Zakendoen in Moldavië

Gepubliceerd op:
9 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

Ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne ligt het kleine Moldavië. Ondanks zijn geringe omvang biedt dit Oost-Europese land zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Moldavië? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Moldavië.

Moldavie Landen Header

Inwoners en maatschappij van Moldavië

Moldavië is nog niet zo lang onafhankelijk. Van 1812 tot 1918 hoorde het bij Rusland, daarna tot 1945 bij Roemenië. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land een onderdeel van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het land onafhankelijk, al kende het nog wel een tijd een communistisch regime.

Tegenwoordig is Moldavië een parlementaire republiek met zo’n 2,7 miljoen inwoners (2019). Daarvan woont ruim een half miljoen in hoofdstad Chisinau. Driekwart van de bevolking bestaat uit Moldaviërs. Het overige kwart bestaat uit onder meer Roemenen, Bulgaren, Oekraïners en Russen. De officiële taal in Moldavië is Roemeens. Veel Moldaviërs zeggen Moldavisch te spreken, wat min of meer identiek is aan het Roemeens. Ongeveer een miljoen Moldaviërs werken in het buitenland (Israël, Rusland, Europa). Gecombineerd met een dalend geboortecijfer zorgt dit ervoor dat Moldavië flink vergrijst.

In het oostelijke deel van Moldavië bevindt zich de regio Transnistrië, een gebied dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard maar waarvan de status omstreden is. De regio opereert onafhankelijk maar is door nog geen enkel land erkend.

Economie van Moldavië

Moldavië is een van de armste landen in Europa. De economie van Moldavië draait voornamelijk om landbouw. Naast de inkomsten uit de agrarische sector komt ook flink veel geld binnen door Moldaviërs die in het buitenland werken en een deel van hun inkomsten naar het moederland sturen.

Sinds 2014 zit de Moldavische economie in de lift. In 2016 jaar tekende Moldavië een handelsovereenkomst met de EU, die ervoor zorgde dat een groot deel van de Moldavische agrarische export naar de EU werd geëxporteerd. In 2021 bedroeg de economische groei 13,9%, waarmee het zich herstelde van de klap van de coronacrisis in 2020. Ondanks die groei kent de Moldavische economie nog veel problemen. Corruptie, bureaucratie, politieke instabiliteit en de grote afhankelijkheid van de agrarische sector, zijn daar maar een paar van. Bovendien heeft het land nauwelijks eigen energiebronnen en is voor energie daarom afhankelijk van het buitenland.

Handel Nederland - Moldavië

Handelsakkoord EU-Moldavië

De EU en Moldavië hebben sinds 2016 een handelsakkoord (DCFTA), met daarin onder andere afspraken over verlaging of afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Op de website Delegation of the European Union to the Republic of Moldova van de EU vindt u meer informatie over de relatie van de EU met Moldavië. Ook vindt u daar projecten en evenementen.

Wilt u meer weten over het land Moldavië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Moldavië.

Import en export

Voor Nederland staat Moldavië op nummer 113 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Moldavië € 104,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Macau, Benin en Bolivia.

Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder. Hierin vindt u ook op welke plek Moldavië staat in verhouding tot andere landen waar we goederen heen exporteren.

Zakelijke kansen in Moldavië

Kassen en zaden voor tomaat- en komkommerkweek

De kweek van tomaten en komkommers in Moldavië is toe aan modernisering. Op dit moment produceren Moldavische kwekers niet genoeg voor de binnenlandse vraag, terwijl producten uit eigen land wel in trek zijn in Moldavië. De Nederlandse Landbouwraad liet in kaart brengen welke verbeteringen nodig en mogelijk zijn in deze sector. Een technologische kas lijkt een goede optie.

Mogelijke kansen voor Nederlandse bedrijven zijn:

  •  leveren van hoogwaardige zaden aan Moldavische bedrijven;
  • leveren van moderne kassen en bijbehorende technologie.

Download het rapport over de tomaten- en komkommerkwekerij in Moldavië:

Opdrachten van internationale organisaties

Jaarlijks besteden internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Unie miljarden euro's aan projecten. Uit deze projecten komen zeer veel opdrachten.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Moldavië? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een specifieke sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Moldavië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Moldavië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Moldavië staat op plaats 48 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Op de Moldavische overheidswebsite Invest Moldova vindt u allerlei Engelstalige informatie over investeren in Moldavië.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Moldavië mogelijk zijn.

Exportregels voor Moldavië

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Moldavië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Moldavië is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Bekijk op deze lijst (pdf) in welke gevallen u zo’n carnet mag gebruiken in Moldavië.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van het ambassadekantoor

Het ambassadekantoor in Chișinău staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent het ambassadekantoor de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de medewerkers van het kantoor u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van het ambassadekantoor op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Moldavië.

Meer weten over Moldavië?

Vragen over ondernemen in Moldavië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?