Veelgestelde vragen SSEB - Innovatie
Dit zijn de antwoorden op veelgestelde vragen over SSEB Innovatie.
In een samenwerkingsverband mag alleen een onderneming de penvoerder zijn. Andere partijen zijn deelnemers aan het samenwerkingsverband. Alle partijen komen in aanmerking voor een deel van de subsidie. De penvoerder is verantwoordelijk voor de verdeling hiervan.
Nee, voor SSEB Innovatie komen alle Nederlandse ondernemingen in aanmerking. Dus ook samenwerkingsverbanden van ondernemingen of een ondernemer met een NGO of een onderzoeksinstelling. Het hoofddoel van de SSEB is om stikstofuitstoot, CO2 en fijnstof te verminderen in de bouwsector. In het projectplan laat de aanvrager zien hoe hij daaraan bijdraagt door het ontwikkelen en het in de praktijk testen van emissieloze bouwmachines.
De haalbaarheidssubsidie gaat op basis van 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Het is dan ook verstandig om direct na openstelling een aanvraag in te dienen. Zorg ervoor dat deze compleet is en voldoet aan alle eisen die de regeling stelt. De dag van indienen van een volledig ingevulde aanvraag is leidend voor de volgorde van subsidieverlening, niet het tijdstip op die dag. Ontvangen we op de dag dat het budget is uitgeput meerdere aanvragen? Dan bepalen we door loting wie subsidie krijgt.
De subsidie voor projecten experimentele ontwikkeling is een tender. Dit betekent dat we alle ingediende projecten punten geven op basis van rangschikkingscriteria. De beste projecten krijgen subsidie. Hierbij is het dus minder van belang om er snel bij te zijn (uiteraard wel voor de sluitingsdatum van 26 september 2023). Het is vooral belangrijk om een goed projectplan aan te leveren, compleet met alle gevraagde stukken. Bespreek uw plannen eventueel vooraf met een van onze adviseurs via het projectideeformulier. Kijk voor meer informatie op de pagina van SSEB Innovatie.
Nee, er is € 9 miljoen beschikbaar voor de projecten experimentele ontwikkeling. Ieder project krijgt maximaal € 1 miljoen subsidie. Dat betekent dus dat er geld beschikbaar is voor meer dan één project. De projecten met de meeste punten op basis van de rangschikkingscriteria krijgen subsidie.
Zowel voor een haalbaarheidsstudie als voor een project experimentele ontwikkeling stelt u een projectplan en een projectbegroting op. De formats hiervoor staan op SSEB Innovatie. Het is belangrijk om deze formats nauw te volgen en de punten in het plan zo goed mogelijk toe te lichten. Het projectplan vormt samen met de begroting de basis waarop aanvragen worden beoordeeld. U vindt er alles over in de Handleiding SSEB Innovatie (volgt binnenkort) op pagina van SSEB Innovatie.
Daarnaast voegt u ook een samenwerkingsovereenkomst toe als u het project in samenwerking uitvoert. En alle deelnemers aan het project dienen dan ook de penvoerder te machtigen. De ingevulde en ondertekende machtigingsformulieren voegt u ook toe. Mkb-bedrijven sturen ook een ingevulde mkb-toets mee.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat