rVDM voor standaard vervoer

Gepubliceerd op:
21 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
10 april 2024

Vervoert u dierlijke mest? Dan gebruikt u het digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Hierin staan onder andere gegevens van u, de leverancier en de afnemer. En van de mest zelf en waar u gaat laden en lossen.

Wat is standaard vervoer?

Bij het rVDM laat u dierlijke mest vervoeren door een geregistreerde intermediair. Ook GR-apparatuur, wegen, bemonsteren en analyseren is verplicht. Dit noemen we standaard vervoer.

Voor sommige soorten vervoer zijn er speciale regels op maat. Bijvoorbeeld voor boer-boer-vervoer of afvoer naar particulieren. Lees meer over het vervoer met speciale regels op rVDM voor maatwerk vervoer.

Hoe werkt het rVDM?

Het rVDM voor standaard vervoer bestaat uit 6 meldingen. In de tabel hieronder ziet u wie de meldingen doet. En wanneer en op welke manier. Sommige meldingen kunt u ook doen met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS).

Meldingen bij standaard vervoer

  Door wie? Hoe? Wanneer?
Vooraanmelding Vervoerder e-cert.nl of BMS Voor het vervoer
Startmelding Vervoerder e-cert.nl of BMS of rVDM-app Voor het vervoer
Laadmelding - Automatisch met GR Tijdens het vervoer
Weegmelding Vervoerder e-cert.nl of BMS of rVDM-app Tijdens het vervoer
Losmelding - Automatisch met GR Tijdens het vervoer
Bevestigingsmelding Leverancier en afnemer e-cert.nl of BMS of rVDM-app Na het vervoer

De vervoerder is verantwoordelijk voor de meldingen, behalve voor de laatste. Bij die laatste melding zijn de leverancier en de afnemer verantwoordelijk.

Voor het vervoer

U geeft de gegevens over het vervoer vooraf al door. Dat doet u in de vooraanmelding. Wat u precies doorgeeft ziet u hieronder. Later verstuurt u de startmelding. Hiermee bevestigt u de gegevens in de vooraanmelding. En geeft u aan dat het vervoer echt gaat beginnen.

Let op! Heeft u net mestopslagen of voertuigen geregistreerd? Of is iemand zojuist bij ons ingeschreven? Dan staan deze gegevens pas de volgende dag in het rVDM-systeem.

    Als u toch niet gaat rijden

    Gaat het vervoer niet door en heeft u de startmelding al verstuurd? Dan moet u deze intrekken. Het rVDM vervalt dan. Als u daarna besluit toch te willen rijden, dan begint u met een nieuwe vooraanmelding. Heeft u de startmelding nog niet gedaan? Dan vervalt uw vooraanmelding automatisch na 14 dagen. Maar u kunt deze ook zelf intrekken.

    Tijdens het vervoer

    Tijdens het vervoer geeft u deze meldingen door:

    • laadmelding
    • weegmelding
    • losmelding

    Na het vervoer

    Na het lossen is er nog één melding: de bevestigingsmelding. De leverancier en de afnemer doen deze melding. Hiermee bevestigen zij dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.

    Aan de slag met rVDM

    Op Wat heeft u nodig voor het rVDM? ziet u welke gegevens en accounts u nodig heeft om het rVDM te gebruiken. Heeft u alles? Dan kunt u direct inloggen op e-Cert.nl en aan de slag. 

    Gegevens van rVDM veranderen

    Wilt u de gegevens van een rVDM veranderen? Hoe u dit doet hangt af van de situatie. Lees meer op Gegevens van het rVDM veranderen

    Video: Vervoeren met rVDM voor standaard vervoer

    Bent u tevreden over deze pagina?