Hoe helpt u als provincie of gemeente netcongestie verminderen of voorkomen?
We gebruiken steeds meer elektriciteit doordat we overstappen op duurzame energie (energietransitie). Dit zorgt voor file op het elektriciteitsnet: netcongestie. Netcongestie vertraagt de groei van duurzame energie, aardgasvrije woningen, elektrisch vervoer en nieuwbouwprojecten. Hoe kunt u als provincie of gemeente helpen netcongestie te verminderen of te voorkomen?
Hoe helpt u netcongestie verminderen?
U kunt als gemeente of provincie helpen netcongestie te verminderen door:
- energie-infrasturctuurprojecten te versnellen;
- energieprojecten goed in te passen in het bestaande elektriciteitsnet;
- gezamenlijke (collectieve) oplossingen te ondersteunen.
Lees op deze pagina hoe u uw rol kunt bepalen en pakken.
Sneller bouwen en energie-infrastructuur beter gebruiken
Het uitbreiden en het beter gebruiken van onze energie-infrastructuur helpt op de middellange termijn tegen netcongestie. U kunt daarbij helpen.
- Versnel ruimtelijke procedures voor het versterken van de energie-infrastructuur. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld het uitbreiden van het hoogspanningsnet.
- Kies de beste plek voor energieprojecten. Zo kunt u specifieke locaties aanwijzen of uitsluiten voor grootschalige duurzame opwek. U kunt ook sturen op locaties waar de gevolgen voor het stroomnet beheersbaar zijn.
- Werk mee aan het bieden van voorzieningen die helpen om het stroomnet beter te gebruiken. Denk aan energieopslag in batterijen, cable pooling (de opwek van verschillende energiebronnen op één aansluiting combineren) en gezamenlijke (collectieve) oplossingen.
- Werk samen met de omgeving, zoals netbeheerders of andere lokale overheden.
Gebruik de kennis van landelijke programma's
Landelijke programma’s kijken hoe ze grote energieprojecten kunnen versnellen. Zo kijken zij bijvoorbeeld of zij wetgeving aan kunnen passen of projecten voorrang kunnen geven bij netbeheerders. U kunt gebruikmaken van deze programma’s:
- Het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN) kijkt hoe we het elektriciteitsnet sneller kunnen uitbreiden. Het programma richt zich op de voorbereiding en uitvoering van het beleid om dit mogelijk te maken.
- Het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) geeft energie-infrastructuurprojecten voorrang die belangrijk zijn voor de energietransitie. Deze projecten krijgen voorrang in de planning van netbeheerders. Ook kunnen zij procedures inkorten en daardoor vertraging voorkomen.
Heeft u hulp nodig?
Er zijn verschillende experts die u kunnen helpen bij het uitvoeren van deze belangrijke projecten:
- De Expertpool MIEK/Programma Energiehoofdstructuur (PEH) helpt u bij energie-infrastructuurprojecten in ruimtelijke plannen.
- De Expertpool Regionale Energie Strategieën (RES) helpt u bij projecten die ook onderdeel zijn van de Regionale Energie Strategieën.
- Het Expertteam Integraal Programmeren (ETIP) geeft informatie over de inrichting van het energiesysteem in uw regio.
Energieprojecten beter inpassen in het bestaande net
Energieprojecten moeten beter aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet (netinpassing). Als gemeente of provincie kunt u hierbij helpen. Dit is belangrijk omdat netcongestie steeds vaker de groei van bedrijven en duurzame projecten in de weg staat.
Juridische mogelijkheden om ruimtelijk te sturen op netinpassing
U kunt met regels de netinpassing van projecten verbeteren. Maar hoe doet u dat? Kijk het webinar en download het rapport.
Sturen op elektriciteitsopslag door vergunningverlening
Elektriciteitsopslagsystemen (batterijen) kunnen de energievoorziening helpen. Ook binnen uw gemeente en provincie. Er gaat minder elektriciteit verloren als we het opslaan tijdens piekmomenten op het elektriciteitsnet. De opgeslagen elektriciteit kunnen we gebruiken op momenten dat er schaarste is. Ook kunnen opslagsystemen helpen de balans op het elektriciteitsnet te verbeteren. Zo kunnen we duurzame energie beter inzetten en beter omgaan met netcongestie.
Handreiking vergunningverlening elektriciteitsopslagsystemen
U kunt als gemeente en provincie sturen op de locatie en grootte van de elektriciteitsopslag. De handreiking voor de vergunningverlening van elektriciteitsopslagsystemen helpt u hierbij. Het geeft u richtlijnen en handvatten voor het toetsen en beoordelen van initiatieven voor elektriciteitsopslagsystemen:
- Als beleidsmaker en planopsteller krijgt u inzicht in de afwegingen die u moet maken.
- Als vergunningverlener vindt u sneller de juiste informatie bij het toetsen van concrete initiatieven.
Kijk het webinar of download de handreiking.
Uw rol bij inpassen van (zonne-)energieprojecten in het elektriciteitsnet
Het rapport Aansluiting vinden voor zonne-energie geeft basisinformatie over netcongestie bij zonne-energieprojecten. U kunt het ook gebruiken voor andere energieprojecten. Hierin staan tips en voorbeelden van gemeenten die al langer met netcongestie te maken hebben.
Wat is uw rol bij collectieve oplossingen?
Collectieve (gezamenlijke) oplossingen helpen bij het oplossen van problemen door netcongestie en het behouden van een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Als gemeente speelt u een belangrijke rol. Zo kunt u:
- collectieve oplossingen mogelijk maken, zoals vergunningen verstrekken en de partijen die willen samenwerken in contact brengen met de netbeheerder.
- als regisseur de samenwerking tussen betrokken ondernemers en energiegebruikers starten.
- financieel bijdragen of risico’s delen.
Het stappenplan lokale energiesystemen helpt u uw rol in lokale energieprojecten en energieoplossingen te bepalen en te pakken. Hierin leest u stap voor stap hoe u kunt zorgen voor gezamenlijke oplossingen in uw gemeente. En welke rol(len) u kunt spelen in dit proces.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei