Voeding en gezondheid
Gezond oud worden: dat willen we allemaal. Zo lang mogelijk zelfredzaam zijn én blijven: dit kan met goede zorg en hulp van de omgeving. Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en bij ziektepreventie.
Goede gezondheid en welzijn is ook één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG's) voor 2030 (SDG 3). Een ander doel is SDG 2: Geen honger. Vergeleken met andere landen komt ondervoeding in Nederland niet vaak voor. Bij ons ligt de nadruk van dit doel op het bevorderen van duurzame voedselproductie en het tegengaan van voedselverspilling.
RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een goede gezondheid én duurzame voedselproductie. Wilt u als ondernemer, ngo, kennis- of overheidsinstelling bijdragen met slimme oplossingen? Maak kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen. Of laat u inspireren door onze klanten.
Uitgelichte regelingen gezondheid
Subsidie voor zorgaanbieders die samen met een inkoper het gebruik van bestaande e-health toepassingen willen borgen of opschalen, zodat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Raadpleeg de SET-pagina.
Neemt u als burger of sociale ondernemer initiatief voor een vernieuwende vorm van wonen voor overwegend 55+-ers? Kleinschalig en waar nodig gecombineerd met zorg? Misschien kunt u dan gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ).
Werkt u bij een zorginstelling die wijkverpleging verleent volgens de Zorgverzekeringswet? En wilt u bijdragen aan meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging? Dan is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) misschien iets voor uw zorginstelling.
Voor meer regelingen in de gezondheid raadpleeg de subsidiewijzer.
Verhalen uit de praktijk: gezondheid
Lees praktijkverhalen van ondernemers in de gezondheidssector.
Uitgelichte regelingen voeding
Europese subsidie voor erkende producentenorganisaties om de groente- en fruitproductie te verduurzamen.
Europees subsidieprogramma voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen, industrie en ngo's die werken aan onderzoek en innovatieve oplossingen die onze bodem, lucht, wateren, biodiversiteit en andere natuurlijke hulpbronnen minder aantasten.
Borgstelling voor agrarische ondernemers om een lening bij een bank te verkrijgen. De omzet komt voor het grootste deel uit de primaire landbouw.
Voor meer regelingen in de voeding raadpleeg de subsidiewijzer.
Verhalen uit de praktijk: voeding
"Elke gemeente zou een voedselregisseur moeten hebben"
Stadslandbouw is booming. Het is een steeds belangrijker antwoord op de zoektocht naar nieuwe voedselsystemen. Initiatiefnemers gebruiken onbenutte stukjes land en parken voor voedselteelt. Lees meer over hoe de gemeente hiermee omgaat.
Kokosbrood naar Scandinavië: "Ondanks corona hebben we niet stilgezeten''
Met zijn kokosbrood wilde Gijs Kakebeeke van Theha het ontbijtritueel in naburige landen veranderen en gevarieerder maken. Door het zoeken van verbinding en de nodige innovatie haalde hij zijn eerste Deense klant binnen. Lees meer over hoe hij te werk ging.
"RVO opende deuren die we zelf niet hadden kunnen openen"
De Binspector van Orbisk is de eerste volledig geautomatiseerde voedselafval-monitor van de wereld. De monitor helpt horecaondernemers en chefs om porties te balanceren, voorraad te optimaliseren en voedselgebruik efficiënter te plannen. Lees meer over hoe de Binspector is ontstaan en hoe RVO het bedrijf heeft geholpen in zijn ontwikkeling.
"Denk op tijd na over intellectueel eigendom"
Een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. Het Nederlandse bedrijf OneThird wil die voedselverspilling tegengaan met hun innovatieve technologie. In onderstaande video vertelt Laurens Drapers van OneThird hoe Octrooicentrum Nederland hen heeft geholpen om op tijd goed na te denken over intellectueel eigendom.
Lees meer praktijkverhalen van ondernemers in de voedingssector.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit