Mestverwerkingsplicht intermediair
Soms produceren veehouders meer dierlijke mest dan ze op hun eigen bedrijf mogen gebruiken. Ze hebben dan een bedrijfsoverschot en moeten een deel van de mest laten verwerken. Hiervoor sluiten ze contracten af met u als intermediair. Dit kan door het afsluiten van een realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) met code 61 en een Driepartijenovereenkomst (DPO).
Hoe mest verwerken
Om aan de mestverwerkingsplicht te voldoen moet een veehouder de mest door u laten verwerken. Daarmee bedoelen we een handeling waarbij het eindproduct geen dierlijke mest (in Nederland) meer is. Dat kan op deze manieren:
- Dierlijke mest exporteren.
- Dierlijke mest verbranden of vergassen zodat er niet meer dan 10% organische stof (koolstofketens) overblijft.
- Mestkorrels maken van de dierlijke mest. Het gehalte droge stof van de mestkorrels is in elk geval 90%. De installatie is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkend.
- Dierlijke mest behandelen tot een mengsel van gedroogd digestaat en verwerkt categorie 1-materiaal.
Mest bewerken als tussenstap
Als tussenstap kunt u of de veehouder er ook voor kiezen om de mest eerst te bewerken. U behandelt de mest dan wel, maar u doet dat op zo’n manier dat het eindproduct wel dierlijke mest blijft.
Bewerken kan op deze manieren:
- (co-)vergisten
- scheiden
- mengen
- hygiëniseren
- indikken
- drogen
- composteren
Lees meer op Mest bewerken.
Verwerken met rVDM61 en DPO
Er zijn 2 manieren om een contract af te sluiten met een veehouder. Met een:
- realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) met opmerkingscode 61
- Driepartijenovereenkomst (DPO)
U sluit in alle gevallen vooraf contracten af met andere partijen. Zo voldoet u op tijd aan de mestverwerkingsplicht. Bent u als intermediair zowel de verwerker als de bewerker? Dan gebruikt u alleen een rVDM61. Lees meer op Contracten mest verwerken.
Welke mest verwerken en wanneer
Alle fosfaat waarvoor u in een jaar contracten heeft afgesloten, moet u in datzelfde kalenderjaar verwerken of bewerken. Het hoeft niet de mest te zijn van de veehouder waarmee u de overeenkomst heeft afgesloten. Het mag ook mest van een andere veehouder zijn. Verwerkt u bijvoorbeeld mest van een veehouder of bewerker waarmee u geen DPO heeft afgesloten? Dan tellen deze kilogrammen wel mee als verwerkte mest. Het gaat erom dat u de afgesproken kilogram fosfaat verwerkt.
Welke gegevens bewaren
Met uw administratie laat u zien hoeveel fosfaat u heeft verwerkt of bewerkt. U bewaart deze gegevens:
- De afgesloten contracten. U houdt ook bij om hoeveel kilogram fosfaat het gaat.
- De aan- en afvoer voor de mestverwerkingsplicht.
- De rVDM’s die bij de mestverwerkingsplicht horen.
- De gegevens over verbranding, vergassing, korrelen en bewerken van digestaat.
- De verwerkte en bewerkte hoeveelheden fosfaat en bewijs hiervan.
Registratie als verwerker
Als verwerker hoeft u zich niet apart voor de mestverwerkingsplicht bij ons te registreren. Maar u moet wel bij ons geregistreerd zijn als intermediair bedrijf.
Registratie als bewerker
Als bewerker hoeft u zich niet apart voor de mestverwerkingsplicht bij ons te registreren. Maar u moet wel bij ons geregistreerd zijn als landbouwbedrijf of als intermediair bedrijf.
Problemen met vergunning melden
Wilt u investeren in een installatie voor mestverwerking of -bewerking? En loopt u tegen problemen aan bij het krijgen van een vergunning? Geef dit dan aan ons door. Dit doet u met het formulier Melding knelpunten mestbewerking en -verwerking op mijn.rvo.nl. Alle betrokken partijen bespreken de problemen in de werkgroep Versnelling mestverwerking. Gemeenten en provincies gaan daarna aan de slag om de problemen op te lossen.
Subsidie voor duurzamere mestverwerkingsinstallatie
Heeft u plannen om een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie te laten bouwen? Of om een bestaande installatie te laten verbouwen? Dan staat u voor grote investeringen. Daarvoor kunt u een bijdrage van de overheid krijgen. Dat kan met de Subsidieregeling hoogwaardige mestverwerking (HMV).
Veelgestelde vragen
Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over mestverwerkingsplicht intermediair verzameld.
U vraagt aan uw provincie en gemeente aan welke vergunningseisen de installatie moet voldoen. Vanuit de Meststoffenwet zijn er geen eisen voor de mestverwerkingsinstallatie, maar alleen aan het eindproduct.
Nee, het exporteren van champost is geen verwerken van dierlijke mest. Reden hiervoor is dat de champostketen is vrijgesteld van de mestverwerkingsplicht.
In hetzelfde kalenderjaar.
Als u een DPO afsluit met een landbouwer en een verwerker moet u de afgesproken kilogram fosfaat overdragen aan een verwerker. Dat noemen we leverplicht. Hiermee voorkomen we dat de mest alsnog in de Nederlandse landbouw terechtkomt.
Alle fosfaat waarvoor u in een jaar contracten heeft afgesloten, moet u ook in datzelfde kalenderjaar bewerken. Het hoeft niet de mest te zijn van de veehouder waarmee u de overeenkomst heeft afgesloten. Het mag ook mest van een andere veehouder zijn.
Alle fosfaat waarvoor u in een jaar contracten heeft afgesloten, moet u in datzelfde kalenderjaar verwerken. Het hoeft niet de mest te zijn van de veehouder waarmee u de overeenkomst heeft afgesloten. Het mag ook mest van een andere veehouder zijn.
Gaat het om een overeenkomst van dit jaar? Dan kunt u deze tot en met 31 december intrekken of veranderen. Hoe u dat doet, leest u op Contracten mest verwerken.
Nee, dat kan niet. Een rVDM61 en een DPO sluit u af in het kalenderjaar waar het om gaat. U doet dat uiterlijk 31 december.
U vult als eerste partij het formulier in op Mijn RVO. In het formulier vragen wij aan u of u de e-mailadressen van de andere partijen wilt invullen. Zij krijgen dan automatisch bericht van ons dat er een formulier klaarstaat dat ze kunnen ondertekenen.
Vult u geen e-mailadressen in van de andere partijen? Dan geeft u zelf aan de andere partijen door dat er een formulier voor hen klaarstaat.
U kunt dat onderling regelen. U meldt dit vervolgens aan ons door nieuwe contracten naar ons te sturen en oude in te trekken. Contracten overnemen gaat niet automatisch.
Let op: zorg ervoor dat u nog een actief bedrijf heeft. U kunt namelijk niet meer bij ons inloggen zodra u zich laat uitschrijven. Regel de overdracht van de contracten daarom op tijd.
Soms bewerken meer bewerkers de mest voordat deze naar de intermediair gaat. Een voorbeeld waarbij 2 partijen mest bewerken en waarbij één DPO afgesloten is. De volgende partijen zijn betrokken:
- landbouwer A
- bewerker B (covergistingsinstallatie)
- bewerker C (mestscheidingsinstallatie)
- verwerker E (exporteur)
A levert mest aan B. B levert aan C. En C levert aan E. A sluit een DPO af met bewerker B en verwerker E. Bijvoorbeeld voor 1.000 kilogram fosfaat. Stappen:
- A moet 1.000 kg fosfaat aan B leveren.
- B moet 1.000 kg fosfaat af nemen van A en moet 1.000 kg fosfaat leveren aan een verwerker. Dit hoeft niet verwerker E te zijn.
- E moet 1.000 kg fosfaat verwerken. Deze 1.000 kg hoeft niet afkomstig te zijn van bewerker B.
- C heeft geen verplichtingen.
Bewerker B mag de 1.000 kilogram leveren aan bewerker C, als bewerker C ook een verwerker is. C is als verwerker minimaal geregistreerd als intermediair en exporteert mest of verwerkt mest op een andere wijze of heeft dit ooit in het verleden gedaan. B voldoet hiermee aan zijn verplichtingen. Hij levert 1.000 kilogram aan een verwerker. C heeft geen verplichtingen omdat C geen partij is op de DPO. Is bewerker C geen verwerker (en is hij dat nooit geweest) dan zal bewerker B ervoor moeten zorgen dat hij 1.000 kilogram aan een verwerker levert. Verwerker E kan de 1.000 kilogram fosfaat afkomstig van C exporteren. Op die manier voldoet E aan zijn verplichtingen.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur