Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzigingen doorgeven
Verandert er iets aan uw landgoed dat gerangschikt is onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW)? En kan dit invloed hebben op uw NSW-rangschikking? Geef dit dan aan ons door. Ook als uw landgoed van eigenaar verwisselt en de nieuw eigenaar de rangschikking onder zijn naam wil voortzetten.
Welke wijzigingen geeft u door?
Uw NSW-landgoed kan veranderen. Als dat gebeurt, geeft u dit als wijziging aan ons door. Wij kunnen uw NSW-beschikking dan hierop aanpassen, zodat deze weer actueel is.
U geeft het bijvoorbeeld aan ons door als er kadastrale percelen wijzigen die in uw NSW-beschikking staan. Als dit gebeurt, krijgt u hierover een brief van het Kadaster. U geeft het ook aan ons door als u (delen van) percelen toevoegt, of juist onttrekt aan het landgoed. Alle veranderingen die u doorgeeft, leest u hieronder bij Wijziging voorbereiden.
Grote wijziging van plan?
Bent u van plan om een grote wijziging aan uw landgoed te doen (voorgenomen handeling)? En wilt u zeker weten dat dit geen gevolgen heeft voor de NSW-rangschikking van uw landgoed? Laat dit dan vooraf door ons beoordelen. Hoe u dit doet, leest u bij NSW-rangschikking wijzigen.
Na uw melding krijgt u een bericht van ons. Daarin staat of uw wijziging gevolgen heeft voor de NSW-rangschikking van uw landgoed.
Zijn er andere wijzigingen?
Krijgt of koopt u een (deel van een) landgoed dat al onder de NSW is gerangschikt? Of is uw landgoed vóór 1 januari 2021 gerangschikt? Ook in deze situaties moet u misschien iets aan ons doorgeven. Meer hierover leest u hieronder bij Andere wijzigingen voor de NSW.
Voorwaarden bij wijziging NSW-rangschikking
Houd er rekening mee dat u ook bij het doorvoeren en doorgeven van een wijziging blijft voldoen aan de voorwaarden. U vindt deze op Natuurschoonwet 1928 (NSW): Voorwaarden.
Wijziging voorbereiden
Wilt u een wijziging doorgeven? Wij raden u aan om dit vooraf voor te bereiden. U moet bijvoorbeeld een of meer bijlagen meesturen. Welke u meestuurt, hangt af van uw wijziging. Vul het formulier hieronder in om te zien welke bijlagen u meestuurt.
Wilt u meerdere wijzigingen in één keer doorgeven? Vul dit formulier dan voor iedere wijziging opnieuw in. Komt er vaker dezelfde bijlage uit? Dan kunt u de verschillende wijzigingen wel in één bijlage combineren.
Uw bijlagen voorbereiden
Voor sommige bijlagen zijn vaste formats. Die vindt u hieronder. Vul de documenten in die bij uw wijziging horen. Extra uitleg over hoe u de bijlage in uw situatie invult of meestuurt, leest u in het werkboek Rangschikking als landgoed. Daarnaast vindt u hieronder een voorbeeld van een terreinkaart en een openstellings-situatiekaart.
Heeft uw landgoed meer eigenaren? En wilt u alles voor de NSW door één persoon laten regelen? Dan stuurt u het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 mee. Dit formulier vindt u hieronder. U leest meer hierover bij Regel uw machtiging bij ons.
Hieronder staat het format voor de Opgave Terreinen en opstallen. U vindt hier ook een ingevuld voorbeeld.
Voorbeeld topografische terreinkaart
Hieronder ziet u een voorbeeld van een topografische terreinkaart.
Hieronder vindt u het format voor de Opgave Gezamenlijke verklaring bij samenwerkrangschikking.
Plan voor beplanting
Moet u een Plan voor beplanting meesturen met uw wijziging? Hieronder vindt u het format.
Voorbeeld openstellings-situatiekaart
Verandert u de openstelling van uw landgoed? Dan stuurt u een openstellings-situatiekaart mee. Hieronder ziet u een voorbeeld.
Vraag inlogmiddelen aan
Heeft u nog niet eerder ingelogd op Mijn RVO? Dan moet u zich eerst registeren. Als u voor het eerst bij ons inlogt, registreren wij uw gegevens. Hiervoor heeft u het volgende nodig:
- Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
- Als particulier logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
Regel uw machtiging bij ons
U kunt iemand machtigen om alles voor de NSW-regeling digitaal voor u te regelen. Dit kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn. Een natuurlijk persoon is bijvoorbeeld een adviseur. Een rechtspersoon is een bedrijf, onderneming, besloten vennootschap, stichting of vereniging.
U kunt alleen iemand machtigen als deze (rechts)persoon ook bij ons ingeschreven staat. Wilt u iemand machtigen of iemand vragen om u te machtigen? Lees hoe u dit doet op Iemand machtigen of gemachtigd worden. Hiervoor heeft u geen formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 nodig.
U laat alles voor de NSW regelen door een van de eigenaren. De andere eigenaren machtigen deze persoon. Daarvoor vult u samen het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 in. Dit staat bij Wijziging doorgeven voorbereiden. Elke eigenaar ondertekent het formulier. U stuurt dit mee als u de wijziging van de NSW-rangschikking doorgeeft.
U laat alles voor de NSW regelen door iemand die geen eigenaar is. Bijvoorbeeld een rentmeester. Hiervoor moet één van de eigenaren zich eerst bij ons registreren. Daarna machtigt deze eigenaar de rentmeester digitaal.
De andere eigenaren moeten ook iemand machtigen: de geregistreerde eigenaar of de rentmeester. Dit noemen we de gemachtigde. Om dit te doen, vullen de andere eigenaren en de gemachtigde samen het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 in. Dit staat bij Uw bijlagen voorbereiden.
NSW-rangschikking wijzigen
Ga naar Mijn RVO en log in met eHerkenning of Digid. U heeft nu 2 mogelijkheden:
- Is de verandering al doorgevoerd? Dan kiest u voor Rangschikking van uw landgoed wijzigen.
- Wilt u de verandering in de toekomst doorvoeren? En wilt u er zeker van zijn dat dit geen gevolgen heeft voor de NSW-rangschikking? Dan kunt u dit vooraf door ons laten beoordelen. Kies in dat geval voor Voorgenomen handeling melden.
Andere wijzigingen voor de NSW
Er zijn ook situaties waarin andere veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld als u een bestaand NSW-landgoed koopt of verkrijgt, of een gedeelte van een NSW-landgoed. Heeft u uw landgoed vóór 1 januari 2021 onder de NSW gerangschikt? Er is een aantal zaken veranderd.
Krijgt of koopt u een landgoed dat al onder de NSW is gerangschikt? En wilt u de NSW-rangschikking van dit hele landgoed op uw naam voortzetten? Bij een eigendomsoverdracht vraagt u handhaving van de NSW-rangschikking aan op Mijn RVO. Doe dit binnen 6 maanden nadat u het landgoed in uw bezit heeft gekregen.
Vraag eerst de benodigde inlogmiddelen aan of machtig iemand om de aanvraag te regelen. Stuur met uw aanvraag een kopie van de overdrachtsakte(n) mee. Uw notaris heeft deze ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.
Controleer uw documenten
Staat de NSW-rangschikking op uw naam? Kijk dan of de volgende documenten nog kloppen met de situatie van nu:
- de topografische terreinkaart
- het formulier Opgave Terreinen en opstallen
- de openstellings-situatiekaart van het NSW-landgoed
Mogelijk heeft de oude eigenaar deze documenten nog in zijn bezit. Komen de documenten niet meer overeen met de situatie van nu? Geef dan de verandering(en) aan ons door op Mijn RVO. Kies voor Rangschikking van uw landgoed wijzigen.
Krijgt of koopt u een gedeelte van het (oude) NSW-landgoed? En wilt u als nieuwe eigenaar de NSW-rangschikking van dat gedeelte van het landgoed voortzetten? Vraag dan een nieuwe NSW-rangschikking aan. Doe dit binnen 6 maanden nadat u het gedeelte van het NSW-gerangschikte landgoed heeft verkregen. Meer hierover leest u op Natuurschoonwet 1928 (NSW): Rangschikking aanvragen.
Het Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928 is per 1 januari 2021 aangepast. Een aantal voorwaarden is veranderd, bijvoorbeeld de definitie van een natuurterrein. Ook de voorwaarden van een aanleunrangschikking of samenwerkrangschikking zijn veranderd. Alle wijzigingen leest u in het Overzicht wijzigingen Natuurschoonwet 1928.
Bent u benieuwd of de wijzigingen gevolgen hebben voor uw NSW-rangschikking? Kijk dan in uw huidige NSW-beschikking. Hierin leest u onder welke voorwaarden uw landgoed nu onder de NSW is gerangschikt. Ook de bijlagen van de beschikking kunnen u hierbij helpen, zoals de terreinkaart, terreinbeschrijving en openstellings-situatiekaart.
Gelden de veranderingen inderdaad voor u? Dan heeft u 2 opties:
-
U laat uw landgoed opnieuw onder de NSW rangschikken, onder de nieuwe voorwaarden. Dit kan als het landgoed (in zijn huidige vorm) uw eigendom blijft. U kunt dan gebruik maken van het overgangsrecht. Hiermee heeft u 10 jaar de tijd om uw landgoed aan te passen aan de nieuwe voorwaarden.
Wilt u uw landgoed opnieuw laten rangschikken onder de nieuwe voorwaarden? Dan geeft u dit als wijziging aan ons door. Hierboven leest u de voorwaarden en hoe u de wijziging doorgeeft.
- U doet niets. Uw landgoed blijft dan tot en met 31 december 2030 onder de oude voorwaarden gerangschikt onder de NSW. Daarna vervalt de NSW-rangschikking. U krijgt hiervan in 2031 een beschikking.
Ondersteuning en advies
Het aanvragen of wijzigen van een NSW-rangschikking voor uw landgoed kan een hele klus zijn. U kunt de aanvraag zelf invullen. Er zijn in Nederland ook advies- en ingenieursbureaus of rentmeesterkantoren die u kunnen adviseren en helpen met uw aanvraag.
Vragen over de NSW?
Bel ons op 088 042 42 42. Dit is ons telefoonnummer voor bedrijven, instellingen en overheden. Op Telefonisch contact ziet u het keuzemenu om de juiste medewerker aan de lijn te krijgen.
Of bekijk onze contactpagina voor de andere contactmogelijkheden.
- Ministerie van Financiën
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur