Voeding en gezondheid
Gezond oud worden: dat willen we allemaal. Zo lang mogelijk zelfredzaam zijn én blijven: dit kan met goede zorg en hulp van de omgeving. Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en bij ziektepreventie.
Goede gezondheid en welzijn is ook één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG's) voor 2030 (SDG 3). Een ander doel is SDG 2: Geen honger. Vergeleken met andere landen komt ondervoeding in Nederland niet vaak voor. Bij ons ligt de nadruk van dit doel op het bevorderen van duurzame voedselproductie en het tegengaan van voedselverspilling.
RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een goede gezondheid én duurzame voedselproductie. Wilt u als ondernemer, ngo, kennis- of overheidsinstelling bijdragen met slimme oplossingen? Maak kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen. Of laat u inspireren door onze klanten.
Uitgelichte regelingen gezondheid
Subsidie voor zorgaanbieders die samen met een inkoper het gebruik van bestaande e-health toepassingen willen borgen of opschalen, zodat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Raadpleeg de SET-pagina.
Neemt u als burger of sociale ondernemer initiatief voor een vernieuwende vorm van wonen voor overwegend 55+-ers? Kleinschalig en waar nodig gecombineerd met zorg? Misschien kunt u dan gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ).
Werkt u bij een zorginstelling die wijkverpleging verleent volgens de Zorgverzekeringswet? En wilt u bijdragen aan meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging? Dan is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) misschien iets voor uw zorginstelling.
Voor meer regelingen in de gezondheid raadpleeg de subsidiewijzer.
Verhalen uit de praktijk: gezondheid
Lees praktijkverhalen van ondernemers in de gezondheidssector.
Uitgelichte regelingen voeding
Europese subsidie voor erkende producentenorganisaties om de groente- en fruitproductie te verduurzamen.
Europees subsidieprogramma voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen, industrie en ngo's die werken aan onderzoek en innovatieve oplossingen die onze bodem, lucht, wateren, biodiversiteit en andere natuurlijke hulpbronnen minder aantasten.
Borgstelling voor agrarische ondernemers om een lening bij een bank te verkrijgen. De omzet komt voor het grootste deel uit de primaire landbouw.
Voor meer regelingen in de voeding raadpleeg de subsidiewijzer.
Verhalen uit de praktijk: voeding
"Denk op tijd na over intellectueel eigendom"
Een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. Het Nederlandse bedrijf OneThird wil die voedselverspilling tegengaan met hun innovatieve technologie. In onderstaande video vertelt Laurens Drapers van OneThird hoe Octrooicentrum Nederland hen heeft geholpen om op tijd goed na te denken over intellectueel eigendom.
*muziek speelt* Laurens Drapers – Chief information officer OneThird: Welkom bij OneThird. Wij hebben een methode ontwikkeld om de houdbaarheid van fruit en groente te voorspellen. Dat doen we door een infrarood scanner te combineren met een smartphone camera, artificial intelligence en een Smart Data Platform. Het licht gaat door de aardbei heen. Vervolgens gaat die een resultaat berekenen. Dan zien we nu dat de houdbaarheid voorbij is, want hij is nu op min één. Als je dit eerder weet, dan kun je slimme keuzes maken over de aardbeien. Of je ze wel naar de supermarkt wil sturen of naar andere afzetkanalen. *muziek speelt* Beelden van plantages. Laurens Drapers: OneThird, een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. Veertig procent daarvan is fruit en groente. Tien procent van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door deze voedselverspilling. Het grootste probleem is dat men nu niet weet wat de houdbaarheid is, en deze varieert enorm. Dankzij onze technologie kunnen we in de hele voedselketen van eigenlijk de teler tot aan de retailer een impact maken om voedselverspilling tegen te gaan. *muziek speelt* Beeld: Laurens Drapers loopt een kantoor in. Laurens Drapers: We zijn begonnen als een idee binnen een groot beursgenoteerd bedrijf. Toen wij zelfstandig zijn geworden, stonden we er ineens alleen voor. Eén van onze investeerders, Oost NL, heeft ons gewezen op Octrooicentrum Nederland. Het is een onafhankelijke partij die ons ondersteuning op het gebied van intellectueel eigendom kon bieden. Ze hebben ons onder andere geadviseerd om hele duidelijke afspraken te maken over intellectueel eigendom met ons moederbedrijf. Daarnaast ook om duidelijke afspraken met klanten te maken. Een belangrijk leermoment voor ons is ook dat je begint om op tijd na te denken over je intellectueel eigendom. Als je eenmaal je technische werkwijze publiceert dan kun je er geen octrooi meer op aanvragen. *muziek speelt door* Laurens Drapers: Het oriënterend octrooionderzoek, wat we door het Octrooicentrum Nederland hebben laten uitvoeren, heeft ons meer inzicht gegeven over de octrooieerbaarheid van onze technische werkwijze. Ja, dat heeft zeker geholpen. We zijn nu bezig om in de voedselketen het verschil te maken en daarmee hopen we dat we in de toekomst onze naam kunnen veranderen of moeten veranderen naar een vierde, of misschien wel een vijfde. *muziek speelt en fadet uit* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook een gesprek met een octrooiadviseur in jouw regio? rvo.nl/octrooigesprek Octrooicentrum Nederland Laat innovatie tot haar recht komen
Lees meer praktijkverhalen van ondernemers in de voedingssector.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Ministerie van Economische Zaken