Wet natuurbescherming bij buitenevenementen

Gepubliceerd op:
9 januari 2015
Laatst gecontroleerd op:
22 februari 2023

Wilt u een buitenevenement organiseren, zoals een muziekevenement, een motorcross- of een menwedstrijd? En zijn er beschermde dier- en plantensoorten in het gebied? Dan krijgt u te maken met de Wet natuurbescherming. U moet dan preventieve maatregelen nemen om schade aan deze soorten te voorkomen.

Preventieve maatregelen

U houdt het evenement bijvoorbeeld op een ander moment of op een andere locatie. Of u houdt rekening met lawaai en het dag- en nachtritme van dieren. Meer informatie hierover leest u op de pagina Preventieve maatregelen bij buitenevenementen.

Hebben de preventieve maatregelen niet het gewenste effect, dan kunt u een ontheffing aanvragen. De kans dat die wordt verleend is in de praktijk echter klein.

Met de Wet natuurbescherming beschermt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bepaalde bedreigde dier- en plantensoorten die in het wild voorkomen.

Schadelijke effecten

Om te bepalen of uw evenement een schadelijk effect heeft op flora en fauna, moet u weten:

  • welke soorten er op en rond de locatie voorkomen;
  • welke soorten beschermde dieren of planten zijn;
  • waardoor deze soorten kwetsbaar zijn.

Een ecologisch deskundige geeft hierop antwoord. Dat kan een ecologisch adviesbureau of vereniging zijn.

Uw aanvraag voorbereiden

Verzamel de informatie voor uw aanvraag op tijd. En onderbouw uw aanvraag goed. Anders loopt u het risico dat het evenement moet worden afgelast of dat u een boete krijgt.
U dient voor uw aanvraag een projectplan in. Hieronder downloadt u het format daarvoor.

Aanvragen

Blijkt uit het onderzoek van de ecologisch deskundige dat uw evenement schadelijk is voor de flora of fauna op en rond de locatie? Dan kunt u een ontheffing aanvragen op mijn.rvo.nl. Bedrijven loggen in met eHerkenning, minimaal niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag ontvangt u binnen 13 weken een reactie van ons.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?