Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg - Krimpen aan den IJssel of Crayestein
Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt door de veelheid aan (duurzaam opgewekte) elektriciteit komt er een extra hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein. TenneT is de initiatiefnemer van dit project en verantwoordelijk voor realisatie van de hoogspanningsverbinding. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) is bevoegd gezag en coördineert de besluitvorming.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.tennet.eu.
Waarom een nieuwe hoogspanningsverbinding?
De energietransitie is in volle gang. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aanpassing van ons elektriciteitsnetwerk. Op veel plekken in Nederland wordt op dit moment al gewerkt aan uitbreiding van bestaande of de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen. Zo voorkomen we dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. In 2030 dreigt er op de hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel een knelpunt te ontstaan. Daarom is het nodig om een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations in Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of tussen hoogspanningsstations Geertruidenberg en Crayestein te bouwen.
Stand van zaken
Er zijn 10 routes in beeld voor de hoogspanningsverbinding. Deze worden momenteel onderzocht op verschillende (milieu)aspecten. Op 8 februari 2024 is vastgesteld wat er precies wordt onderzocht. Dat vindt u hieronder in het document ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’. De inspraakperiode die hieraan voorafging en het advies van de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage hebben veel waardevolle informatie opgeleverd voor de uitwerking van de 10 routes. Er was echter geen aanleiding de routes aan te passen. Dit is onderbouwd in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (bijlage: Notitie Aangedragen Alternatieven). Alle ingediende reacties en de beantwoording daarvan vindt u in de ‘Nota van Antwoord’.
Wat gebeurt er hierna?
De voorbereiding voor de hoogspanningsverbinding bestaat uit 2 fasen: de verkenningsfase en de planuitwerkingsfase. Momenteel bevindt het project zich in de verkenningsfase. Hieronder vindt u per fase meer informatie.
Momenteel worden de milieueffecten van alle mogelijke routes onderzocht. Ook wordt per route bekeken wat de effecten zijn op het gebied van kosten, omgeving, techniek en andere gebiedsontwikkelingen. Al deze thema’s worden uitgewerkt in een document genaamd ‘Integrale effectenanalyse’ (IEA), met het milieueffectrapport als bijlage.
Op basis van deze Integrale effectenanalyse kan er getrechterd worden naar één route. Begin 2026 wordt deze voorkeursroute gepubliceerd in een document genaamd de ‘ontwerp-voorkeursbeslissing’. Het is mogelijk om op deze ontwerp-voorkeursbeslissing te reageren. Op basis van alle ingediende reacties en het advies van betrokken overheden stelt de minister van Klimaat en Groene Groei naar verwachting in de eerste helft van 2026 de voorkeursbeslissing vast. Daarmee geeft de minister aan dat het project zich voortaan focust op de uitwerking van deze route.
Na afronding van de verkenning kan de gekozen route worden uitgewerkt. Dat begint met een nieuwe milieueffectrapportage, die in meer detail beschrijft wat de effecten van deze specifieke route zijn op het milieu. Het milieueffectrapport wordt samen met het ontwerp-projectbesluit beschikbaar gesteld voor inspraak. Dit zal naar verwachting zijn in 2027.
Op basis van deze laatste inspraak van belanghebbenden wordt er een Projectbesluit genomen. Het Projectbesluit maakt het voor het Rijk mogelijk om de fysieke leefomgeving te wijzigen, en dus het energieproject te realiseren. Er kan dan alleen nog door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Het projectbesluit staat gepland rond 2027.
Iedere formele stap wordt aangekondigd door middel van een kennisgeving in onder andere in de Staatscourant, lokale huis-aan-huisbladen, via provincie- en gemeentekanalen en in de nieuwsbrief van TenneT.
Webinar
Op 2 mei 2023 hebben het ministerie van EZK en TenneT een webinar georganiseerd.
Participatieplan
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en TenneT vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode. Het huidige participatieplan gaat over de periode tot de publicatie van het milieueffectrapport (MER) en de Integrale effectenanalyse (IEA).
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Van 26 mei tot en met 6 juli 2023 heeft de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen voor de milieueffectrapportage voor dit project. In die periode was het mogelijk om een zienswijze in te dienen. Op de concept-NRD zijn in totaal 699 zienswijzen binnengekomen. Op basis hiervan en op basis van advies van regionale overheden en van de commissie voor de milieueffectrapportage is de definitieve NRD vastgesteld. De ingediende zienswijzen en de antwoorden op deze zienswijzen kunt u lezen in de Nota van Antwoord.
Van 13 januari tot en met 23 februari 2023 hebben het Voornemen en voorstel voor participatie van dit project ter inzage gelegen. In die periode was het mogelijk om te reageren. De reacties zijn samengevoegd in de inspraakbundel en worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Er zijn in totaal 373 reacties binnengekomen. De reacties zijn betrokken bij het opstellen van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). De antwoorden op de reacties kunt u lezen in de reactienota.
Reactienota Voornemen en voorstel voor participatie - HSV 380 kV Geertruidenberg - Krimpen of Crayestein
Voornemen en voorstel voor participatie - HSV 380 kV Geertruidenberg - Krimpen of Crayestein
Inspraakbundel Voornemen en voorstel voor participatie - HSV 380 kV Geertruidenberg - Krimpen of Crayestein