Handel Nederland - Zuid-Afrika

Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Zuid-Afrika en Nederland hebben een goede handelsband. Van alle Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Nigeria dan naar Zuid-Afrika. In 2022 zijn zowel de export als de import toegenomen.

Wilt u meer weten over Zuid-Afrika, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zuid-Afrika. Of ziet u zakelijke kansen op de Zuid-Afrikaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

  Recente economische ontwikkelingen in Zuid-Afrika

  Van alle Afrikaanse regio's was Zuidelijk Afrika het hardst getroffen door de coronacrisis, en Zuid-Afrika een van de hardst getroffen landen. Het land herstelde enigszins in 2021 maar heeft nog altijd een hoge werkloosheid en een dalende economische groei. Daarnaast hebben elektriciteitstekorten en toegenomen inflatie effect op de Zuid-Afrikaanse economie.

  Toerisme is ook nog niet terug op het oude niveau. Deze sector werd in Zuid-Afrika net als de andere toeristische landen in Afrika (Mauritius, Kaapverdië, Seychellen) hard geraakt door de coronacrisis.

  Meer weten?

  Handelscijfers Nederland - Zuid-Afrika

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Afrika

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 3 miljard 2022
  Totale invoer € 2,6 miljard 2022

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Afrika in de databank Statline van het CBS.

  Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Zuid-Afrika

  Export vanuit Nederland naar Zuid-Afrika

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 619 miljoen 2022
  Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 196 miljoen 2022
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 158 miljoen 2022

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zuid-Afrika.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Zuid-Afrika

   Invoer vanuit Zuid-Afrika naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 862 miljoen 2022
   Non-ferrometalen € 359 miljoen 2022
   Metaalertsen en metaalafvallen € 179 miljoen 2022

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zuid-Afrika bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Zuid-Afrika.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Zuid-Afrika. Bovenaan bij 'country' en 'partner' kunt u de landen selecteren.

    Overzicht handelscijfers

    Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

      

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Zuid-Afrika? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?