Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Systeemintegratie (Smart Multi Commodity Energy Systems)

Gepubliceerd op:
3 september 2020
Laatst gecontroleerd op:
29 maart 2022

Systeemintegratie (SMCES) is een subsidieregeling voor onderzoek en/of ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten die zorgen dat het toekomstige energiesysteem veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. De regeling is voor netbeheerders, kennisinstellingen en bedrijven.

Budget en looptijd

Startdatum:
dinsdag 1 februari 2022
08:00 AM (CET)
Einddatum:
dinsdag 29 maart 2022
03:00 PM (CET)
Totaal budget:
€ 1.400.000

Deze regeling is een herpublicatie van de eerdere regeling Systeemintegratie 2020. U kunt in deze ronde alleen subsidie aanvragen voor slimme aansturingssystemen voor een Smart Multi-Commodity Energiesysteem (SMCES), programmalijn 2.

Deze regeling is op dit moment gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Programmalijn 2: SMCES

Deze programmalijn ondersteunt de controle van vernieuwende, slimme aansturingssystemen van Smart Multi-Commodity Energiesystemen (SMCES). Een SMCES richt zich op verschillende energiedragers (zoals elektriciteit, warmte, waterstof, groen gas) en energie-infrastructuren. Zowel voor de opslag als het opwekken van energie. Een SMCES doet dit zodanig dat vraag en aanbod continu op elkaar worden afgestemd, zowel voor huishoudens als voor de industrie. De slimme aansturingssystemen moeten aantonen dat een SMCES goed werkt.

Voorwaarden

Uw project moet passen in de beschrijving van de programmalijn en doelstelling van de subsidieregeling Systeemintegratie 2022 (SMCES). De belangrijkste voorwaarden hebben we voor u op een rij gezet.

Bekijk de voorwaarden voor programmalijn 2 (SMCES)

De algemene voorwaarden van alle Topsector Energieregelingen staan in de onderstaande links. Raadpleeg ook de handleiding Systeemintegratie Systeemintegratie 2022:

    In opdracht van:
    • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
    Bent u tevreden over deze pagina?