Zakenpartners vinden in China

Gepubliceerd op:
5 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 april 2024

Zoekt u een zakenpartner in China? Zowel vanuit Nederland als in China kunt u mogelijke zakenpartners vinden. Wij geven u een aantal tips en aandachtspunten. U kunt ook altijd een adviesgesprek met ons inplannen.

Goed om te weten: China Business Tool

Gaat u voor het eerst zakendoen met een Chinese zakenpartner? Doorloop dan de China Business Tool – Be Aware & Prepare. Deze tool bevat informatie over alles wat met zakendoen in China te maken heeft. Van verschil in zakencultuur tot bescherming van intellectueel eigendom.

Start de China Business Tool

Zakenpartners vinden vanuit Nederland

Tip 1: Vraag Zakenpartnersupport Op Maat aan

Zakenpartnersupport Op Maat is een laagdrempelige manier om zakenpartners te vinden. Deze dienst voeren wij uit samen met de ambassade, consulaten en NBSO's in China. Zij hebben enorm veel kennis van de lokale markten en kunnen u ook in contact brengen met gespecialiseerde adviseurs in China.

Samen zoeken wij naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners; afhankelijk van wat bij uw verzoek past.

Heeft u zelf al een zakenpartner op het oog? Dan kunnen wij diens registratiestatus checken. Wij kijken na of, hoe en waar het bedrijf geregistreerd staat in China.

Vraag een intakegesprek aan

Tip 2: Gebruik de zakenpartnerdatabank van EEN

Het Enterprise Europe Network (EEN) is een netwerk dat door de Europese Commissie is opgezet. Het doel is om mkb'ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie.

EEN heeft een database met profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt in deze database ook zelf een profiel aanmaken en een eigen samenwerkingsverzoek opnemen. Dit kunt u samen met een adviseur van EEN Nederland uitwerken.

Lees meer over de zakenpartnerdatabank van EEN

Tip 3: Online zakendoen

U kunt ook online zakendoen. Let er wel altijd op dat uw Chinese afnemer een import- of exportvergunning heeft. Heeft de afnemer deze vergunning niet, dan moet een andere bevoegde Chinese onderneming de goederen im- of exporteren. Let op: daarbij geldt vaak dat wanneer een deal te mooi is om waar te zijn, dat ook zo is. U vindt meer informatie in de China business tool – be aware & prepare.

Maakt u een zakenreis naar China? Nederlandse reizigers kunnen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 zonder visum naar China reizen. Dat geldt ook voor zakelijke reizen en doorreizen. Het gaat om een verblijf van maximaal 15 dagen.

Lees het volledige reisadvies voor China op Nederlandwereldwijd.nl.

Zakenpartners vinden in China

Tip 1: Bezoek een handelsbeurs

In China worden jaarlijks honderden tentoonstellingen en beurzen georganiseerd. Het is een goede plek om contacten te leggen én u te oriënteren op de Chinese markt.

Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Er zijn verschillende grote beurzen in China, zoals:

Een handige overzichtsgids van handelsbeurzen in China vindt u op de website van het EU SME Centre. Om de gids te downloaden, dient u een (gratis) account aan te maken.

Verschillende andere internationale websites bieden ook een overzicht van sectorgeoriënteerde beurzen. Enkele voorbeelden zijn:

Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen. 

Tip 2: Houd rekening met risico's

Als u gaat zakendoen in China, mag u ervan uitgaan dat de meeste Chinese ondernemers te goeder trouw zijn. Helaas wordt er soms ook misbruik gemaakt van buitenlandse belangstelling voor de Chinese markt en dat u onbekend kunt zijn met Chinese wet- en regelgeving. Vaak geldt dat wanneer een deal te mooi is om waar te zijn, dat ook zo is. 

Bereid u dus goed voor:

Tip 3: Bescherm uw intellectueel eigendom

China heeft een eigen rechtssysteem. Dit betekent dat wanneer uw rechten in Europa zijn vastgelegd, deze niet automatisch ook voor China gelden. Daarnaast geldt een first-to-file-systeem, waarbij uw merknaam en product alleen beschermd zijn wanneer deze in China geregistreerd staan. De rechthebbende is degene die het product, de kennis, uitvinding of merknaam als eerste in China heeft geregistreerd. 

Onze adviezen:

  • Lees de IP-factsheet (pdf) goed door zodat u weet wat de risico's zijn.
  • De EU Helpdesk in Peking is gespecialiseerd in de bescherming van Europese bedrijven op het gebied van intellectueel eigendom in China. De Helpdesk biedt u veel gratis informatie over intellectueeleigendomsrecht in China en advies op maat van juridisch specialisten. 
  • Voor een introductie in intellectueel eigendom in China volgt u de gratis e-learning van de International Business Academy.
  • RVO, de Nederlandse ambassade, consulaten en NBSO's in China beschikken over juridische kennis en een netwerk met juridisch specialisten. Neem gerust contact op om veilig en goed voorbereid zaken te doen in China.

Tip 4: Houd rekening met cultuurverschillen

De Chinese zakencultuur en zakelijke etiquette zijn heel anders dan in Nederland of andere Westerse landen. We raden u dan ook sterk aan om u te verdiepen in de Chinese zakencultuur, voordat u er gaat zakendoen. Onze zakelijke do's-and-don'ts voor China helpen u daarbij op weg.

Neem contact met ons op

Een geschikte zakenpartner vinden kost tijd en onderzoek. RVO denkt graag met u mee! Plan een adviesgesprek met ons. Samen kijken we dan welke zakenpartners het beste passen bij uw bedrijf.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?