Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzigingen doorgeven

Laatst gecontroleerd op:
21 november 2023
Gepubliceerd op:
3 augustus 2020

Is uw landgoed gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW)? En verandert er iets aan dit landgoed wat invloed kan hebben op uw NSW-rangschikking? Dan geeft u dit digitaal aan ons door. Ook als uw landgoed van eigenaar verwisselt en de nieuwe eigenaar de NSW-rangschikking onder zijn naam wil voortzetten.

 

Welke wijzigingen geeft u door?

Uw NSW-landgoed kan veranderen. Bijvoorbeeld als er kadastrale percelen van uw landgoed wijzigen die in uw NSW-beschikking staan. Of als u (delen van) percelen toevoegt, of juist onttrekt aan het landgoed. De NSW-rangschikking van uw landgoed verandert dan ook. Het is belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. Ook als u de verandering in de toekomst wilt doorvoeren, en zeker wilt weten dat dit geen gevolgen heeft voor uw NSW-rangschikking. We noemen dit een voorgenomen handeling. 

U geeft de volgende veranderingen aan ons door: 

  • U voegt (delen van) percelen en mogelijke opstallen op deze percelen toe aan het NSW-landgoed.
  • U onttrekt (delen van) percelen aan het NSW-landgoed. U wilt deze (delen van) percelen dus niet meer rangschikken onder de NSW als een gedeelte van het NSW-landgoed.
  • U verwijdert opstallen van of onttrekt opstallen aan het NSW-landgoed. De ondergrond blijft wel onderdeel van het NSW-landgoed.
  • U voegt opstallen toe op percelen die al de status NSW-landgoed hebben.
  • U verandert het terreingebruik van het NSW-landgoed.
  • De kadastrale percelen die al de status NSW-landgoed hebben, hebben een ander nummer gekregen.
  • U verandert iets aan de manier waarop het NSW-landgoed is opengesteld voor het publiek.
  • U onttrekt het hele landgoed aan de werking van de NSW. U wilt het hele landgoed dus niet meer rangschikken onder de NSW.

Hoe geeft u de wijzigingen door?

U geeft deze wijzigingen door op Mijn RVO. Daarvoor neemt u de volgende stappen:

Andere wijzigingen voor de NSW

Er zijn ook situaties waarin andere veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld als u een bestaand NSW-landgoed koopt of verkrijgt, of een gedeelte van een NSW-landgoed.

Heeft u uw landgoed vóór 1 januari 2021 onder de NSW gerangschikt? Er is een aantal zaken veranderd.  

Ondersteuning en advies

Het aanvragen of wijzigen van een NSW-rangschikking voor uw landgoed kan een hele klus zijn. U kunt de aanvraag zelf invullen. Er zijn in Nederland ook advies- en ingenieursbureaus of rentmeesterkantoren die u kunnen adviseren en helpen met uw aanvraag.

Vragen over de NSW?

Bel ons op 088 042 42 42. Dit is ons telefoonnummer voor bedrijven, instellingen en overheden. Op Telefonisch contact ziet u het keuzemenu om de juiste medewerker aan de lijn te krijgen. 

Of bekijk onze contactpagina voor de andere contactmogelijkheden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Financiën
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?