Zakendoen in Burundi

Gepubliceerd op:
24 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2022

Burundi is een klein Afrikaans land met een bescheiden economie. Toch liggen er kansen op zakelijk gebied. Maar hoe doet u zaken in Burundi? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Burundi.

Burundi

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Burundi? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van zakendoen in Burundi een succes te maken.

Let op: op dit moment geldt een aantal sancties tegen Burundi.

Inwoners en maatschappij van Burundi

Het land dat we nu kennen als Burundi werd in 1962 onafhankelijk van België en ging zelfstandig verder als koninkrijk. Dat koninkrijk hield echter niet lang stand. In 1966 werd de monarchie omver geworpen, waarna Burundi een republiek werd. De decennia die daarop volgden werden gekenmerkt door politieke onrust, staatsgrepen en burgeroorlog. Na 2005 werd het relatief rustig in Burundi, hoewel de verkiezingen in 2015 wel weer onrustig verliepen. In 2020 waren er nieuwe verkiezingen.

Tegenwoordig is Burundi een presidentiële republiek met zo’n 10,5 miljoen inwoners (2016). Hoewel Burundi een dichtbevolkt land is, woont maar een klein deel ervan in stedelijk gebied. Bijna 1 miljoen mensen wonen in hoofdstad Gitega. De Hutu's vormen verreweg de grootste etnische groep (85%) met de Tutsi's als flinke minderheid (14%). Bijna iedereen in Burundi spreekt de officiële landstaal Kirundi, al kan lang niet iedereen het lezen en schrijven. De grootste religie is het katholicisme (ruim 60%) met het protestantisme als flinke minderheid (bijna een kwart van de bevolking).

Burundi is een straatarm land met grote maatschappelijke problemen. Een enorm hoog geboortecijfer, voedselonzekerheid en armoede zijn daar een paar van. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Burundi op de 185e plaats (2020).

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Burundi kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. Zo gelden er sancties waar u zich aan moet houden. Maar u moet er ook goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Burundi

De economie van Burundi is sterk afhankelijk van buitenlandse steun. Het land is voornamelijk agrarisch, waarbij zo'n 80% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Burundi heeft ook een grote informele sector. Lees er meer over in het Franstalige rapport Etude sur le secteur informel au Burundi (pdf).

Belangrijkste exportproducten zijn koffie en thee. Burundi is sinds 2009 lid van de East African Community, een economisch, politiek en sociaal samenwerkingsverband van 6 Afrikaanse landen.

De economie van Burundi is de laatste jaren gestabiliseerd, met meestal een kleine groei. De groei is sterk afhankelijk van externe factoren, zoals internationale marktprijzen, droogte en overstromingen. De groei wordt beperkt door zaken als corruptie, een laag opleidingsniveau en slechte infrastructuur.

Toch zit er volgens de African Development Bank (AfDB) wel potentie in de Burundese economie. Vooral delfstoffen (kalksteen, nikkel, coltan), hydro-elektriciteit en havenactiviteiten bieden kansen.

Recente economische ontwikkelingen

De economie van Burundi is hard geraakt door de coronapandemie en de economische gevolgen ervan. In 2019 groeide de economie nog 4,1% en in 2020 kromp de economie met 3,3%. De koffie- en theeprijzen daalden ook. De inflatie steeg naar bijna 7% in 2020. Lees de analyse van de African Development Bank (maart 2021) voor meer informatie. De informatie over Burundi staat op pagina 115.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Burundi

Voor Nederland staat Burundi op nummer 181 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021), een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Tadzjikistan, Fiji en Laos. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Burundi € 11,0 miljoen.

Bekijk ook het rapport Handelscijfers Burundi - Nederland uit maart 2023 hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Burundi, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Burundi.

Handelsrelatie EU - Burundi

Burundi valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Burundi

Aanbestedingen en kansrijke sectoren

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Burundi. Op de website iGuideBurundi vindt u beschrijvingen van de belangrijkste sectoren in Burundi.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Burundi? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Maritieme handel rondom het Tanganyikameer

Het Tanganyikameer is van groot economisch belang in Oost-Afrika. Vooral voor de landen die grenzen aan het meer: Zambia, DR Congo, Tanzania en Burundi. Met verbeterde en duurzame infrastructuur (transportcorridors) kan de maritieme handel rondom het Tanganyikameer zich ontwikkelen.

Lees bovenstaande rapporten of bekijk de video hieronder.

Ondernemen in Burundi

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Burundi. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Burundi staat op plaats 166 in de Ease of Doing Business ranking (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Burundi mogelijk zijn.

Sancties

Op dit moment geldt een aantal sancties tegen Burundi. Die sancties zijn gericht tegen een klein aantal personen en bevatten daarnaast beperkingen op Nederlandse ontwikkelingsgelden naar Burundi. De kans dat deze sancties invloed hebben op uw handel met Burundi is zeer klein.

Exportregels voor Burundi

Certificate of Conformity

In Burundi zijn er Import Verificatie Programma's. Deze programma's vereisen, naast de gebruikelijke exportdocumenten, een zogenaamd Certificate of Conformity. SGS Nederland geeft deze af. Meer informatie over Burundi vindt u op de Engelstalige website van SGS.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Burundi is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bujumbura staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Burundi.

Meer weten?

 

Vragen over ondernemen in Burundi?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?