Week van de Circulaire Economie 2024
Van 11 tot en met 16 maart 2024 was het de Week van de Circulaire Economie. Deze jaarlijkse week vond alweer voor de 9e keer plaats. Goede voorbeelden van producten en grondstoffen verminderen, hergebruiken, lenen, ruilen, repareren en recyclen kregen door het hele land een podium. Voorlopers ontmoetten elkaar en beginners kregen concrete hulp om zelf met circulair ondernemen aan de slag te gaan.
00:00:01:39 - 00:00:20:24
Speaker 1
Ik geloof dat er heel veel reststromen zijn. Heel veel spullen zijn die overblijven op een sportvereniging. Denk aan pionnen, aanwezigheid, kleding, aan aan legertjes. En uhm ja, dat is gewoon een groot probleem. Want dat dat wordt vernietigd of dat eindigt op de de brandstapel en er ja, daar, daar hebben wij voor naar een oplossing gezocht voor. Hoe dat anders kan?
00:00:20:36 - 00:00:31:31
Speaker 2
Circulaire economie is de manier om de waarde van producten te veranderen en de waarde van producten die ontstaan als je producten lang mee kan nemen en dus als ze te repareren zijn.
00:00:31:41 - 00:00:41:12
Speaker 1
En dat is eigenlijk in onze optiek circulaire economie. Het combineren van enerzijds uitvallen met een nieuwe mogelijkheid voor een product.
Ondernemers leren van elkaar
Tijdens de Week van de Circulaire Economie openen baanbrekende ondernemingen in heel het land hun deuren. Ze laten zien hoe het hergebruiken van producten en grondstoffen in de praktijk werkt. Zo kan iedereen van elkaar leren.
Op diverse locaties vinden evenementen plaats over circulaire onderwerpen. Dit gebeurt vanuit circulaire hubs. Dat is een plek die alle kennis en kunde in huis heeft om circulair ondernemerschap van de grond te tillen.
Programma van onze circulaire hub
Bekijk hieronder welke evenementen we bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als circulaire hub organiseren.
- vrijdag 8 maart 2024 10:00 - 11:00Webinar Circulair inkopen, de praktijk - Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI)
- vrijdag 8 maart 2024 11:00 - 12:00Podcast van het netwerk Groene Groeiers - ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW
- dinsdag 12 maart 2024 15:00 - 16:00Inspiratietour Online: Circulaire Plastics - Platform Verduurzaming Industrie (PVI)
- dinsdag 12 maart 2024 15:30 - 16:30Webinar Ondersteuning voor circulaire ketens - Versnellingshuis Nederland circulair!
- woensdag 13 maart 2024 13:30 - 18:00Financiële steun bij circulair ondernemen - Versnellingshuis Nederland circulair!
Circular Awards
Jaarlijks is er een prijsuitreiking voor bijzondere prestaties rond grondstofgebruik: de Circular Awards. Hier zetten we mensen en organisaties die bijdragen aan een Nederland waarin afval niet bestaat in de welverdiende spotlights. Het is een van de hoogtepunten van de Week van de Circulaire Economie. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.
Sinds 2024 is er een nieuwe prijs: de 'Circular Chain Award'. Deze prijs is voor de beste samenwerking in een product- of materiaalketen. Die staat naast de al bekende categorieën 'Circular Award Business', 'Circular Award Public' en de 'Circular Hero'.
Bekijk welke ondernemers en organisaties er in 2024 in de prijzen vielen
Nu al aan de slag?
Ook wij helpen ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers die zich willen inzetten voor de circulaire economie. Dat doen we bijvoorbeeld met subsidies, leningen, fiscaal voordeel en persoonlijk advies.
Bekijk onze subsidies en regelingen voor circulair ondernemen
Circulair ondernemen in de praktijk
Laat u inspireren door circulaire projecten van andere ondernemers in onze praktijkverhalen.
''Onze woningen leveren evenveel energie op als ze gebruiken. Ze dragen bij aan een beter milieu en de energiekosten zijn laag. Het is een win-win.”
"Meer chemische recycling van plasticafval is cruciaal om het plasticprobleem op te lossen."
"De Haarlemse grachten zijn schoon dankzij een elektrische zwerfafvalboot."
"Met blockchain kunnen we circulair ondernemen garanderen. En de wereld verbeteren."
00:00:05:06 - 00:00:25:36
Speaker 1
Ik ben een Kim Lammers. Ik ben medeoprichter van een circulair, het Nederlandse sportmerk. Als t gaat over het verduurzamen van de sportwereld. Ja, ik denk dat een circulaire economie heel belangrijk is. Het vraagt innovatie, ondernemerschap. Uh, daar kan uh geld mee verdiend worden. Om om elkaar weer te versterken, maar ook gewoon andere oplossingen te vinden en niet spionnen goedkoop uit uh Azie te halen.
00:00:25:40 - 00:00:52:24
Speaker 1
Uhm die reststromen die kunnen weer gebruiken en nieuwe pionnen vermaken en dat doen we gewoon in Nederland en daarmee wat daaraan bijdraagt is dat dat het een stukje duurzamer is. Na onze missie is eigenlijk een probleem op te lossen wat je veel uh sportverenigingen ziet. Er blijft heel veel reststromen over. Denk aan pionnen, denk aan wedstrijdkleding en uh wij uh willen dat probleem oplossen en daarvoor hebben we nu al de nodige uh eigenlijk oplossingen gevonden.
00:00:52:28 - 00:01:09:02
Speaker 1
Nou w w waar ik echt heel trots op ben is gewoon eigenlijk in de korte tijd dat we gewoon best wel een sterk merk zijn geworden door mensen ons weten te vinden en te benaderen om uh nou ja een een uh waar, wat kunnen ze met de reststromen van hun sportvereniging en uh dat dat dat is echt in een korte tijd gewoon is dat gelukt?
00:01:09:06 - 00:01:24:15
Speaker 1
En ja, onze ambities om dat nog veel verder op te bouwen en niet alleen uh dat ze ons weten te vinden voor uh h voor wat ze met de reststromen moeten doen, maar ook om uh omdat ze ons uh ons ons label goed weten te vinden uh als een duurzaam product.
00:01:24:19 - 00:01:50:04
Speaker 2
Ja uh. Wij hebben de circulaire keten subsidie toegekend gekregen en deze hebben gebruikt uh voor de ontwikkeling van circulaire wedstrijdkleding. En dit is een keten die we hebben opgezet samen met uhm uh t textiel ever die de uh wedstrijd kleding. Straks gaat ze redderen. En ontkleuren. Uh puur technologie uh die t gaat verwerken tot een uh granulaat dat weer bruikbaar is voor garens en optima textiles.
00:01:50:05 - 00:02:12:47
Speaker 2
Dat uh dat is een uh Nederlandse breier uh. Die gaat uiteindelijk de mesh materialen produceren die weer gebruikt kan worden voor uh ja voor een nieuw wedstrijdshirt eigenlijk. Ik zou zeggen ga het wiel niet opnieuw zelf uitvinden. Uh. Zoek je eigen plek in de keten en zoek sterke ketenpartners op om uh om om mee te ontwikkelen uh en het op de markt te zetten.
00:02:13:01 - 00:02:37:34
Speaker 2
Dat heeft ons enorm geholpen. Ja V Uh. Voor ons bedrijf was de productontwikkeling heel erg belangrijk. Uh ja, een ontwikkeling kost tijd en tijd kost geld. En daar heeft uh de circulaire keten subsidie van t rvo uh bij geholpen dat we daar tijd in konden steken als uh startende ondernemer. Nou ja, wij willen met circulair het grootste bekendste circulaire sport label worden eigenlijk.
00:02:37:35 - 00:03:04:34
Speaker 2
En uh herkenbaarheid geven aan aan en circulariteit en duurzaamheid in de sport. Uhm. We willen samenwerken met alle stakeholders in de sport. Dus van merk tot sponsor tot vereniging om onze missie uiteindelijk uh uh waar te kunnen maken. H uh een circulaire sportwereld. En we gaan komend jaar een landelijk inzamelen systeem lanceren om die reststromen uh op grote schaal terug te kunnen halen uit de sportwereld, op sportverenigingen.
Sportkleding wordt vaak van primaire grondstoffen in verre landen geproduceerd. En heeft een relatief korte levensduur. Dit zorgt voor een grote negatieve impact op mens en milieu.
Dat kan anders, dacht Kim Lammers, oud-hockeyer en oprichter van CIRCULR. Samen met partners Textile4Ever, CuRe Technology en Optima Textiles sloot ze de keten van polyester sportkleding. Met hulp van onze subsidie Circulaire ketenprojecten.
00:00:05:44 - 00:00:33:33
Speaker 1
Ik ben Thijs en samen met Joris en Ilco zijn wij Kairos en sinds 2021 maken wij radicaal duurzame zitbanken. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 80 miljoen kilo aan banken verbrand. En dat voornamelijk omdat die n scheurtje hebben. Een poot is doorgezakt, één leuning is niet meer bruikbaar. Daar willen als bedrijf niet bijdragen aan die lineaire economie waar er zoveel verbrand wordt.
00:00:33:37 - 00:01:00:01
Speaker 1
Wij willen banken ontwerpen die voor altijd met mensen mee kunnen gaan. Pas dan kan je gaan denken aan een circulaire economie. Het doel van Carels is om de meubelindustrie te verduurzamen. En of wij nou banken maken of dat wij uiteindelijk een heel duurzaam zitkussen, de vulling of een ander materiaal weten te vinden of dat het uiteindelijk een andere kant opgaat, dat zien we allemaal wel.
00:01:00:12 - 00:01:35:02
Speaker 1
Zolang wij producten kunnen blijven ontwikkelen die innovatief zijn, die duurzaam zijn, die bijdragen aan een circulaire economie, mag je ons altijd wakker maken. Nadat we met Kairos nu hebben gevonden, is de perfecte balans tussen een solide, superlekker zittende, duurzame bank. Uhm. En iets wat produceer baar is. En dat is een mega spannende uitdaging in een economie die daar eigenlijk nog niet op voorbereid is.
00:01:35:06 - 00:02:02:07
Speaker 1
Met Circulair een keten project, proberen wij een nog duurzamere vulling van het zitkussen te produceren. Dat proberen we door het cirkeltje rond te krijgen. Dus door de vulling van oude banken het schuim van oude banken te kijken of dat meekan in het recycling proces van oude matrassen en of we daaruit een materiaal kunnen vinden wat geschikt is als zitkussen voor nieuwe duurzame zitbanken.
00:02:02:11 - 00:02:45:42
Speaker 1
Eigenlijk zit m dat erin dat t ontwerpproces zoals het nu ingericht is voor productie die nu in de lineaire economie op de markt komen, niet past in de circulaire economie. En dat één onderdeel vervangen in dat hele proces een goeie stap is, maar nooit echt radicaal duurzaam zal worden. Dus wil je meegaan in de circulaire economie, ga innoveren en probeer echt je producten letterlijk uit elkaar te trekken en het zo op te bouwen dat het al elk onderdeel te vervangen is en dat elk onderdeel te repareren is en elk onderdeel van waarde blijft.
00:02:45:46 - 00:03:11:47
Speaker 1
Daarvoor uh en versnelling zijn. Zij hebben ons heel erg geholpen bij het vinden van de juiste vorm van financiering. En uhm steun ons nu in de vorm van een subsidie. Dat CC circulaire keten project is subsidie waarin wij op zoek gaan uh met onze partners naar nog duurzamere vulling voor t zitkussen. Met Carglass willen wij heel graag een koploper worden op het gebied van duurzame interieur oplossingen.
00:03:12:01 - 00:04:08:39
Speaker 1
En of dat nou gaat om kussens, om meubels, om vullingen of materialen of concepten. Zolang wij onszelf kunnen blijven heruitvinden, kunnen we een bijdrage leveren aan de versnelling richting circulaire economie. Wij liepen aan voornamelijk tegen het feit dat wij te snel wilden innoveren qua bedrijfsmodel en product. Uh, waarbij wij producten gebruikten die nog niet in de omloop waren en rvo.
00:04:08:39 - 00:04:25:14
Speaker 1
T vooraf versnellings huis heeft ons heel erg geholpen met het vinden van de juiste vorm van financiering en RVO helpt ons nu door middel van een UH subsidie. Dat is subsidie voor circulair keten projecten om te kijken of wij met onze partners een nog duurzamere vulling kunnen maken voor t zitkussen.
Kairos wil de meubelindustrie radicaal verduurzamen. Daarom produceren ze zitbanken die alleen bestaan uit materialen die gerecycled of recyclebaar zijn. Om verder te groeien maakte Kairos gebruik van het netwerk, de kennis en onze subsidie Circulaire ketenprojecten via het Versnellingshuis.
"Hoe maken we de meest duurzame zitbank van Nederland? Onze naïviteit en enthousiasme zorgde voor succes", deelt medeoprichter Thijs van Bemmel.
00:00:05:29 - 00:00:30:15
Speaker 1
Wij zijn vernieuwingsbeweging Dotcom en wij zijn een organisatie gespecialiseerd in het recycle van vinyl. Nou, circulaire economie is natuurlijk hartstikke belangrijk, want wij zien aan de ene kant een grondstof die absoluut een waarde heeft en die momenteel óf naar de landbouw gaat of naar de verbrandingsoven, terwijl je die grondstof heel goed kan recyclen en weer terug kan laten brengen, terug kan laten komen in de creatie van een nieuw product.
00:00:30:19 - 00:00:55:45
Speaker 1
En dat is eigenlijk in onze optiek circulaire economie. Het combineren van enerzijds uitvallen met een nieuwe mogelijkheid voor een prooi. Onze missie bestaat eigenlijk uit twee uh onderdelen. Enerzijds willen wij de meest innovatieve recycle worden, dus dat wil zeggen dat voor alle type PVC die vrij komen dat we daar een oplossing voor hebben en dat we daar een nieuw leven voor vinden.
00:00:55:49 - 00:01:20:32
Speaker 1
Maar eigenlijk het andere onderdeel van onze missie en die wordt steeds belangrijker is het creëren van ordes. Dat het een materiaal is wat heel goed te verwerken is, dat het heel uh uhm goed te gebruiken is en in te zetten is voor legio aan producten. Dat is inmiddels net zo belangrijk uh geworden als alleen het recyclen van het materiaal.
00:01:20:36 - 00:01:42:03
Speaker 1
Als ik voor mezelf mag spreken ben ik het meest trots op uh ons lady source project wat ook dus nu op eigen benen gaat staan. Dat is een project wat echt in het leven is geroepen om uh single use producten uit de zorg, zoals eigenlijk dit soort tubing dat voornamelijk in de verbrandingsoven landt in Nederland om dat terug te pakken en te verwerken.
00:01:42:07 - 00:02:02:23
Speaker 1
Want dit kan. Als het gerecycled is, is dit super mooi. Uh pvc wat echt zo opnieuw ingezet kan worden in een een item. En uhm dit jaar wordt het ook uitgebreid dat we naast PVC ook andere polymeren erbij nemen. En uh, dit zit ook in een subsidieaanvraag dus dan hoop ik dat dat dat het nog groter wordt. We willen echt die markt hervormen.
00:02:02:27 - 00:02:15:32
Speaker 1
En dat dat dat we daar drie jaar mee bezig zijn en dat dat nu begint te marcheren. Nou, dat is dat voelt fantastisch. Daar ben ik echt het meest trots op.
00:02:15:36 - 00:02:43:25
Speaker 1
D'r zijn natuurlijk verschillende keten uh samenwerkingen. Want voor elk verschillende type polymeer of of type PVC. Al heb je een andere ketensamenwerking. T m het gemak wat wij hebben is dat wij dit al vijftig jaar doen, dus dat wij een gigantisch netwerk hebben. Dus als wij ergens in de markt een uh als een klant naar ons toekomt binnen Europa en die zegt o wij hebben die uitvallen en uh wij willen dat laten recyclen, maar wij nemen het niet terug in ons eigen supply chain.
00:02:43:29 - 00:03:04:39
Speaker 1
Dan weten wij eigenlijk vanuit ons netwerk al meteen die kan dat gebruiken, die kan dat gebruiken en dat is ook meteen de aller. Het allerbelangrijkste advies wat ik mee wil geven aan mensen die uh denken nou ik ga nu eens wat met recycling doen, recycle al zich. Dat is één ding, maar je moet je recycled meteen ergens kunnen afzetten.
00:03:04:43 - 00:03:33:20
Speaker 1
Je moet een partner hebben die weet waar dat product meteen weer voor gebruikt kan worden, want anders alleen recyclen maakt geen LU. Werkt natuurlijk met gigantisch grote machines. Dat is niet even iets wat je bij de bij de Mediamarkt haalt. Dus dat zijn gigantische investeringen. Daar helpen ze ons bij. Uh, maar waar ik zelf persoonlijk de meeste profijt van heb gehad is het netwerk.
00:03:33:24 - 00:04:04:25
Speaker 1
Uh eigenlijk torenhoge ambities. Uh. Maar t ligt helemaal helaas niet alleen aan ons, want wij kunnen ambities hebben om alle pvc uh items te verwerken en om hele mooie samenwerkingen te vinden met uh producenten die onze uh materialen zeg maar weer inzetten. Maar uiteinden, ik moet de overheid mee, want zo lang wij niet eisen dat er 30% bijgemengd wordt of dat er tax op grondstoffen komen, ja dan kunnen wij gigantische ambities hebben, maar dat heeft dan weinig zin.
00:04:04:29 - 00:04:14:01
Speaker 1
T gaat hand in hand. Circulaire economie kan niet alleen gedreven worden vanuit de industrie. Wetgeving moet echt mee, want anders krijg je t niet voor mekaar.
Dankzij subsidie en samenwerkingskansen maakt PVC-recyclingspecialist Vinylrecycling nieuwe producten van plastic wegwerpmaterialen uit de zorgsector. Zoals veiligheidsschoenen voor in de bouw, vegan sneakers of zelfs vloerbekleding.
“Via RVO leer je makkelijk andere ondernemers kennen”, vertelt oprichter Kimm Besselsen.
Achtergrond
Grondstoffen voor producten worden steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze kunnen hergebruiken. Afval bestaat niet, alles heeft waarde. Dat noemen we een circulaire economie.
In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. We zien de natuur als een bron om samen in te investeren. Dit is alleen mogelijk wanneer organisaties in product- en materiaalketens samenwerken. Wat is hiervoor nodig? Visie, innovatie en lef.
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken