Zakelijke kansen in Kroatië

Gepubliceerd op:
31 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2021

Kroatië biedt veel zakelijke kansen in sectoren als energie, IT & smart cities en toerisme. De behoefte aan een inhaalslag op verschillende gebieden schept veel ruimte voor groei. In welke veelbelovende sector liggen uw kansen?

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners.

Energie

Kroatië biedt veel mogelijkheden voor duurzame energie. In 2019 wekte het land al ruim 30% van de elektriciteit op met waterkracht. Ongeveer 20% werd opgewekt via andere duurzame energiebronnen zoals wind, zon en biomassa. Kroatië gebruikt deze bronnen nog relatief weinig en kan ze nog volop ontwikkelen. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Gratis marktrapport

Meer weten? Het rapport 'Market analysis on solar and biobased energy for Croatia and Slovenia' (oktober 2021) biedt uitgebreide informatie. Het beschrijft specifiek de sectoren zonne-energie en bio-energie, inclusief zakelijke kansen en risico's.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

Fietsinfrastructuur

In Kroatië is er beginnende interesse voor het opzetten van betere fietsinfrastructuur. Zo ligt er een plan om in 2022 de mogelijkheden voor nieuwe fietspaden in het land in kaart te brengen. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in deze sector. Fietstoerisme is daarbij een specifieke zakelijke kans.

In de hoofdstad Zagreb is het stadsbestuur ook geïnteresseerd in fietsplannen en de ontwikkeling van een betere infrastructuur voor fietsen.

Ten slotte zouden Nederlandse bedrijven met hun kennis ook kunnen bijdragen aan onderwijs en training op het gebied van veilig fietsen in het verkeer.

IT & smart cities

De toepassing van 'smart cities' breidt zich steeds meer uit in Kroatië. Denk aan gratis stadswifi of het automatisch meten van verkeersovertredingen. Steden zoals Dubrovnik, Zagreb en Split willen zich op dit gebied graag verder ontwikkelen. De Kroatische Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (HBOR) beschouwt 'smart cities' bovendien als een belangrijke sector. Met hulp van de Europese Investeringsbank wil zij bedrijven in deze sector ondersteunen en investeringen bevorderen. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.

Zo is er behoefte aan goed opgeleide arbeiders en bekwame bedrijven om de ICT-projecten uit te voeren. Maar ook investeringen zijn nodig. In het onderstaande Engelstalige overzicht 'Background information on Smart City initiatives in Croatia' vindt u meer informatie over deze kansen.

Toerisme

Het toerisme is een van de grootste en meest veelbelovende sectoren in Kroatië, die flink bijdraagt aan het bruto binnenlands product (bbp). Het land wil deze sector nog verder versterken. Dit biedt Nederlandse ondernemers veel mogelijkheden. Er liggen onder meer kansen op het gebied van:

  • bouw van (luxe) hotels;
  • renovatie van bestaande hotels en vakantiewoningen;
  • ICT-oplossingen voor de toerismesector;
  • marketing voor de toerismesector;
  • fietstoerisme (zie fietsinfrastructuur).

Het Engelstalige rapport 'Pearls of Croatia' hieronder biedt meer informatie over deze kansen.

Aanbestedingen en subsidies

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen, dus ook in Kroatië.

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Aanbestedingen van de Kroatische overheid

De Kroatische overheid publiceert aanbestedingen via het portaal Electronic Public Procurement Classifieds. Om tenderdocumenten te downloaden moet u zich registreren. Hiervoor is een Engelstalige handleiding beschikbaar.

Nederlandse en Kroatische bedrijven hebben in principe evenveel kans bij een nationale of lokale aanbesteding. In de praktijk worden opdrachten echter vaak gegund aan Kroatische bedrijven. Het is daarom de moeite waard om een Kroatische vestiging op te richten of om samen te werken met een Kroatische partner.

Markrapporten Kroatië

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in Kroatië. Deze vindt u hieronder.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?