Zakelijke kansen in Bulgarije

Gepubliceerd op:
4 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
20 mei 2021

De economie van Bulgarije biedt kansen in verschillende sectoren, waaronder de landbouw. Waar liggen de beste kansen voor u?

Op deze pagina staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs kunnen u helpen bij marktverkenning en het vinden van de juiste zakenpartners en kansen. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Bulgaarse markt.

Landbouw

Door het gunstige weer en de vruchtbare grond in Bulgarije biedt de landbouwsector goede kansen voor Nederlandse ondernemers. Bulgaarse landbouwers zijn erg geïnteresseerd in Nederlandse kennis en technologie. Daarnaast investeert de EU via het Rural Development Programme in 2021 en 2022 bijna € 887 miljoen in de Bulgaarse landbouwsector.

Er liggen bijvoorbeeld kansen voor Nederlandse bedrijven op het vlak van:

 • voedselproductie professionaliseren, waaronder eiwitgewassen;
 • (landbouw)infrastructuur versterken;
 • steden vergroenen met hulp van tuinbouw;
 • platteland duurzaam ontwikkelen.

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

De ICT is een van de snelstgroeiende sectoren in Bulgarije. Vooral softwareontwikkeling doet het goed. Veel Bulgaarse ICT-bedrijven richten zich op de export hiervan. Hoewel een recent tekort aan software engineers de groei remt, stimuleert financiering vanuit de EU het mkb in deze sector. Zo is het programma 'Innovations and Competitiveness' met een budget van € 1,6 miljard deels gericht op de ICT-sector. Dit kan het aantal werknemers weer laten groeien.

Belangrijke ICT-hotspots zijn de steden Sofia, Plovdiv, Varna en Burgas. Er liggen onder meer kansen op het vlak van:

 • investeringen in innovatie en Research & Development;
 • samenwerking in onderzoek en introducties van nieuwe verdienmodellen;
 • digitalisering van (kleine) bedrijven, waaronder online betaalsystemen voor het mkb en informatiebeveiligingssystemen;
 • ondersteuning voor innovatieve start-ups in (medium)hightechsectoren;
 • bezorgdiensten (voor e-commerce), zowel last-mile als over de grens.

Stimulering door de overheid

De Bulgaarse overheid wil voor de ICT-sector financiering toegankelijker maken en investeringen stimuleren. Niet alleen voor subsectoren zoals digitale infrastructuur en cyberveiligheid, maar ook voor andere sectoren zoals transport en gezondheidszorg. Lees er meer over in het rapport Digital transformation of Bulgaria for the period 2020-2030 (pdf) op de website van het Bulgaarse ministerie van Transport en ICT.

Infrastructuur, transport en logistiek

De infrastructuur in Bulgarije kan zich nog volop ontwikkelen. Hiervoor zijn EU-fondsen beschikbaar. Het land heeft een interessante ligging voor transportdiensten en kent verschillende belangrijke transportroutes. Deze routes geven gemakkelijke toegang tot markten in Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Er is onder meer behoefte aan nieuwe logistieke centra en magazijnen.

Verder wil de Bulgaarse overheid zich tussen 2021 en 2027 richten op een aantal specifieke transportprojecten. Dit is te lezen op de website van het Bulgaarse ministerie van Transport en ICT. De plannen bieden kansen op het gebied van:

 • ontwikkelen van intermodale transportverbindingen;
 • verkeersmanagement en veiligheidsverbeteringen;
 • intelligente transportsystemen;
 • bouw van belangrijke wegen en sporen.

Kansen voor uw sector in Bulgarije

Behalve in bovengenoemde sectoren, liggen er in Bulgarije nog meer kansen in onder meer:

 • uitbesteding van bedrijfsprocessen (Business Process Outsourcing - BPO);
 • chemie en farmaceutica;
 • elektrotechniek en elektronica;
 • auto-industrie en machinebouw;
 • gezondheidszorg en medische diensten;
 • toerisme.

Meer weten, of benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Marktrapporten Bulgarije

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Ook wij publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Bulgarije. Op dit moment zijn er helaas geen actuele marktrapporten beschikbaar.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?