Fosfaatrechten 2018 openbaar

Laatst gecontroleerd op:
27 mei 2024
Gepubliceerd op:
3 juni 2022

Heeft u op 1 januari 2018 fosfaatrechten gekregen? Het aantal rechten dat u toen kreeg, is openbaar. Wij hebben alleen gegevens gepubliceerd die wij volgens Europese regels bekend moeten maken. Dit moet, omdat fosfaatrechten een vorm van subsidie (staatssteun) zijn.

Welke gegevens

Wij hebben de rechten openbaar gemaakt die wij vanaf 1 januari 2018 hebben toegekend (initieel toegekende fosfaatrechten). Wij hebben de volgende gegevens bekendgemaakt:

 • naam van uw bedrijf
 • KVK-nummer
 • aantal fosfaatrechten in euro (€ 1 per kilogram)
 • provincie
 • sector: landbouw
 • soort bedrijf: midden- en kleinbedrijf (MKB) of groot bedrijf

Behalve het aantal fosfaatrechten gaat het alleen om gegevens die al openbaar zijn. Deze zijn bijvoorbeeld al te vinden in het handelsregister.

Vast bedrag per kilogram

Wij hebben het aantal fosfaatrechten openbaar gemaakt in een vast bedrag per kilogram. Wij hebben gekozen voor € 1 per kilogram. Zo blijven we zo dicht mogelijk bij het aantal fosfaatrechten dat u heeft gekregen. Wij hebben dit zo gedaan, omdat de Europese website staatssteun alleen kan uitdrukken in euro, niet in kilogram. Het aantal dat wij hebben gepubliceerd, laat dus niet de marktwaarde zien.

Waar u de gegevens vindt

U vindt de gegevens op de website van de Europese Commissie. Hier worden de gegevens over subsidies van alle lidstaten gepubliceerd. Kies op de website eerst voor de taal Nederlands. Zet in het volgende scherm een vinkje bij Nederland en klik op Zoeken. Vul in het volgende scherm phosphate rights in bij Benaming Steunmaatregel en klik weer op Zoeken. U komt nu op de pagina met gepubliceerde gegevens.

Waarom fosfaatrechten openbaar

Fosfaatrechten zijn een vorm van subsidie (staatssteun). Dit komt doordat u ermee kunt handelen. Daardoor hebben ze marktwaarde. Volgens Europese regels zijn wij verplicht om transparant te zijn over staatssteun. Daarom moesten wij de fosfaatrechten openbaar maken.

Wij moesten bekendmaken welke bedrijven subsidie hebben ontvangen. En hoeveel ze hebben ontvangen. Bij fosfaatrechten gaat het om de hoeveelheid die u heeft gekregen bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel.

Wij begrijpen dat u fosfaatrechten misschien niet ziet als staatssteun. Bijvoorbeeld omdat u er niet mee handelt. Toch hebben ze een waarde, ook als u er niet mee handelt. Daarom hebben wij de fosfaatrechten van alle bedrijven openbaar gemaakt.

Het aantal fosfaatrechten

Wij hebben dus de initieel toegekende fosfaatrechten openbaar gemaakt, die gelden vanaf 1 januari 2018. Rechten die u daarna heeft gekocht of verkocht, hebben we niet bekendgemaakt. Deze ziet u alleen zelf als u inlogt op Mijn RVO.

Het aantal dat wij openbaar gemaakt hebben, is inclusief:

 • rechten op grond van een knelgeval;
 • in- en uitscharen;
 • bezwaren;
 • beroepen.

Loopt uw bezwaar of beroep nog? Dan ziet u de rechten die u eerder heeft gekregen.

Heeft u uw bedrijf overgedragen of beëindigd na 1 januari 2018? Wij hebben de rechten bekendgemaakt van het originele bedrijf. Dat bedrijf heeft namelijk de staatssteun gekregen.

Meer weten?

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Meer hierover leest u op Privacy. Of bekijk de verwerking van uw persoonsgegevens in het verwerkingenregister van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over het openbaar maken van de fosfaatrechten verzameld.

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?