Erkenning fokkerijorganisaties
Heeft u een fokkerijorganisatie? Zoals een stamboekvereniging of fokkerijgroepering. Dan kunt u een erkenning aanvragen en fokprogramma’s uitvoeren. Kijk of u aan de voorwaarden voldoet en hoe u een erkenning aanvraagt.
Doel en voordelen van een erkenning
Het doel van een erkenning is om alle erkende organisaties op dezelfde manier te laten werken. Er gelden regels als er iets verandert in bijvoorbeeld het fokprogramma of het geografisch gebied. Ook mag u voor de handel in de Europese Unie (EU) alleen zoötechnische certificaten uitgeven volgens een afgesproken model.
Het voordeel van een erkenning is het makkelijker maken van de handel. In alle lidstaten van de EU gelden dezelfde regels voor handel in raszuivere dieren. En voor levende producten daarvan, zoals sperma, eicellen en embryo’s.
Voor wie
Stamboekverenigingen en fokkerijgroeperingen kunnen een erkenning aanvragen. U bent niet verplicht om dit te doen. U mag een stamboek of fokregister bijhouden zonder een erkenning. Wilt u voor raszuivere dieren zoötechnische certificaten afgeven? Dan moet u wel een erkenning hebben. Meer informatie leest u op Zoötechnische certificaten.
Voor welke diersoorten
Stamboekverenigingen kunnen een erkenning aanvragen voor raszuivere:
- paarden
- ezels
- varkens
- schapen
- geiten
- runderen
- buffels
Fokkerijgroeperingen kunnen een erkenning aanvragen voor hybride varkens.
Voorwaarden
Om een erkenning te krijgen houdt u zich aan de volgende voorwaarden:
- Uw organisatie staat ingeschreven bij de KVK en het hoofdkantoor is in Nederland.
- Uw organisatie heeft een huishoudelijk reglement. Hierin staan de rechten en plichten van de organisatie en van de fokkers. In het huishoudelijk reglement staat ook een artikel over geschillen.
- Uw organisatie heeft tenminste één goedgekeurd fokprogramma. Hieronder vallen genoeg fokdieren. Ook zijn er genoeg fokkers om het fokprogramma uit te voeren. Het fokprogramma stuurt u naar ons toe voor goedkeuring. U heeft een goedgekeurd fokprogramma nodig om een definitieve erkenning te krijgen.
- Uw organisatie heeft geschikte faciliteiten, apparaten en medewerkers om de taken uit het fokprogramma uit te voeren.
- Uw organisatie controleert de afstamming van de fokdieren. Ook verzamelt u gegevens over de fokdieren.
Aanvragen
De erkenning gaat over de manier waarop uw fokkerij werkt. U vraagt die daarom aan op naam van de organisatie. U logt hiervoor in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.
Vraagt u voor de eerste keer een erkenning aan? Neem dan contact met ons op, voordat u de aanvraag indient. Een aanvraag doen is veel werk. Samen bekijken wij of uw organisatie in aanmerking komt.
Wij nemen alleen complete aanvragen in behandeling. Stuur daarom ook het formulier Fokprogramma fokkerijorganisaties naar ons op. Hierover leest u meer op Fokprogramma’s.
Bijlagen bij uw aanvraag
Stuur samen met uw aanvraag de volgende bijlagen naar ons toe:
De statuten van uw organisatie zijn in het Nederlands en goedgekeurd door de notaris.
Het huishoudelijk reglement vermeldt in ieder geval:
- De rechten en plichten van fokkers en/of leden die meedoen aan het fokprogramma. U leest op Overige informatie voor fokkerijorganisaties welke rechten in ieder geval in het huishoudelijk reglement moeten staan.
- Hoe u een verschil van mening (geschillen) tussen fokkers met elkaar of met uw organisatie behandelt. U mag dit ook in een apart geschillenreglement opnemen. U verwijst daar dan naar in het huishoudelijk reglement.
Het huishoudelijk reglement zorgt ervoor dat fokkers die deelnemen aan een fokprogramma op dezelfde manier behandeld worden. Fokkers hebben hierdoor het recht om:
- vrij te kiezen bij het selecteren en fokken van hun fokdieren;
- de nakomelingen van die fokdieren in te schrijven in het stamboek of fokregister;
- eigenaar van hun fokdieren te zijn.
Een geschillenreglement zorgt ervoor dat alle leden, fokkers en aangeslotenen dezelfde behandeling krijgen. Staat de afhandeling van geschillen in het huishoudelijk reglement? Dan hoeft u geen apart geschillenreglement te hebben.
In het verslag staat in ieder geval:
- het beleid van de organisatie
- de manier van communiceren met de leden
- het aantal aanwezige leden op de jaarlijkse algemene ledenvergadering
De penningmeester stelt het financieel verslag op. Het financieel verslag mag een onderdeel van het jaarverslag zijn. Is uw organisatie een vereniging? Dan stellen de leden het financieel jaarverslag vast. In het verslag staat tenminste één resultatenrekening over het afgelopen jaar. En een begroting voor het volgende jaar.
Het bestuur stelt het jaarverslag op. In het jaarverslag staat in ieder geval:
- een uitleg van uw organisatie over wat er in het afgelopen jaar is gebeurd
- een profiel van uw organisatie
- een toekomstvisie
- cijfers over uw organisatie
In het ledenblad legt u uit hoe uw organisatie werkt en welke activiteiten u uitvoert.
Na uw aanvraag
Na het versturen van uw erkenningsaanvraag krijgt u direct een ontvangstbevestiging.
Controle eerste aanvraag
Wij controleren of uw aanvraag compleet is en of u alle bijlagen heeft meegestuurd. Is uw aanvraag niet compleet? Dan krijgt u daarover binnen 2 weken een brief van ons. In de brief staat wat er ontbreekt en wanneer u deze informatie moet toesturen. Ontvangen wij deze informatie opnieuw niet of niet compleet? Dan nemen we de aanvraag niet in behandeling. U krijgt daarover ook een brief van ons.
Controle door de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert alle fokkerijorganisaties die voor het eerst een erkenning aanvragen. Hebben wij uw aanvraag ontvangen? Dan neemt de NVWA contact met u op om een afspraak te maken voor een controle. Zij maken een rapport van dit bezoek en sturen dit naar ons toe. De conclusie uit het rapport nemen wij mee in onze beoordeling van uw erkenningsaanvraag.
Beslissing
U krijgt binnen 20 weken na de ontvangst van uw volledige aanvraag een beslissing op uw aanvraag. Als wij uw aanvraag afwijzen leggen we in de beslisbrief uit waarom. Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u bezwaar maken. Hoe u dit kunt doen, leest u in de beslisbrief.
Erkenning terugdringen TSE-gevoeligheid
Een schapenstamboek of fokkerijorganisatie kan bij ons een erkenning aanvragen voor een fokprogramma om TSE-gevoeligheid terug te dringen. Houdt u schapen? En neemt u deel aan een goedgekeurd fokprogramma voor het terugdringen van TSE-gevoeligheid? U kunt bij ons een erkenning aanvragen voor uw TSE-resistente schapenkoppel. Op Erkenning terugdringen TSE-gevoeligheid leest u de voorwaarden en hoe erkenning aanvraagt.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur