Natuurschoonwet 1928 (NSW): Rangschikking aanvragen
Wilt u gebruikmaken van belastingvoordelen zodat u uw landgoed makkelijker kunt onderhouden? Laat dan uw landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). Daarvoor neemt u een aantal stappen. De NSW-rangschikking kunt u het hele jaar door bij ons aanvragen.
Voorwaarden voor uw NSW-rangschikking
U kunt uw landgoed laten rangschikken (aanmerken) onder de NSW als het:
- minstens 5 hectare groot is;
- een (deel van een) historische buitenplaats is en de buitenplaats minimaal 1 hectare groot is. Een onroerende zaak van minder dan 5 hectare kan soms ook een NSW-landgoed zijn. U kunt uw landgoed dan laten rangschikken met een aangrenzend landgoed. Dit noemen we een aanleun- of samenwerkrangschikking;
- een aaneengesloten gebied van minimaal 5 hectare is (eventueel samen met een ander landgoed). Een uitzondering hierop zijn historische buitenplaatsen;
- voor minstens 30% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen bestaat. Een uitzondering hierop vormt een historische buitenplaats van minder dan 5 hectare groot, of een zogenaamd aanleunlandgoed van maximaal 1 hectare groot. Dit geldt niet voor een zogenaamd aanleun- of samenwerklandgoed tussen de 1 en 5 hectare groot. Deze bestaat voor minstens 50% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen.
Wilt u uw landgoed openstellen of (tijdelijk) afsluiten voor wandelaars? Daarvoor zijn ook voorwaarden. Deze voorwaarden leest u in de brochure Rangschikking als landgoed - Voorwaarden. Ook zijn in 2021 een aantal voorwaarden gewijzigd.
Voorwaarden vanaf 1 januari 2021
Op 1 januari 2021 zijn er een aantal voorwaarden gewijzigd waaraan een NSW-rangschikking moet voldoen. Kijk voor meer informatie op Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzigingen doorgeven.
U vindt deze en meer voorwaarden in onderstaande brochure Rangschikking als landgoed - Voorwaarden. In deze brochure zijn de meeste voorwaarden in handige beslisbomen voor u uitgewerkt.
Voldoet u nog niet aan alle voorwaarden?
Bestaat uw landgoed nu nog niet voor minstens 30% of 50% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen, maar wilt u al wel een aanvraag doen? Stuur dan het formulier Opgave Plan voor beplanting mee. U vindt dit op Mijn RVO. U gebruikt dit formulier als u nog niet genoeg houtopstanden heeft, maar wel aan de andere voorwaarden voldoet.
Als u eigenaar wordt van een NSW-landgoed
Krijgt of koopt u een landgoed dat al onder de NSW is gerangschikt? Dan kunt u als nieuwe eigenaar de NSW-rangschikking op uw naam laten voortzetten. Kijk hiervoor op Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzigingen doorgeven.
Hoe vraagt u de NSW-rangschikking aan?
U vraagt de NSW-rangschikking in 4 stappen bij ons aan.
Heeft u nog niet eerder ingelogd op Mijn RVO? Vraag dan eerst inlogmiddelen aan. U heeft het volgende nodig:
- Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
- Als particulier logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
Voordat u de aanvraag doet, verzamelt u alle bijlagen bij uw aanvraag. In Rangschikking als landgoed - Werkboek ziet u welke bijlagen u in uw situatie mee moet sturen. U kunt deze bijlagen alvast invullen en inscannen, zodat u de aanvraag sneller kunt versturen.
U kunt iemand machtigen om alles voor de NSW-regeling digitaal voor u te regelen. Dit kan een natuurlijke persoon zijn, zoals een adviseur, of een rechtspersoon. Een rechtspersoon is een bedrijf, onderneming, besloten vennootschap, stichting of vereniging.
U kunt alleen iemand machtigen als deze (rechts)persoon ook bij ons ingeschreven staat. Wilt u iemand machtigen of iemand vragen om u te machtigen? Lees hoe u dit doet op Iemand machtigen of gemachtigd worden.
NSW-rangschikking bij meer eigenaren
Heeft uw landgoed meer eigenaren, bijvoorbeeld door onverdeeld eigendom, erfpacht of vruchtgebruik? Dan kunt u alles voor de NSW-regeling door één (rechts)persoon digitaal laten regelen. Deze persoon heeft hiervoor een machtiging nodig. Daarvoor vult u samen het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 in. Elke eigenaar ondertekent het formulier. U stuurt dit mee als u de NSW-rangschikking van uw landgoed aanvraagt.
Is de (rechts)persoon geen landgoedeigenaar?
Is de (rechts)persoon die de NSW-rangschikking digitaal voor u gaat regelen geen eigenaar van het landgoed? Neem dan de volgende stappen:
- Een van de eigenaren laat zich bij ons registeren. Hiervoor logt hij in op Mijn RVO met zijn DigiD of eHerkenning.
- De eigenaar die bij ons geregistreerd staat, regelt de machtiging digitaal. Dit doet de eigenaar voor de (rechts)persoon die de NSW digitaal gaat regelen. Deze (rechts)persoon moet bij ons ingeschreven staan. Hoe u dit doet, leest u op de pagina Iemand machtigen of gemachtigd worden.
- De andere eigenaren van het landgoed moeten ook iemand machtigen. Dit is de (rechts)persoon die de aanvraag gaat doen of de eigenaar die bij ons staat geregistreerd. Alle eigenaren vullen hiervoor het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 in. Elke eigenaar ondertekent dit formulier, ook de gevolmachtigde. De (rechts)persoon die de NSW-rangschikking van uw landgoed digitaal regelt, stuurt dit formulier mee met zijn aanvraag.
U vraagt de NSW-rangschikking aan op Mijn RVO met het formulier Rangschikking van uw landgoed aanvragen. U kunt dit zelf aanvragen of iemand machtigen om dat te doen. Log in met uw DigiD of eHerkenning, zoek het formulier op en vul het in. Stuur het samen met de bijlagen naar ons toe.
Ondersteuning en advies
Het aanvragen of wijzigen van een NSW-rangschikking voor uw landgoed kan een hele klus zijn. U kunt de aanvraag zelf invullen. Er zijn in Nederland ook advies- en ingenieursbureaus of rentmeesterkantoren die u kunnen adviseren en helpen met uw aanvraag.
Na uw aanvraag voor NSW-rangschikking
Wij laten uw aanvraag ook beoordelen door de Belastingdienst en uw provincie. Daarna ontvangt u een NSW-beschikking. Hierin staat of wij uw aanvraag wel, niet of gedeeltelijk goedkeuren. Keuren wij uw aanvraag goed? Dan rangschikken wij uw landgoed met deze beschikking onder de NSW.
Een goedgekeurde NSW-beschikking gebruikt u bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte. Of uw gemeente heeft deze nodig voor de waardebepaling van de onroerendezaakbelasting (OZB). Ook kunt u de beschikking gebruiken als uw bank een groenverklaring voor u aanvraagt voor de Regeling groenprojecten.
Verandert er daarna iets aan uw landgoed wat mogelijk gevolgen heeft voor deze NSW-rangschikking? Bijvoorbeeld een wijziging van de kadastrale percelen van uw landgoed die in uw NSW-beschikking staan? Of een verandering van de eerder onder de NSW gerangschikte terreinen of gebouwen op uw landgoed. Geef deze wijzigingen dan aan ons door. Wilt u weten hoe u dat doet? U leest het op de pagina Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzingen doorgeven.
Controle op NSW-voorwaarden
Als uw landgoed onder de NSW gerangschikt is, moet u uw landgoed in stand houden (NSW-instandhoudingseis). En in sommige situaties ook in bezit te houden (NSW-bezitseis). Een medewerker van de Belastingdienst en een medewerker van uw provincie controleren uw terrein. Kunt u zich niet meer aan de NSW-voorwaarden houden? Dan geeft de Belastingdienst dit aan ons door.
Vragen over de NSW?
Bel ons op 088 042 42 42. Dit is ons telefoonnummer voor bedrijven, instellingen en overheden. Op Telefonisch contact ziet u het keuzemenu om de juiste medewerker aan de lijn te krijgen.
Of bekijk onze contactpagina voor de andere contactmogelijkheden.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Ministerie van Financiën