Handel Nederland - Zuid-Afrika

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2021

Zuid-Afrika en Nederland hebben een goede handelsband. Van alle Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Nigeria dan naar Zuid-Afrika. In 2020 is de import uit Zuid-Afrika min of meer gelijk gebleven, maar export heeft door de coronacrisis wel een klap gekregen.

Meer weten? Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Zuid-Afrika.

Wilt u meer weten over Zuid-Afrika, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zuid-Afrika. Of ziet u zakelijke kansen op de Zuid-Afrikaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

  Handelscijfers Nederland - Zuid-Afrika

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Afrika

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 1,6 miljard 2020
  Totale invoer € 1,5 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 103 miljoen (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Afrika in de databank Statline van het CBS.

  Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Effect coronacrisis op handel met Zuid-Afrika

  Effect op de Zuid-Afrikaanse economie

  Zuidelijk Afrika is van alle Afrikaanse regio's het hardst getroffen door de coronacrisis. In 2020 was de economische krimp in het zuidelijk deel van het continent ongeveer 7% tegen 2,1% gemiddeld in Afrika. In Oost-Afrika was er bijvoorbeeld geen sprake van krimp.

  Zuid-Afrika is in deze regio een van de hardst getroffen landen. In 2020 had Zuid-Afrika volgens de African Development Bank te maken met een economische krimp van 8,2%. De organisatie verwacht in 2021 wel weer een bescheiden economische groei.

  Toerisme is een van de zwaarst getroffen sectoren. Deze sector is goed ontwikkeld in Zuid-Afrika, maar is net als de andere toeristische landen in Afrika (Mauritius, Kaapverdië, Seychellen) hard geraakt door het min of meer stilleggen van het internationale reizen.

  Meer weten?

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Zuid-Afrika

  Export vanuit Nederland naar Zuid-Afrika

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 227 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 109 miljoen 2020
  Kantoor en automatische gegevensverwerkers € 106 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zuid-Afrika.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Zuid-Afrika

   Invoer vanuit Zuid-Afrika naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 863 miljoen 2020
   Andere chemische producten € 175 miljoen 2020
   Non-ferrometalen € 68 miljoen 2020

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Zuid-Afrika.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2021. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Zuid-Afrika. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

    Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika

    Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

      Meer weten?

      Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Zuid-Afrikaanse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?