Open voor aanvragen

Natuurschoonwet 1928 (NSW): Rangschikking aanvragen

Gepubliceerd op:
4 februari 2025

Wilt u gebruikmaken van belastingvoordelen zodat u uw landgoed makkelijker kunt onderhouden? Laat dan uw landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). Daarvoor neemt u een aantal stappen. De NSW-rangschikking kunt u het hele jaar door bij ons aanvragen.

Voorwaarden voor uw NSW-rangschikking

U kunt uw landgoed laten rangschikken onder de NSW als u aan de voorwaarden voldoet. Kijk voor meer informatie op Natuurschoonwet 1928 (NSW): Voorwaarden.

Uw aanvraag voorbereiden

Voordat u de aanvraag doet, verzamelt u alle bijlagen bij uw aanvraag. Wilt u weten welke bijlagen u moet meesturen? Bekijk de afbeelding hieronder. Ook kan het werkboek Rangschikking als landgoed u hierbij helpen. U kunt de bijlagen alvast invullen en inscannen, zodat u de aanvraag sneller kunt versturen. 

Vaste formats gebruiken

Voor sommige bijlagen zijn vaste formats. Die vindt u onder de afbeelding. U vindt daar ook een voorbeeld van een topografische terreinkaart, een Opgave Terreinen en opstallen en een openstellings-situatiekaart.

Heeft uw landgoed meer eigenaren? En wilt u alles voor de NSW door één persoon laten regelen? Dan stuurt u het formulier Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 mee. Dit formulier vindt u hieronder. U leest meer hierover bij Regel uw machtiging bij ons.

Vraag inlogmiddelen aan

Heeft u nog niet eerder ingelogd op Mijn RVO? Dan moet u zich eerst registeren. Als u voor het eerst bij ons inlogt, registreren wij uw gegevens. Hiervoor heeft u het volgende nodig:

  • Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
  • Als particulier logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.

Regel uw machtiging bij ons

U kunt iemand machtigen om alles voor de NSW-regeling digitaal voor u te regelen. Dit kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn. Een natuurlijk persoon is bijvoorbeeld een adviseur. Een rechtspersoon is een bedrijf, onderneming, besloten vennootschap, stichting of vereniging. 

NSW-rangschikking aanvragen

U vraagt de NSW-rangschikking aan op Mijn RVO met het formulier Rangschikking van uw landgoed aanvragen. U kunt dit zelf aanvragen of iemand machtigen om dat te doen. Log in met uw DigiD of eHerkenning, zoek het formulier op en vul het in. Stuur het samen met de bijlagen naar ons toe.

Na uw aanvraag

Wij beoordelen uw aanvraag samen met de Belastingdienst en de provincie. Hiervoor hebben wij 16 weken de tijd. Als wij nog informatie missen of nodig hebben, nemen wij contact met u op. Heeft u uw aanvraag aangevuld en is deze nu compleet? Dan gaan wij weer verder met behandelen van uw aanvraag. Hierdoor kan het langer dan 16 weken duren voordat u een beschikking krijgt. Hierin staat of en hoe uw landgoed onder de NSW is gerangschikt.

Belastingdienst en provincie bezoeken uw landgoed 

Tijdens de beoordelingsperiode neemt een medewerker van de Belastingdienst of de provincie misschien contact met u op. Zij komen samen uw landgoed bekijken. U kunt tijdens dat bezoek uitleg geven over uw aanvraag. Klopt uw aanvraag niet helemaal? Dan is het meestal mogelijk om deze binnen een afgesproken periode te herstellen. Ook hierdoor kan het langer dan 16 weken duren voordat u een beschikking krijgt. 

Na het bezoek aan uw landgoed en de eventuele herstelmogelijkheid van uw aanvraag, geven de Belastingdienst en de provincie ons advies. Met dit advies nemen wij namens de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en van Financiën een besluit over uw aanvraag.

Als uw landgoed is gerangschikt onder de NSW

Heeft u uw NSW-beschikking ontvangen? U gebruikt deze bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte. Of uw gemeente heeft deze nodig voor de waardevaststelling van de onroerende zaak volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) voor bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB). Ook kunt u de NSW-beschikking gebruiken als uw bank of beleggingsinstelling een groenverklaring voor u aanvraagt voor de Regeling Groenprojecten.

Verandert er iets aan uw landgoed?

Verandert er daarna iets aan uw landgoed wat mogelijk gevolgen heeft voor uw NSW-rangschikking? Bijvoorbeeld een wijziging van de kadastrale percelen? Of een verandering van de gerangschikte terreinen of gebouwen? Geef deze wijzigingen dan aan ons door. Hoe u dat doet, leest u op de pagina Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzingen doorgeven.

Controle op NSW-voorwaarden

Het is belangrijk dat u zich blijft houden aan de voorwaarden als uw landgoed onder de NSW is gerangschikt. Zo moet u uw landgoed in stand houden (NSW-instandhoudingseis). En in sommige situaties ook in bezit houden (NSW-bezitseis). De Belastingdienst en de provincies in Nederland kunnen hier geregeld op controleren.  

Zien zij bij een controle dat u zich niet meer aan de voorwaarden houdt? Dan geeft de Belastingdienst dit aan ons door. Uw landgoed kan dan geheel of gedeeltelijk worden onttrokken aan de werking van de NSW. Hierdoor kan de Belastingdienst het belastingvoordeel dat u eerder heeft gehad met terugwerkende kracht alsnog invorderen of naheffen.

Vragen over de NSW?

Bel ons op 088 042 42 42. Dit is ons telefoonnummer voor bedrijven, instellingen en overheden. Op Telefonisch contact ziet u het keuzemenu om de juiste medewerker aan de lijn te krijgen.

Of bekijk onze contactpagina voor de andere contactmogelijkheden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
  • Ministerie van Financiën
Bent u tevreden over deze pagina?