Zakelijke kansen in Ierland

Gepubliceerd op:
24 oktober 2012
Laatst gecontroleerd op:
8 december 2020

De economie van Ierland biedt zakelijke mogelijkheden in verschillende sectoren. Waar liggen de meeste kansen voor u?

De adviseurs van RVO kunnen u helpen de markt te verkennen, en kansen en de juiste zakenpartners te vinden. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Ierse markt. Neem contact op met onze adviseurs. Of kijk wat de Nederlandse ambassade voor u kan betekenen bij het zoeken naar interessante investeringsprojecten. Ook helpt de ambassadeu aan de juiste contacten bij Ierse overheidsinstanties en brancheorganisaties.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wat kan Brexit voor u betekenen?

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan invloed hebben op de Ierse economie en handel. Dit kan ook uw activiteiten raken. Voor sommige sectoren kunnen er nieuwe zakelijke kansen ontstaan in Ierland. Volg de ontwikkelingen en analyses. Wilt u meer weten over de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf? Doe dan de Brexit Impact Scan.

Transport en logistiek

De Ierse overheid is van plan veel te investeren in de sectoren transport en logistiek, vooral in maritieme infrastructuur. Tegelijkertijd zorgt Brexit voor ontwikkelingen die zakelijke kansen kunnen creëren. Hieronder lichten we 2 concrete kansen voor u uit.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van de Ierse transport en logistiek? Wij kunnen u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies.

Logistiek

Ongeveer 2 van de 3 Ierse exporteurs vervoeren hun producten via het Verenigd Koninkrijk naar afzetmarkten op het Europese continent. Het lijkt erop dat dit door Brexit moeilijker zal worden. Daarom kijkt Ierland naar alternatieve routes. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven op het gebied van:

 • doorvoer van Ierse goederen;
 • distributiecentra/warehousing;
 • ontwikkeling van douanetechnieken en -faciliteiten;
 • automatiseringssystemen;
 • dienstverlening op het vlak van douaneformaliteiten.

Wilt u verder lezen? Ons kansendossier Transport- en Logistieksector Ierland: kansen Post-Brexit (pdf) gaat dieper in op bovenstaande kansen en ontwikkelingen.

Maritieme infrastructuur: havenontwikkeling

Havens zijn in de eilandstaat Ierland, erg belangrijk voor internationaal transport, zowel van goederen als personen. De Ierse overheid zet de komende jaren flink in op de ontwikkeling van grote havens, zoals Dublin en Cork. Dit zorgt voor kansen op het gebied van maritieme infrastructuur en digitalisering. Het gaat onder meer om:

 • bouw van nieuwe havenfaciliteiten;
 • vernieuwing van kades en terminals;
 • baggerwerkzaamheden;
 • containergerelateerde logistiek en opslag;
 • digitalisering van havenwerkzaamheden.

Tip: BNR nieuwsradio besprak bovenstaande kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending op YouTube en laat u bijpraten.

Life Sciences & Health

De Ierse Life Sciences & Health sector is vergelijkbaar met de grootste medische clusters in de wereld. Het is een van de belangrijkste pijlers van de Ierse economie. Toch kent de sector nog grote uitdagingen. Er liggen kansen voor Nederlandse ondernemers voor toelevering en modernisering van:

 • ziekenhuisinrichting;
 • medische apparaten;
 • logistiek;
 • ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg;
 • eHealth.

Wilt u zakendoen in de gezondheidszorgsector in Ierland? Wij kunnen u helpen bij het leggen van zakelijke contacten en het oriënteren op de markt. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Lees meer over de ontwikkelingen in de Ierse medische sector op de site van het Ierse Department of Health.

Watersector

Water is een belangrijk thema in Ierland. De Ierse overheid investeert in uitbreiding en vernieuwing van de infrastructuur. De groeiende bevolking heeft behoefte aan duurzame drinkwatervoorzieningen. Daarnaast moeten stedelijke gebieden beschermd worden tegen overstromingen.

Er liggen kansen voor Nederlandse experts in:

 • drinkwatervoorziening en infrastructuur;
 • waterzuiveringstechnologieën en afvalwaterbehandeling;
 • watermanagement, onder meer om overstromingen te voorkomen;
 • assistentie bij de uitvoering van werken.

Lees over ontwikkelingen in de watersector op de site van het Ierse Office of Public Works. Of neem contact met ons op voor meer informatie.

Agri & Food

Landbouw en veeteelt hebben in Ierland een lange traditie. De agri- & foodsector is goed voor ruim 85% van de totale Ierse export. Belangrijke exportproducten zijn (rund)vlees en zuivel. Voor Nederlandse agri- & foodbedrijven liggen er vooral kansen voor de toelevering van innovatieve, efficiënte en hightech-toepassingen.

Lees over ontwikkelingen in de agri- & foodsector op de site van het Ierse Department of Agriculture, Food & Marine. Of neem contact op met ons voor meer informatie.

Creatieve industrie en IT

Ierland is een Europese techhub: 9 van de top-10 multinationals op het gebied van software en internet zijn er gevestigd. Ook de gaming-industrie neemt een prominente plaats in. Daarnaast heeft Ierland een goed ontwikkeld start-up ecosysteem. De Ierse overheid stimuleert en ondersteunt start-ups om door te groeien na de opstartfase.

Er zijn kansen voor Nederlandse innovatieve creatieve bedrijven en start-ups die (sectoroverstijgend) actief zijn in:

 • water
 • energie
 • voeding
 • landbouw
 • Life Sciences & Health

Meer weten over de ontwikkelingen in de creatieve sector en IT?

 

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op Ierland en eventueel een sector.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?