Zakenpartners vinden in China
Zoekt u een zakenpartner in China? Zowel vanuit Nederland als in China kunt u mogelijke zakenpartners vinden. Wij geven u een aantal tips en aandachtspunten. U kunt ook altijd een adviesgesprek met ons inplannen.
Goed om te weten: China Business Tool
Gaat u voor het eerst zakendoen met een Chinese zakenpartner? Doorloop dan de China Business Tool – Be Aware & Prepare. Deze tool bevat informatie over alles wat met zakendoen in China te maken heeft. Van verschil in zakencultuur tot bescherming van intellectueel eigendom.
Zakenpartners vinden vanuit Nederland
Tip 1: Neem contact op met RVO voor advies op maat
Onze adviseurs staan voor u klaar. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen over zakenpartners aan hen voorleggen. Afhankelijk van wat bij uw verzoek past, zoeken wij samen naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners.
Heeft u zelf al een zakenpartner op het oog? Dan kunnen wij diens registratiestatus checken. Wij kijken na of, hoe en waar het bedrijf geregistreerd staat in China.
Tip 2: Gebruik de zakenpartnerdatabank van EEN
Het Enterprise Europe Network (EEN) is een netwerk dat door de Europese Commissie is opgezet. Het doel is om mkb'ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie.
EEN heeft een database met profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt in deze database ook zelf een profiel aanmaken en een eigen samenwerkingsverzoek opnemen. Dit kunt u samen met een adviseur van EEN Nederland uitwerken.
Lees meer over de zakenpartnerdatabank van EEN
Tip 3: Online zakendoen
U kunt ook online zakendoen. Let er wel altijd op dat uw Chinese afnemer een import- of exportvergunning heeft. Heeft de afnemer deze vergunning niet, dan moet een andere bevoegde Chinese onderneming de goederen im- of exporteren. Let op: daarbij geldt vaak dat wanneer een deal te mooi is om waar te zijn, dat ook zo is. U vindt meer informatie in de China business tool – be aware & prepare.
Maakt u een zakenreis naar China?
Nederlandse reizigers kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum naar China reizen. Dat geldt ook voor zakelijke reizen en doorreizen. Het gaat om een verblijf van maximaal 15 dagen.
Lees het volledige reisadvies voor China op Nederlandwereldwijd.nl (meer informatie over de visumvrijstelling vindt u onder 'Reisvoorbereiding').
Zakenpartners vinden in China
Tip 1: Bezoek een handelsbeurs
In China worden jaarlijks honderden tentoonstellingen en beurzen georganiseerd. Het is een goede plek om contacten te leggen én u te oriënteren op de Chinese markt.
Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Er zijn verschillende grote beurzen in China, zoals:
- China Wind Power (windenergie) in Beijing
- Hortiflorexpo IPM (tuinbouw) afwisselend Beijing en Shanghai
- China Aid (gezondheidszorg) in Shanghai
- SIAL (voeding, levensmiddelen) in Shanghai en Shenzhen
- SCM Fair (transport en logistiek) in Shenzhen
- World Conference on Floating Solutions (Architectuur, Engineering, Maritiem) in Hongkong
Een handige overzichtsgids van handelsbeurzen in China vindt u op de website van het EU SME Centre. Om de gids te downloaden, dient u een (gratis) account aan te maken.
Verschillende andere internationale websites bieden ook een overzicht van sectorgeoriënteerde beurzen. Enkele voorbeelden zijn:
Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.
Tip 2: Houd rekening met risico's
Als u gaat zakendoen in China, mag u ervan uitgaan dat de meeste Chinese ondernemers te goeder trouw zijn. Helaas wordt er soms ook misbruik gemaakt van buitenlandse belangstelling voor de Chinese markt en dat u onbekend kunt zijn met Chinese wet- en regelgeving. Vaak geldt dat wanneer een deal te mooi is om waar te zijn, dat ook zo is.
Bereid u dus goed voor:
- Maak uzelf weerbaar tegen de risico's - bekijk onze informatie over Weerbaar Ondernemen.
- De informatiefolder van de AIVD helpt u voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Ook biedt de AIVD informatie om het risico op (digitale) spionage te verkleinen.
Tip 3: Bescherm uw intellectueel eigendom
China heeft een eigen rechtssysteem. Dit betekent dat wanneer uw rechten in Europa zijn vastgelegd, deze niet automatisch ook voor China gelden. Daarnaast geldt een first-to-file-systeem, waarbij uw merknaam en product alleen beschermd zijn wanneer deze in China geregistreerd staan. De rechthebbende is degene die het product, de kennis, uitvinding of merknaam als eerste in China heeft geregistreerd.
Onze adviezen:
- Lees de IP-factsheet (pdf) goed door zodat u weet wat de risico's zijn.
- De EU Helpdesk in Peking is gespecialiseerd in de bescherming van Europese bedrijven op het gebied van intellectueel eigendom in China. De Helpdesk biedt u veel gratis informatie over intellectueeleigendomsrecht in China en advies op maat van juridisch specialisten.
- Voor een introductie in intellectueel eigendom in China volgt u de gratis e-learning van de International Business Academy.
- RVO, de Nederlandse ambassade, consulaten en NBSO's in China beschikken over juridische kennis en een netwerk met juridisch specialisten. Neem gerust contact op om veilig en goed voorbereid zaken te doen in China.
Tip 4: Houd rekening met cultuurverschillen
De Chinese zakencultuur en zakelijke etiquette zijn heel anders dan in Nederland of andere Westerse landen. We raden u dan ook sterk aan om u te verdiepen in de Chinese zakencultuur, voordat u er gaat zakendoen. Onze zakelijke do's-and-don'ts voor China helpen u daarbij op weg.
Een belangrijk verschil tussen Nederland en China is het opbouwen van zakelijke vertrouwensrelaties. Lees meer over het winnen van vertrouwen bij uw Chinese zakenpartners.
Neem contact met ons op
Een geschikte zakenpartner vinden kost tijd en onderzoek. RVO denkt graag met u mee! Plan een adviesgesprek met ons. Samen kijken we dan welke zakenpartners het beste passen bij uw bedrijf.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken