Veelgestelde vragen over mestverwerkingsplicht veehouder
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de mestverwerkingsplicht voor veehouders.
Niks. Als u geen dieren houdt, heeft u geen mestverwerkingsplicht.
Nee, bij de mestverwerkingsplicht gaat u alleen uit van fosfaat. De reden hiervoor is dat de hoeveelheid fosfaat niet verandert onder invloed van omgevingsfactoren en mestmanagement. Dat is bij stikstof wel zo.
Nee, de mestverwerkingsplicht is alleen voor de mest die u op uw eigen bedrijf produceert. Aangevoerde mest telt niet mee voor de berekening van uw bedrijfsoverschot.
Nee, het hangt af van de diersoorten die u houdt en van de soorten die de andere veehouder houdt.
Bedrijf met pluimvee
Houdt u vooral pluimvee (kippen, kalkoenen)? Dan kunt u alleen een Vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) afsluiten met een veehouder die ook vooral pluimvee houdt.
Bedrijf met koeien of varkens
Houdt u koeien of varkens? Dan kunt u een VVO afsluiten met alle veehouders behalve pluimveehouders.
Bedrijf met pluimvee én koeien of varkens
Het gaat dan om de hoeveelheid fosfaat (in kilogrammen) in de dierlijke mest. Komt meer dan de helft van het fosfaat uit pluimvee? Dan kunt u alleen een VVO afsluiten met pluimveehouders. Komt meer dan de helft van het fosfaat uit koeien of varkens? Dan kunt u een VVO afsluiten met alle soorten veehouders, behalve met pluimveehouders.
Bij bedrijven die meer dan 50% mest van kippen en kalkoenen produceren, is mestverwerking al gewoon. Het is niet de bedoeling dat andere bedrijven hun mestverwerkingsplicht overdragen aan kippen- en kalkoenbedrijven om op die manier aan hun plicht te voldoen. De mestverwerkingsplicht zou dan niet helpen om mestverwerking op gang te brengen voor de landbouwers die meer dan 50% mest van andere diersoorten produceren. Juist bij die bedrijven is de druk op de gebruiksnormen hoog en zijn de vervoerskosten hoog. Daardoor is de kans op fraude groot.
U spreekt een hoeveelheid fosfaat in kilogram af die uw buurman voor u gaat verwerken. Dat kan uw hele mestverwerkingsplicht zijn, maar het kan ook maar een deel zijn.
Nee, uw buurman neemt uw mestverwerkingsplicht over in kilogram fosfaat.
Uw buurman (de overnemende veehouder) moet de afgesproken hoeveelheid dierlijke mest (in kilogram fosfaat)laten verwerken. Dit doet hij met de dierlijke mest die op zijn bedrijf geproduceerd is.
Nee, dat kan niet. U mag alleen een VVO afsluiten op basis van uw eigen mest en hoeveel u daarvan moet laten verwerken. Als u een vrijstelling heeft, verwerkt u ook geen mest voor de mestverwerkingsplicht. En kunt u dus geen VVO afsluiten. U hoeft niet per se mee te doen aan een vrijstelling. U kiest voor verwerken of voor een vrijstelling.
Voorbeeld: een geitenbedrijf met 100% strorijke mest:
Productie: 10.000 kg
Fosfaatruimte: 2.000 kg
Bedrijfsoverschot: 8.000 kg
Verwerkingspercentage: 10%
Als u kiest voor de vrijstelling strorijke mest, vult u opmerkingscode 73 in op het rVDM bij afvoer van mest. Zo bent u vrijgesteld.
Als u niet meedoet met de vrijstelling, moet u 800 kilogram fosfaat verwerken. In dat geval kunt u ook een rVDM61, DPO of VVO afsluiten en een plicht overnemen van iemand anders.
Daar zijn geen regels voor. Het is wel belangrijk dat beide partijen de overeenkomst ondertekenen en in hun eigen administratie bewaren. In de overeenkomst staat in elk geval:
- relatienummer en NAW van beide partijen;
- de rol van elke partij (leverancier of afnemer);
- hoeveel kilogram fosfaat de leverancier levert aan de afnemer;
- het jaar van de overeenkomst.
Noteer in uw eigen administratie dat de RMO’s ingetrokken zijn. U hoeft hiervoor geen wijzigingsverzoek naar ons te sturen.
Bereken vervolgens uw mestverwerkingsplicht (opnieuw). U kunt aan uw mestverwerkingsplicht voldoen met een rVDM61, een VVO of DPO. Lees meer op Contracten mest verwerken.
Voor een deel. Het deel dat u naar uw grenspercelen brengt hoeft u niet te verwerken. U moet dan wel de mest in hetzelfde kalenderjaar nog naar uw grenspercelen brengen. Lees alle voorwaarden op Mestverwerkingsplicht veehouder.
Uw grond in België en Duitsland telt u niet mee voor de berekening van uw bedrijfsoverschot. Als u een overschot heeft, kunt u deze mest wel naar uw grenspercelen brengen. U hoeft dat deel niet te verwerken als u dit in hetzelfde kalenderjaar doet. En als uw percelen niet verder dan 20 kilometer (België) of 25 kilometer (Duitsland) van de grens liggen.
Deze gegevens:
- Het beheersregime van uw percelen natuurgrond met de hoofdfunctie natuur.
- Het vervoer dat is gedaan voor de mestverwerkingsplicht.
- De afgesloten contracten (rVDM61, VVO, DPO of RMO) en voor hoeveel dierlijke mest de contracten zijn afgesloten.
Bewaar alle documenten in elk geval 5 jaar.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit