Handel Nederland - Zuid-Afrika

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022

Zuid-Afrika en Nederland hebben een goede handelsband. Van alle Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Nigeria dan naar Zuid-Afrika. In 2020 was er tijdelijk (door de coronacrisis) sprake van stagnatie in de uitvoer en invoer. In 2021 is de export naar Zuid-Afrika weer fors gestegen, maar ook de import uit Zuid-Afrika nam toe.

Wilt u meer weten over Zuid-Afrika, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zuid-Afrika. Of ziet u zakelijke kansen op de Zuid-Afrikaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

  Recente economische ontwikkelingen in Zuid-Afrika

  Van alle Afrikaanse regio's was Zuidelijk Afrika het hardst getroffen door de coronacrisis, en Zuid-Afrika een van de hardst getroffen landen. Het BBP kende in 2020 een krimp van 6,4%. Daarna volgde in 2021 weer een groei van 4,9%, mede dankzij de gestegen grondstoffenprijzen.

  Het land herstelde wel in 2021 maar veel mensen zijn wel getroffen door de coronacrisis. De armoedecijfers zijn volgens de Wereldbank teruggezakt naar het niveau van tien jaar terug.

  Toerisme is nog niet terug op het oude niveau. Deze sector werd in Zuid-Afrika net als de andere toeristische landen in Afrika (Mauritius, Kaapverdië, Seychellen) hard geraakt door het min of meer stilleggen van het internationale reizen.

  Meer weten?

  Handelscijfers Nederland - Zuid-Afrika

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Afrika

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 2,2 miljard 2021
  Totale invoer € 1,7 miljard 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 507 miljoen (+) 2021

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Afrika in de databank Statline van het CBS.

  Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Zuid-Afrika

  Export vanuit Nederland naar Zuid-Afrika

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 428 miljoen 2021
  Medicinale en farmaceutische producten € 137 miljoen 2021
  Toestellen voor telecommunicatie € 144 miljoen 2021

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zuid-Afrika.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Zuid-Afrika

   Invoer vanuit Zuid-Afrika naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 893 miljoen 2021
   Andere chemische producten € 145 miljoen 2021
   Non-ferrometalen € 136 miljoen 2021

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Zuid-Afrika.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2022. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Zuid-Afrika. Bovenaan bij 'country' en 'partner' kunt u de landen selecteren.

    Overzicht handelscijfers

    Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

      

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Zuid-Afrika? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?