Zakenpartners vinden in China

Gepubliceerd op:
5 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2021

Zoekt u een zakenpartner in China? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn en hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Plan een adviesgesprek met ons! Dan gaan we samen op zoek naar mogelijke zakenpartners voor uw bedrijf.

Verken de markt op een handelsbeurs

China organiseert jaarlijks enkele honderden tentoonstellingen en beurzen. Een Chinese vakbeurs is niet de plaats waar kopers en verkopers onderhandelen. Bovendien plaatst men daar zelden orders. Een beurs is wel de plek om contacten te leggen én om u te oriënteren op de Chinese markt.

Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Wilt u hierover persoonlijk advies op maat? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.

U kunt ook zelf op zoek gaan naar interessante beurzen. Bijvoorbeeld via websites met overzichten van internationale vakbeurzen. Enkele voorbeelden zijn:

Kies uit een databank met duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • Agenten
  • Distributeurs
  • Productiepartners
  • Partners voor technologische ontwikkeling
  • Partners voor licentieovereenkomsten
  • Partners voor research & development

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste zakenpartners.

Goed om te weten als u zakendoet met China

Als u voor het eerst zakendoet met een Chinese zakenpartner, is het goed om u te verdiepen in de Chinese manier van zakendoen. Hieronder vindt u handige informatie.

Agent, importeur en distributeur

Het is moeilijk om de Chinese markt te betreden zonder dat iemand u vertegenwoordigt. Het is dan ook het overwegen waard om met een tussenpersoon te werken. Het onderscheid tussen de verschillende soorten tussenpersonen die u kunt inschakelen (denk aan een handelsagent, importeur of distributeur) is klein en soms onduidelijk.

Zakendoen met China hoeft echter niet per se via een agent of distributeur. U kunt ook uw bedrijf in China vestigen of direct leveren aan een producent. Bovendien kunt u direct verkopen aan consumenten en bedrijven via online verkoopkanalen. Let er wel altijd op dat uw Chinese afnemer een import- of exportvergunning heeft. Heeft hij deze vergunning niet, dan moet een andere bevoegde Chinese onderneming de goederen im- of exporteren.

Chinese zakencultuur

Verdiep u ook in de Chinese zakencultuur voordat u in zee gaat met een Chinese zakenpartner. Onze zakelijke do’s-and-don’ts voor China helpen u daarbij op weg.

Handelsgeschillen en oplichtingspraktijken

Als u gaat zakendoen in China mag u ervan uitgaan dat de meeste Chinese ondernemers te goeder trouw zijn. Helaas wordt er soms ook misbruik gemaakt van de grote buitenlandse belangstelling voor de Chinese markt.

Nederland wereldwijd biedt meer informatie over handelsgeschillen en oplichtingspraktijken in China.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?