Kenia: ontdek uw kansen in de agrologistiek

Gepubliceerd op:
2 juli 2024

Kenia wil op een toekomstbestendige manier groente en fruit exporteren, bij voorkeur over zee. Daarom verbetert het Oost-Afrikaanse land het transport van landbouwproducten, vanaf het platteland tot aan het havengebied. Dat biedt zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Ontdek wat u in Kenia kunt betekenen.

Economische missie Duurzame land- en tuinbouw en water naar Kenia

Bent u actief in de duurzame land- of tuinbouw, of in de watersector? En wilt u zakendoen of investeren in Kenia? Ga dan mee met deze economische missie van 17 tot en met 20 maart 2025. De missie staat onder leiding van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, Reinette Klever en de voorzitter van VNO-NCW, Ingrid Thijssen.

Uitdagingen in de agrologistieke sector van Kenia

Kenia wil de komende jaren meer groente en fruit naar het buitenland exporteren. Het liefst als zeevracht. Transport over zee is goedkoper en duurzamer dan luchtvracht. Ook kunnen er grotere zendingen over zee worden vervoerd dan door de lucht. Transport van beperkt houdbare producten over een lange afstand is een grote uitdaging. 

Groente en fruit zijn gevoelig voor temperatuurverschillen en kunnen snel bederven. Om grote aantallen te vervoeren moeten ze goed worden verpakt en continu worden gekoeld; vanaf de oogst tot aan de eindbestemming. 

Uit Kenia afkomstige snijbloemen worden al op kleine schaal met succes over zee verscheept. Gekoelde zeecontainers zorgen ervoor dat bepaalde bloemsoorten vers kunnen aankomen in Europa. De Keniaanse overheid wil dit graag opschalen. 

Een volgende stap is om meer in Kenia geteelde producten over zee te vervoeren naar de Europese markt. Van de Keniaanse avocado's wordt er al zo'n 30% als zeevracht naar Europa vervoerd. Voor mango's en groene bonen is die afstand nu nog te groot. Op termijn hoopt het land ook deze groente -en fruitsoorten vers te kunnen verschepen.

Kenia als logistieke hub

Kenia heeft een nog grotere ambitie: het land wil uitgroeien tot dé logistieke hub van de hele Oost-Afrikaanse regio. De afgelopen jaren zijn de infrastructuur en logistiek verbeterd. Er is een goed netwerk van aansluitende spoorwegen. En op verschillende plaatsen langs de routes staan een aantal grote opslagplaatsen, zoals in Naivasha en Embakasi. Om de handelsverbinding naar Europa te verbeteren, wordt de internationale haven van Mombasa – nu al de grootste haven van Oost-Afrika –  verder ontwikkeld.

"Kenia wil dé logistieke hub van heel Oost-Afrika worden. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven."

Alwin Quispel
Business Development Coach voor Kenia bij RVO

De doelen van de combitrack

Kenia wil de export van land- en tuinbouwproducten 'toekomstbestendig' maken. Dat wil zeggen: met kennis, technologie en innovatie de productie en logistiek verduurzamen, vergroten en efficiënter maken. Denk bijvoorbeeld aan meer digitalisering en werken op basis van data. Ook heeft Kenia behoefte aan training en scholing. 

De combitrack streeft naar:

  • Minder verlies van oogst;
  • Een verhoging van het exportvolume;
  • Een duurzame manier van verpakken, koelen en vervoeren ;
  • Een optimale infrastructuur van platteland tot haven;
  • Verbeterd gebruik van zeevracht (als voornaamste vervoersmethode);
  • Nauwere samenwerking tussen publieke en private partijen;
  • Stimuleren van kansen voor kleine boeren en lokale ondernemers;
  • Ontwikkelen van (betere) verdienmodellen voor Keniaanse ondernemers in de keten.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De combitrack zoekt vooral Nederlandse ondernemers met kennis en expertise op het gebied van:

  • duurzame landbouwproductie
  • verwerking en verpakking na de oogst
  • transport en koelingstechnieken
  • zeevracht en zeecontainers
  • havenontwikkeling 

Welke kansen biedt de combitrack Agrologistiek Kenia u?

Heeft u deze kennis en expertise? Dan zijn diverse kansen denkbaar:

  • Deelnemen aan aanbestedingen, programma's, werkgroepen en projecten. 
  • Bieden van oplossingen voor de uitdagingen van Keniaanse boeren. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen over oogstverwerking, opschalen of koeltechnieken.
  • Opzetten van een netwerk. Bijvoorbeeld in de vorm van een PIB-cluster of door het samenbrengen van een groep vrouwelijke en/of jonge Keniaanse ondernemers.
  • Uw agrologistieke kennis delen door middel van best practices. Bijvoorbeeld omdat u al met Keniaanse ondernemers heeft samengewerkt. Of omdat u al ervaring heeft in buurlanden met vergelijkbare uitdagingen op het gebied van infrastructuur, logistiek of digitalisering. 
  • Het organiseren van studies, trainingen en seminars. Bijvoorbeeld over zeecontainers, koellogistiek of havenontwikkeling.

Win-winsituatie met wereldwijde combitracks

De Nederlandse overheid start in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen.

Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt er geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen. 

In verschillende landen is al gestart met het opzetten van combitracks. Bekijk welke combitracks er zijn.

Interesse in deze combitrack?  

Onze experts gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!  

Combitracks
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?