Energielabel C kantoren
Een kantoorgebouw moet minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een energielabel met een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar of een energielabel met de letter C of beter. Voldoet het gebouw niet aan de eisen? Dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Handhaving
Vanaf 1 januari 2023 handhaven gemeenten en omgevingsdiensten op deze verplichting. Dit doet de gemeente of de omgevingsdienst waar uw kantoorgebouw is gevestigd.
Huurt u kantoorruimte van iemand anders en heeft u vragen over de energielabel C-verplichting voor kantoren? Neem contact op met de verhuurder.
Check uw energielabel
Check het energielabel van uw kantoor op de website EP-online. Hier zoekt u geregistreerde energielabels op postcode en huisnummer, BAG ID of registratienummer. Klik op de knop die bij uw situatie past voor meer informatie. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, lees dan hieronder hoe u dit aanvraagt.
Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm. De Rijksoverheid streeft echter naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050, ook voor bestaande bouw. Er zijn verschillende financiële regelingen die u daarbij ondersteunen. Het is verstandig om de meest efficiënte energiebesparende maatregelen te onderzoeken en deze toe te passen op een moment dat bij uw situatie past.
Let op: uw huidige energielabel is 10 jaar geldig.
Kantoren met een geldig label D t/m G halen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C. Ga zo snel mogelijk aan de slag om uw kantoor naar energielabel C te tillen (of richting de renovatiestandaard).
Heeft uw kantoor geen energielabel?
Om voor uw kantoor een energielabel te krijgen, schakelt u een energieadviseur in. Deze berekent hoe energiezuinig uw kantoor is. De adviseur helpt u ook met een verduurzamingsplan op maat. Is uw kantoor niet duurzaam genoeg (energielabel D t/m G)? Volg dan onderstaande stappen om tot een energielabel C of beter te komen. Berekent uw adviseur dat het kantoor voldoet aan label C of hoger? Houd dan nog steeds rekening met de renovatiestandaard , de energiebesparingsplicht en de informatieplicht.
In 4 stappen naar energielabel C (of beter)
Heeft uw kantoor label D t/m G? Neem dan de volgende stappen om uw kantoor naar energielabel C te tillen.
Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Ook neemt hij op uw verzoek de Erkende Maatregellijsten (EML) mee in zijn advies. Geef aan dat u minimaal energielabel C wilt halen met de maatregelen. Op de EML staan maatregelen waarmee u voldoet aan de Energiebesparingsplicht van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer). Een maatwerkadvies staat ook wel bekend als een energieprestatieadvies (EPA). Dit advies bevat niet automatisch een energielabel. Een energielabel kunt u apart laten opmaken, tegen weinig extra kosten.
Wij ondersteunen het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor onze subsidie- en financieringswijzer.
Voer de energiemaatregelen uit om zo snel mogelijk energielabel C of beter te behalen. Zorg zoveel mogelijk voor no regret-maatregelen. Houd rekening met de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Deze maatregelen dragen bij aan een CO2-arm kantoor. Het kan lonen om naar de renovatiestandaard toe te werken, zodat uw gebouwen alvast zuinig genoeg zijn om in 2050 te voldoen aan de eindnorm.
Laat een gecertificeerd energieadviseur het nieuwe label vaststellen en registeren.
Wel of niet verplicht?
De energielabel C-verplichting geldt niet voor kantoorgebouwen als:
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
- het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
- het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
In het energieakkoord van 2013 staat de volgende zin: "Voor 2030 wordt voor [bestaande] gebouwen gestreefd naar ten minste gemiddeld label A".
Het is voor kantoren niet wettelijk verplicht om in 2030 energielabel A te hebben. Bij het voldoen aan de energielabel C-plicht is het natuurlijk wel verstandig om na te denken over verdere verduurzaming van uw kantoor (richting CO2-neutraal in 2050). De renovatiestandaard kan u hierbij helpen. De renovatiestandaard is voorlopig niet verplicht. Pas na 2030 wordt er wettelijk vastgelegd hoe energiezuinig utiliteitsgebouwen in 2050 moeten zijn. Gebouwen die vóór 2030 aan de renovatiestandaard voldoen, worden alvast als energiezuinig genoeg beschouwd. Zo voorkomt u dat u meerdere keren moet verbouwen.
Wij ontwikkelden een Geografisch Informatie Systeem (GIS) -viewer waarmee de kantoren in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarbij is naar beste inschatting aangegeven welke kantoren moeten voldoen aan de energielabel C-verplichting. Ook de al geregistreerde energielabels zijn in de GIS-viewer opgenomen. De informatie is te bekijken voor zowel een afzonderlijk adres als voor een groter gebied.
De GIS-viewer is een hulpmiddel voor kantooreigenaren én handhavers. Zij kunnen hiermee de locaties inschatten van de energielabel C-plichtige kantoren die nog niet aan de verplichting voldoen. De werkelijke situatie kan afwijken van de inschatting die wij kunnen maken op basis van verschillende databronnen. Daarom kunnen er aan deze GIS-viewer geen rechten worden ontleend.
Ondersteuning overheden
Gemeenten en andere medeoverheden kunnen voor meer informatie over de energielabel C-verplichting ook terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Zij verzorgen de ondersteuning aan overheden van de Omgevingswet, waarin de energielabel C-verplichting wordt opgenomen.
Voor overheden: Bekijk de volledige informatie over energielabel bij kantoorgebouwen of neem voor vragen contact op met IPLO.nl
Berekeningsmethode energielabel utiliteitsgebouwen
Het energielabel moet worden bepaald volgens de berekeningsmethode NTA 8800. Tot en met 31 december 2020 gold nog de EPC/EI-berekeningsmethode op basis van de NEN 7120. Energielabels blijven 10 jaar geldig. Dit geldt voor zowel de labels die zijn bepaald volgens de EPC/EI-berekeningsmethode als die volgens de NTA 8800.
Infographics Vernieuwd energielabel, Beslisboom en Praktijksituaties
Wat is nu uw situatie en welke stappen moet u nu nemen? Download de infographics.
- De infographic Vernieuwd energielabel bevat technische details over het berekenen van het energielabel.
- Met de infographic Beslisboom bepaalt u stap voor stap wat u moet regelen om aan de energielabel C-verplichting te voldoen.
- In de infographic Praktijksituaties ziet u voorbeelden van de verschillende praktijksituaties die zich daarbij kunnen voordoen. De blauw omcirkelde cijfers tonen de relaties tussen de beslisboom en de praktijksituaties.
Heeft u nog andere wettelijke plichten?
De wetchecker energiebesparing geeft u snel inzicht in de wettelijke plichten die voor uw organisatie, bedrijf of instelling gelden. Zo weet u waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.
Tussenstand op 1 juli 2024
Uitgedrukt in kantooroppervlakte:
- 78% van de kantooroppervlakte met energielabel C of beter
- 10% van de kantooroppervlakte met energielabel D of slechter
- 12% van de kantooroppervlakte zonder energielabel
Uitgedrukt in aantal kantoren (adressen):
- 64% van de kantoren met energielabel C of beter
- 9% van de kantoren met energielabel D of slechter
- 27% van de kantoren zonder energielabel
Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C het minimaal verplichte niveau. Wij maken elke 3 maanden een schatting van wat de tussenstand is op basis van de registraties op WOZ, BAG en EP-Online.
Meer weten?
- Veelgestelde vragen Energielabel C kantoren
- Zoek een energieadviseur
- Platform Duurzame Huisvesting
- Publicatie Staatscourant 13 september 2022
- Publicatie Staatscourant 4 november 2020
- Publicatie Staatscourant 17 oktober 2018 labelverplichting kantoorgebouwen
Benieuwd hoe andere kantooreigenaren de sprong maakten naar energielabel C? Lees dan de laatste nieuwsberichten over energielabel C.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties