Bijna open voor aanvragen

Brexit Adjustment Reserve (BAR): Compensatieregelingen

Gepubliceerd op:
14 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2022

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en heeft u te maken gehad met aanpassingskosten door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Dan kunt u een beroep doen op steun uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) van de Europese Unie. Ook als u nog aanpassingskosten gaat maken in verband met handel met of doorvoer door het Verenigd Koninkrijk, kunt u een beroep doen op de BAR. 

Om wat voor kosten gaat het?

Er zijn 2 aparte compensatieregelingen. De ene heeft betrekking op een tegemoetkoming in aanpassingskosten, die al gemaakt zijn. De andere biedt een tegemoetkoming in nog te maken aanpassingskosten. Het gaat bij beide regelingen om kosten voor opleiding, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen en externe consultancy.

Wat is het budget?

Voor de compensatieregeling voor gemaakte kosten en de compensatieregeling voor nog te maken kosten samen is in totaal € 218 miljoen gereserveerd.

Wanneer worden beide compensatieregelingen opengesteld?

Wij zijn in afwachting van goedkeuring van beide compensatieregelingen door de Europese Commissie. Het is daarom nog niet bekend wanneer de compensatieregelingen openen. Zodra de openingsdatum bekend is, melden wij dit op deze website.

Hieronder kunt u zien hoe het proces tot en met openstelling van het BAR-loket voor het bedrijfsleven eruit ziet.

Proces BAR

Wat is de looptijd van beide compensatieregelingen?

We verwachten dat de looptijd van de compensatieregeling voor gemaakte kosten 4 maanden is. Voor de compensatieregeling voor nog te maken kosten verwachten we een looptijd van enkele weken.

Blijf op de hoogte: tegemoetkoming kosten

Abonneer u op de informatiemail om op de hoogte te blijven van deze regelingen.

Meld u ook aan voor het EU-Handelsprogramma

Doe ook mee aan het EU-Handelsprogramma. U krijgt dan kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding. Een unieke kans om uw internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Voor dit programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de BAR.

Meer weten?

Heeft u vragen over de BAR of deze compensatieregelingen?

Onze adviseurs helpen u graag verder

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?