Voeding en gezondheid

Gepubliceerd op:
22 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
19 juni 2023

Gezond oud worden: dat willen we allemaal. Zo lang mogelijk zelfredzaam zijn én blijven: dit kan met goede zorg en hulp van de omgeving. Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en bij ziektepreventie.

Goede gezondheid en welzijn is ook één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG's) voor 2030 (SDG 3). Een ander doel is SDG 2: Geen honger. Vergeleken met andere landen komt ondervoeding in Nederland niet vaak voor. Bij ons ligt de nadruk van dit doel op het bevorderen van duurzame voedselproductie en het tegengaan van voedselverspilling.  

RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een goede gezondheid én duurzame voedselproductie. Wilt u als ondernemer, ngo, kennis- of overheidsinstelling bijdragen met slimme oplossingen? Maak kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen. Of laat u inspireren door onze klanten. 

Uitgelichte regelingen gezondheid

Voor meer regelingen in de gezondheid raadpleeg de subsidiewijzer.

Verhalen uit de praktijk: gezondheid

Lees praktijkverhalen van ondernemers in de gezondheidssector.

Uitgelichte regelingen voeding

Voor meer regelingen in de voeding raadpleeg de subsidiewijzer.

Verhalen uit de praktijk: voeding

"Elke gemeente zou een voedselregisseur moeten hebben"

Stadslandbouw is booming. Het is een steeds belangrijker antwoord op de zoektocht naar nieuwe voedselsystemen. Initiatiefnemers gebruiken onbenutte stukjes land en parken voor voedselteelt. Lees meer over hoe de gemeente hiermee omgaat.  

Kokosbrood naar Scandinavië: "Ondanks corona hebben we niet stilgezeten''

Met zijn kokosbrood wilde Gijs Kakebeeke van Theha het ontbijtritueel in naburige landen veranderen en gevarieerder maken. Door het zoeken van verbinding en de nodige innovatie haalde hij zijn eerste Deense klant binnen. Lees meer over hoe hij te werk ging

"RVO opende deuren die we zelf niet hadden kunnen openen"

De Binspector van Orbisk is de eerste volledig geautomatiseerde voedselafval-monitor van de wereld.  De monitor helpt horecaondernemers en chefs om porties te balanceren, voorraad te optimaliseren en voedselgebruik efficiënter te plannen. Lees meer over hoe de Binspector is ontstaan en hoe RVO het bedrijf heeft geholpen in zijn ontwikkeling.

"Denk op tijd na over intellectueel eigendom"

Een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. Het Nederlandse bedrijf OneThird wil die voedselverspilling tegengaan met hun innovatieve technologie.  In onderstaande video vertelt Laurens Drapers van OneThird hoe Octrooicentrum Nederland hen heeft geholpen om op tijd goed na te denken over intellectueel eigendom. 

Lees meer praktijkverhalen van ondernemers in de voedingssector.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?