestiging kunt u zelf bewaren, maar staat ook op Mijn RVO.

Wie voert het onderzoek uit?

Dit onderzoek is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding, Hanskamp en Lely.

Veelgestelde vragen

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?